Üstün’den kuraklık uyarısı

Gümüşhane Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Akın Üstün, bu yıl yağışların mevsim normallerinin çok altında seyretmesinin 2018 yılının çok kurak geçeceğini işareti olduğunu söyledi.

Üstün’den kuraklık uyarısı

Gümüşhane Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Akın Üstün, bu yıl yağışların mevsim normallerinin çok altında seyretmesinin 2018 yılının çok kurak geçeceğini işareti olduğunu söyledi.

“Kar yağmamış olması çiftçiyi ve üreticiyi kara kara düşündürmeye başlamıştır”

Yaptığı açıklamada her yıl yağan karın bu yıl ocak ayının sonuna gelinmesine rağmen yağmadığını kaydeden Üstün, “Kar yağmış olsaydı toprak su tutma kapasitesi kadar suyu bünyesinde tutar, yer altı ve yer üstü suları gerekli rezerve ulaşırdır.  Ancak, kar yağmamış olması çiftçiyi ve üreticiyi kara kara düşündürmeye başlamıştır” dedi.

Yağmurların da mevsiminde ve yeterli oranda yağmaması halinde 2018 yılında çok ciddi zararlar oluşacağı, verimlerin ciddi oranda düşeceğinin aşikar olduğunu ifade eden Üstün, “Bu vesile ile ilgili kurumların şimdiden planlamalarını yaparak inşaatı devam eden sulama kanallarının biran önce bitirilmesi sağlanmalı, bitmeyen bölgelere tali kanallar yapılarak baraj ve göletlerde biriken su planlı ve kontrollü olarak verilmelidir. İlkbaharda suların bol ve suya ihtiyaç duyulmadığı dönemlerde baraj ve göletleri boşaltarak yazın en çok ihtiyaç duyulan aylarda su kesintileri olursa çiftçi ciddi derecede mağdur edilmiş olur. 2017 yılında Kelkit bölgesinde sulama kanallarının yapılmaması ve tali kanallar ile sorun çözülmediği için mağduriyet yaşayan üreticilerin aynı kaderi yaşamaları halinde bu sorumluluğun altından kimse kalkamaz. İlimizde baraj ve gölet çokluğu ile övünüyoruz. Madem bu kadar su tutma kapasitesine sahip bir il konumundayız o zaman bu suları verimli bir şekilde kullandırmak yetkililerin asli görevidir. Baraj ve gölet havzalarında sulama birlikleri biran önce oluşturulmalı ve kurumsal kimliğe kavuşturulmalıdır. Yanlış planlamalar ve önemsizleştirilen konular çiftçinin bir yılının heba olmasına neden olabilir” diye konuştu.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER