GÜMÜŞHANE’NİN BACASIZ SANAYİSİ: FUTBOL!: GÜMÜŞHANE’NİN BACASIZ SANAYİSİ: FUTBOL!

Arkadaşımız Ahmet Öksüz’ün sorularını yanıtlayan Sezgin Köprülü aynı zamanda Futbol Eğitim Merkezi İl Sorumluluğu, TFF Antrenör Derneği Trabzon Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Gümüşhane Sorumlusu. Gümüşhane’de altyapı eksikliği ve futbolun işleyişi hakkında önemli açıklamalarda bulunan Köprülü, “Kulüpler, bacasız sanayi gibidir. İşsizlik bu meslekte de çözülebilir. Bir çocuğun bu işten ekmek yemesi demek bir ailenin kurtulmasıdır.” dedi.   


    
ALT YAPI SIKINTISI VAR
“25 yıldan bari Gümüşhane futbolunun içindeyim.  En büyük sıkıntılarından biri altyapı. Gümüşhane’de altyapı deyince, Gümüşhanespor’u besleyen ve ona güç katan bir takım geliyor akla. Bu mantık böyle olmamalı. Altyapı deyince, ahlaklı, yetenekli ve sosyal alanı geniş olan insanların bu alanda başarı göstermesidir. Gümüşhane’de en hazini bu ki ne Gümüşhanespor’un alt yapısı var, ne takım sayısı yeterli, ne de sporcu sayısı yeterli.”

ŞARTLAR ÇOK İYİ
“Antrenörlük yaptığım zamanlarda hocalarla sürekli iletişim halindeydim. Çevredeki illerin alt yapılarında oynayan 10-12 yaşları arasındaki yetenekli oyuncuları tespit edip Gümüşhane’ye getirelim. Bu öğrencileri pansiyonlara yerleştirip eğitim, besleme ve sosyal alanları gibi bütün ihtiyaçlarını karşılayalım. Böyle bir oluşum düşündüm. Ama her şeyin ucu maddiyata dayanıyor. Altyapıda çalıştığım zamanla bu zaman arasında çok büyük fark var. Şuan baktığımızda ekonomik şartlar daha iyi.”

İLK ADIM BİZDEN
“TFF’nin 4 yıldır futbol eğitim merkezi sorumluluğunu yapıyorum. Federasyon Gümüşhane’ye her zaman olumlu baktı. Ilımlı yaklaştı. 10-12 yaş arası bu yıl Gratis Los Projesi kapsamında güzel etkinlikler planlıyor. 4 yıldır okulları tarıyoruz. Önceden ‘Herkes İçin Futbol’ kapsamında yapıyorduk. Bu yıl farklı bir format şeklinde yapıyoruz. 10-12 yaş arası ilköğretimde okuyan yetenekli öğrencileri tespit ediyorduk. Bu yaş gruplarına uygun, gerekli eğitimleri alıyorduk. Bizim önceliğimiz lisanssız öğrencilerdi. Çünkü farklı yeteneklerini keşfetmek istiyorduk. Lisans zamanı gelince de öğrencileri serbest bırakıyorduk. Kısacası ilk adım bizden oluyordu.”



HEDEF TAMAMEN ‘A TAKIM’
“Gümüşhane’de altyapı eksikliğinin en büyük sıkıntısı: Futbolcu potansiyelinin yetersizliği. Nüfusa göre bir değerlendirme yapacak olursak, bunu en güzel şekilde görebiliriz. 750 bin kişilik bir ile nazaran 30-40 bin arasında nüfusu olan Gümüşhane’den oyuncu çıkaracağımızda malum. Gümüşhane’de hedef tamamen A takım olduğu için altyapıya sıradan bakılıyor. Sportif başarıya endeksli olunduğu için altyapı önemsiz görülüyor. Benim zamanımda da böyleydi, şimdide böyle. Şuan ki yöneticilerimiz bile altyapıda oynayan bir oyuncunun A takımda oynamasını isterler.”

KULÜP SAYILARI AZALIYOR!
“Şunu üzülerek söylüyorum: Her geçen yıl kulüp sayıları farklı nedenlerden dolayı gittikçe azalıyor. Gümüşhane merkezde 3 tane takım var. Bunlar: Gümüşhanespor, Telekomspor ve Köy Hizmetleri. Gümüşhane’de kulüplerin çoğalması için valinin, belediye başkanının, bürokrasilerin büyük şirketleri, büyük firmaları harekete geçirerek, bu yönde bir teşvik sağlanırsa mümkün olabilir. Geriye baktığımda bir çok kulüp takımı vardı. Geçmişteki takımlarında canlanması gerekiyor. Ne kadar genç ve çocuk bu alana çekebilirsek o kadar iyi olur.”



