Ara
Gümüşhane
Hafif kar yağışlı
-4°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
42,9259 %0.13
50,6303 %-0.18
6.250,52 % 1,29
Gümüşhane Haberleri Gümüşhane İŞGEM Karadeniz Bölgesinde İlk Defa Gümüşhane'de Uygulanacak

İŞGEM Karadeniz Bölgesinde İlk Defa Gümüşhane'de Uygulanacak

Proje Doka Tarafından Gümüşhane’de Yürütülecek

1833
Gösterim
4 Dakika
Okunma Süresi
Gümüşhane İş Geliştirme Merkezi Projesi, Gümüşhane Valisi Dr. Yusuf Mayda başkanlığında Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı merkezinde düzenlenen toplantıda ele alındı.

Toplantıya Milletvekili Doç. Dr. Kemalettin Aydın, DOKA Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım, Belediye Başkanı Mustafa Canlı, İl Genel Meclis Başkanı Sabahattin Çobanoğlu, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Akçay,  Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ali İsmail Daltaban, DOKA Stratejik Planlama ve Programlama Birimi Başkanı Vahit Ketboğa’nın katılımıyla gerçekleştirildi.

Toplantıda projenin uygulanma alanı olarak Harmancık Mevkii’nde bulunan Hazine arazisinde karar kılınarak, proje işleyişiyle ilgili yol haritası belirlendi. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın “Program Otoritesi” sıfatıyla yürütmekte olduğu Bölgesel Rekabet Edebilirlik Operasyonel Programı (BROP) kapsamında 6 milyon EURO bütçesiyle Gümüşhane İş Geliştirme Merkezi Projesi (İŞGEM) Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı tarafından Gümüşhane’de yürütülecek.

Valilikten yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“13 Eylül – 10 Ekim 2011 tarihleri arasında merkezi kamu kurumları ve hedef bölgede yer alan Kalkınma Ajansları tarafından sunulan 107 proje fikri; Proje fikrinin öngörülen/beklenen etkisi, Proje fikrinin orijinalliği, Proje fikrinin BROP’a uygunluğu, Proje fikrinin olgunluğu, Proje fikrinin uygulanacağı yerin daha önceki BROP projelerinde kapsanmamış olması, Proje fikrinin önceki BROP projeleri ile örtüşmemesi kriterlerine göre değerlendirmeye tabi tutulmuş ve bu değerlendirme sonucunda oluşturulan 22 proje müzakere sürecine katılmıştır. Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu yetkilileri ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ nın ev sahipliği yaptığı müzakere süreci sonunda Gümüşhane İŞGEM Projesi öncelikledirilmiş 11 proje arasında yer almıştır.

Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı, TR90 Bölgesi’nde girişimciliğin artırılmasını bölgesel kalkınmanın en önemli araçları arasında görmektedir. Bu amaca dönük olarak bu alanda mevcut durumda var olan iyi modelleri izlemekte ya da yeni uygulamaların oluşturulması için çalışmaktadır. Mevcut durumda tüm dünyada yeni girişimlerin teşvik edilmesi için en uygun altyapı araçlarından biri olan iş geliştirme merkezlerini tüm yönleriyle araştırılmış, ülkemizdeki uygulamalarıyla karşılaştırılarak bölgesel dinamikler doğrultusunda uygun bir yapı oluşturmaya çalışan bir araştırma gerçekleştirmiştir. Ülkemizde sayıca az olan ancak bölgemizde henüz bulunmayan bu model Gümüşhane uygulanacaktır.


İlimizde yaygın olarak yöresel ürün imalatı yapılmaktadır ve organik üretime geçme konusunda da çalışmalar devam etmektedir. Yöresel ürünler her geçen gün ticari değerini artırmakta, yeni girişimciler piyasaya girmekte, ürünler çeşitlendirilmekte, ihracatı artmaktadır. Geleneksel üretim çok yaygın olmakla birlikte ticari olarak faaliyete geçilebilmesi, imalathanelerin açılabilmesi açısından geniş kesimlerin sermaye birikimleri bulunmamaktadır. Gümüşhane ilinin milli gelir oranlarını ve ildeki genel sermaye birikiminin durumunu göz önüne aldığımızda sektöre yeni girişimcilerin girebilmesinin kolay olmayacağı açıktır. Bunun yanında ekonomik açıdan dezavantajlı grupların girebilmeleri mümkün gözükmemektedir. Bu sorunların çözümü için, Gümüşhane Belediyesi, Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası ve Gümüşhane Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’ nin ortaklığında Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansının tarafından yürütülecek İŞGEM Projesi ile; 100 kişinin girişimcilik, yöresel ve organik ürün imalatı ile satış ve pazarlanması konularında eğitilmesi ve İŞGEM modelinin tanıtılması yoluyla en az 10 girişimcinin işletme kurmasının sağlanması, firmaların ortak kullanacakları eğitim salonu, teşhir salonu ve kiralık işletme alanlarının kurulması; firmaların eğitimler ve teknik destekler yoluyla bilinçlendirilmesi, üretimin ve üretimde kalite artışının sağlanması ile firmaların rekabet güçlerinin arttırılması, tanıtım-pazarlama birimi oluşturulması ve bu yolla marka ürünler geliştirilmesi amaçlanmaktadır.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen Bölgesel Rekabet Edebilirlik Operasyonel Programı kapsamında 6 milyon EURO bütçesiyle Gümüşhane İŞGEM Projesinin Gümüşhane’ ye ve bölgemize önemli faydalar sağlayacağına inanılmaktadır.”
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *