GÜMÜŞHANEVİ KÜLTÜR MERKEZİ

“Tarihin insanlara öğrettiği, tarihin insanlara hiçbir şey öğretmediğidir”
Mahatma Ghandi

Gümüşhane’nin içimi acıtan eski fotoğraflarına bakarken tarihimize bu kadar yabancı ve tarihi eserlerimizi bu kadar hoyratça yok eden sistemimize hayıflanmıyorum dersem yalan olur. Vali Hasan Basri Güzeloğlu zamanında hayat bulan ve tarihin karanlık sayfalarından gün ışığına çıkarılan, sonraki valilerin de destek verdiği ve şimdiki Valimiz Sayın Dr Yusuf Mayda’nın üstün ve fedakâr çalışmaları ile tarihi eserlerimizin ve paralarımızın geri getirilmesi de takdire şayandır. Eski Gümüşhane dediğimiz Süleymaniye Mahallesi ve 1915 sonrası taşınan yeni şehirde yapılan az sayıdaki konaklardan günümüze kalanlar onarımlarla ayakta durmaya çalışıyorlar. Yine Valiliğimiz tarafından yıkılmaya yüz tutmuş tarihi konakların satın alınarak değerlendirilmesi de alkışı hak etmektedir. 

Hele cumbalı bir hükümet konağı vardı ki bunu yıkan zihniyeti bir türlü çözemedim. Bugün İkizevler Müzesi bir nevi ihtiyaca cevap vermiş olsa da benim her zaman dillendirdiğim önemli bir konu var ki; o eski hükümet konağının aynısının yine aynı yere yapılması zorunluluğudur. Yurt dışında ve yurt içinde epey bir yekûn tutan Gümüşhane tarihi eserleri, altın ve gümüş sikkeler ve benzeri eserler bu yeni binada yer alacak olan müze kısmında sergilenmelidir.  

Ümraniye Belediyesi’nin Gümüşhane’ye yapmaya söz verdiği Gümüşhaneli Büyük Veli, Din Alimi Ahmed Ziyaüddin Gümüşhanevi’nin adını alacağı “Gümüşhanevi Kongre ve Kültür Merkezi” bu ihtiyacımıza şüphesiz cevap verecektir. Bu bağlamda Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can Gümüşhanelilere; “Seçimi kazanırsanız Gümüşhane’ye bu merkezi yapmaya söz veriyorum” sözünü verdi. Gümüşhanevi Kültür ve Kongre Merkezi Gümüşhanelilerin kadim dostu ve hemşerisi Hasan Can’ın Gümüşhane’ye en büyük hediyesi ve vefa borcu olacaktır. Bu konuda gayretlerini esirgemeyen B. Hayal’e sonsuz teşekkürler ediyoruz. Mevcudu 15 binlere dayanan Gümüşhane Üniversite’miz için de bu merkez adeta yeni bir nefes ve yepyeni bir heyecan olacaktır.

Bu kongre ve kültür merkezi hem Gümüşhane’mize görsel bir güzellik hem de içinde konferans salonu, Gümüşhanevi’nin eserlerinin yer alacağı zengin bir kütüphane, okuma salonları, sinema salonu, sergi merkezi ve diğer birimler ile olmazsa olmazımız olan ihtiyacımızı giderecektir.

Öte yandan Gümüşhanevi Hazretlerinin doğduğu ev bugün yerle bir olmuş durumdadır. Burası ile ilgili olarak Valiliğimizin güzel bir çalışma başlattığını biliyor ve oranında bir an evvel gün ışığına çıkmasını ümit ediyoruz.
Başbakanımızın emri ile Risale-i Nur’ların Diyanet tarafından yeniden basılacağını duymak bizleri ziyadesiyle sevindirmiştir. Gümüşhanevi Hazretlerine gönül bağı olduğunu bildiğimiz Başbakanımızın Gümüşhanevi Hazretlerinin adeta birer iksir hüviyetinde olan yaklaşık 124 eserini de bastırması inşallah ümit ve teselli kaynağımız olacaktır.

Evet, yıllardır Gümüşhane’ye sosyal ve kültürel aktivitelerde mekân olan ve birçok kişiye ev sahipliği yapan Atatürk Kültür Merkezi bana göre miadını doldurmuştur. Yeni binasında hizmet veren diğer kültür merkezide yine bana göre ihtiyaca cevap vermekten son derece uzaktır.

Mademki; Kültür, bir toplumun kendi tarihi içinde meydana getirdiği değer hükümlerinin bütünüdür. O halde biz Gümüşhane olarak bu değerlerimizin bir arada olacağı yeni bir müze ve kültür merkezini acilen istiyoruz.

Son söz: Bu tarihi müzede sergilenecek Gümüşhane serlerinden haberdar olmak isteyenler Gülyüz Akagün Uslu’nun değerli eseri “Gümüşhane ve Çevresinin Tarihi-Sanat Eserleri kitabını incelemelidir.                     
YORUM EKLE