SPOR HAYATTIR
“Sporun olduğu yerde kötü alışkanlık, kuralsızlık, sağlık ve huzur gibi bir çok şey olur. Altyapı sayesinde bunları sağlarız. Bugün mahalle aralarında çocuklarımız bilinçsiz futbol oynuyor. Bunları düzeltiriz. Kulüp sayıları artar. Halkı sahaya çekeriz. İnsanları spora duyarlı hale getiririz. Bu sayede mevcut A takımın önüne de alternatifler sunmuş oluruz. Sayı ne kadar çok olursa, alternatifte o kadar artar.”

HEDEF MİLLİ TAKIM OLMALI
“Benim zamanımda Milli Takıma giden 2 oyuncumuz, Yunus Emre Zengin ve Oltan Karakullukçu vardı. Bunlar benim sporcularımdı. Gümüşhane’den her yıl olmasa da 2-3 yılda bir Milli Takıma gönderebileceğimiz bir kulüp neden olmasın? Bizim yörenin insanı futbolu seviyor ve futbola karşı özel yetenekler barındıran bir şehir.”

BACASIZ SANAYİ: “FUTBOL”
“Kulüpler, bacasız fabrika gibidir. İşsizlik bu meslekte de çözülür. Bir çocuğun bu işten ekmek yemesi demek bir ailenin kurtulmasıdır. Fabrikaya kimse hayır demez ama ekonomik alanda iyi olan elit insanlarımız Gümüşhane’ye bu anlamda katkı sağlamalılar. Gerek ilde gerek il dışında. Bu konuda bir adım atılsın diye umut ediyorum. Büyük bir spor kompleksi yapılarak birçok şeyin hallolacağına inanıyorum.”



FUTBOLA BAKIŞIMIZI DEĞİŞTİRMELİYİZ
Altyapılar, kulüplerin direkleri gibidir. Şuan hiç oynamayan bir oyuncunun bir kulübe maliyeti en az 50-60 bin TL civarındadır. Altyapıdan gelen oyuncu bunu biraz daha düşürür.  Bunun yanında velilerinde olaya bakış açısı da çok önemli. Velilerin çevresinde Gümüşhanespor’da oynayan Gümüşhaneli Taner ve Furkan gibi emsaller olursa bakış açıları değişir. ‘Neden benim oğlumda onlar gibi olmasın’ hissine kapılırlar. Her yıl Gümüşhanespor’a en az 2 tane oyuncu kazandırabileceğimiz bir altyapımız olsa artık velilerimizin bakış açıları bir o kadar daha değişmiş olur.

TRABZON ÖRNEK ALINMALI!
“Şuan Trabzon’daki veliler çocuklarını Trabzonspor’un altyapı takımı olan 1461 Trabzon’a verebilmek için can atıyordur. Bu konuda Trabzon’u örnek gösterebiliriz.  1461 Trabzon gibi bir altyapımızın olması demek Gümüşhane’de birçok şeyi çözüme kavuşturmamız demektir.” 




EKONOMİK DENGELER DEĞİŞEBİLİR
“Gümüşhane şehir merkezinde bulunan eski Atatürk Stadyumunun atıl olması Gümüşhane futboluna büyük bir darbe olmuştur. Futbolu çok seven insanlar bile kalkıp uzağa gidemiyor. Her şeyi bir kenara bırakın, resmi bayramlarımıza dahi gidilmiyor. Sizin aracılığınızla büyüklerimize seslenmek istiyorum. Bu alanın farklı bir projeyle sunulması Gümüşhane’ye hem spor alanında hem de ekonomik anlamda büyük getirisi olur.”



GENÇ BEYİNLER DEĞERLENDİRİLMELİ!
Geçen yıl Gümüşhane Üniversitesinde bir grup öğrencinin Gümüşhanespor için yapmış olduğu çalışmayı takdir ettim. Gümüşhanespor’un eksikliklerini belirleyip onlara çözüm yolu bulmaları biz Gümüşhaneliler için de gurur vericiydi. Bu öğrencilerin sunmuş oldukları dosya içerisinde yer alan projelerin değerlendirilmesi taraftarıyım. Genç beyinlere ne kadar sahip çıkarsak, bir o kadar da faydasını görürüz.



(NOT: Foto Üni açıklaması: İletişim Fakültesi öğrencilerinin hazırlamış olduğu Gümüşhanespor sunumuna Teknik Direktör Yavuz İncedal ve Yöneticilerden Fazıl Ceylan ve Vedat Koç katılmıştı. )