Ya patlarsa!!!

Saadet Partisi (SP) Gümüşhane İl Başkanı Avukat Akın Demir, İstanbul’da 1993 yılında yaşanan ve ölümlere neden olan çöp patlaması vakasının bir benzerinin de Gümüşhane’de yaşanabileceğini söyledi.

Ya patlarsa!!!
Saadet Partisi (SP) Gümüşhane İl Başkanı Avukat Akın Demir, İstanbul’da 1993 yılında yaşanan ve ölümlere neden olan çöp patlaması vakasının bir benzerinin de Gümüşhane’de yaşanabileceğini söyledi.

Yaptığı açıklamada, Oltan Bey Mahallesinin 100 metre yukarısında Topal mevkiinde bulunan Gümüşhane’nin katı atık depolama yerinden Gümüşhane’nin güney yamacında yıllardan beri yaz-kış, gece-gündüz sürekli duman yükseldiğini kaydeden Demir, zaman zaman vatandaşların merakını da uyandıran bu dumanın ağır koku ve etrafa yayılmış çöp görüntüsünün yanında başta insan ve çevre sağlığı olmak üzere birçok risk barındırdığını ifade etti.

Katı atık toplama yerinin zamanla şehrin içerisinde kaldığını ifade eden Demir, bu bölgenin hem şehre yakınlığı hem de Aktutan Köyü yolu üzerinde olması nedeni ile insanın her geçişinde büyük rahatsızlık duyduğu yer haline gelen bu bölgeye dikkati çekti.

Ülke genelinde günlük kişi başına ortalama 1,38 kilogram katı atık oluştuğunu, bu veriye göre Gümüşhane çöplüğünün yıllar öncesinde işlevini yitirdiğini ifade eden Demir, katı atık toplama alanı ihtiyaca cevap vermediği için de çöplüğün yakılması yolu ile ilkel bir çözüm uygulanmaya çalışıldığını fakat katı atıkların yakılmasının çözüm gibi görünmesine karşın daha büyük sorunlara neden olduğunu söyledi.

Katı atıkların düzensiz depolanmasının yer altı, içme ve kullanma sularının kirliliği, depo gazının meydana getirdiği hayati tehlike ve kirlilikler, görüntü kirliliği, hava kirliliği, taşıyıcı haşere üreme riski, insan sağlığı üzerinde kısa ve uzun vadedeki olumsuz etkisi, heyelan riski  gibi olumsuzluklara neden olduğunu belirten Demir, “1993 yılında İstanbul’un göbeğinde Hekimbaşı Çöplüğü infilak etmiş ve onca cana mal olan hadise yaşanmıştır. Korkumuz odur ki benzer hadisler yaşanmasın. Bugün bu alanın yaklaşık 100 metre altında 120 konutta aile yaşamaktadır. Katı atıkların suları bu konut alanının olduğu dereye doğru akmaktadır. Bu rahatsız verici kokulara neden olduğu gibi ciddi sağlık sorunlarına da neden olmaktadır. Aynı zamanda katı atıkların yıllarca üst üste yığılması heyelan riskini de barındırmaktadır. Bunun için bir an önce katı atık alanının temizlenmesi ve katı atık dönüşüm projesinin hayata geçirilmesi gerekmektedir. Modern şehirler artık bu meseleyi aşmış katı atıktan enerji ve başka şekilde geri dönüşüm yolu ile yararlanmaktadır. Marka kent gibi çok iddialı bir şehre ve yönetimine bu görüntüler yakışmaz.” dedi.
Güncelleme Tarihi: 29 Ocak 2015, 22:24
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER