GÜMÜŞHANEVİ MAHALLESİ

“Yaşam, daima yolunu bulacaktır”
Carl Sagan

İbni Haldun ‘Coğrafya insanın kaderidir’ demiş vakti zamanında. O yüzden bu şehirde doğanların mücadelesi coğrafya eksenlidir. Tarihten bu yana kıt ve verimsiz arazilerde ekmeğini çıkarmaya çalışan atalarımızın tek ilacı göç olmuştur haliyle. ‘Her şerde bir hayır vardır’ ilahi gerçeği hükmü gereği göç eden Gümüşhaneliler mal, makam ve eğitim kazanarak güzel yerlerde hayatlarını idame ettirmişlerdir. 

Bir derin vadide uzanarak gelişmeye çalışan Gümüşhane için yeni alternatif yerler aramak ihtiyaç olmaktadır. Gümüşhane Devlet Hastanesi gibi yeni yerleşim yerleri açılırken zemin etüdü elzem derece şarttır ki gelinen noktada bunu daha iyi anlamaktayız. İşin arka planında dönen entrikaları duydukça ve kasıtlı olarak -kendi rantı için- devleti milyon zararlara sokanları inanın idamla yargılamak gerekmektedir. 

Öyle ki şehrin girişinde yer alan gecekondu ucubeleri ve kayalıkların modern binalara yerini bırakması şehrin kimliğini de değiştirmektedir. Tek bir eksiklik vardır ki yeşil alanların az denecek kadar olmaması, ağaçlandırmanın düşünülmemesi ve çocuk oyun alanları, park ve tesislerin olmaması en büyük hata ve şehre zulümdür. Evvela yoksul, emekli ve hiç evi olmayanlar tercih sebebi olsa da nabzını tuttuğumuz Gümüşhanelilerin belki de haklı olarak soru işaretleri beyinlerini kurcalamaktadır.  

Öte yandan şehrimizde mantar gibi türeyen ve asıl mesleği dışında müteahhitlik yapanların yeni yapılan yerleşim yerini menfi bağlamda kötüleme ve karalama çalışmaları da manidar olsa gerek. 

Şehrin kuzeyinde yeni değeri ve yeni yerleşim yeri uzaklardan göründükçe Gümüşhane’nin yepyeni bir silüete kavuşmasının hazzı içindeyiz. Yazımın başlığında o yeni mahalleye verdiğim bu şehrin manevi mimarı Ahmet Ziyaüddin Gümüşhanevi Hazretlerinin ismiyle Gümüşhanevi Mahallesi modernliği, camisi, parkı, sosyal tesisleri, alışveriş merkezi ile şehrimizin çatısı hükmündedir. Hak edenin ve gerçek ihtiyaç sahiplerinin ev sahibi olması yürekleri rahatlatacaktır. 
Arsa bedelleri ve inşaat giderlerinin en fahiş olduğu Gümüşhane’de bu tür devlet eliyle yapılan (TOKİ) güzel projelerle inşallah daire fiyatları ve kira bedelleri makul seviyeleri görecektir. Yoksa 150 Bin TL maliyetle ev sahibi olanların 2-3 yıl içinde 250 Bin TL çekmelerinin de sonu alınacaktır. Böylesi kâr marjinali olmaması gerekir ve şahsıma göre haksız kazanç sayılmalıdır.  

Gümüşhanevi Mahallesi oturuma açılmadan evvel altyapısı acilen bitirilmeli, çevre düzenlemeleri yapılmalı, parkları, bahçeleri, ağaçlandırılması acilen yapılmalıdır. Ulaşımı şimdiden düşünülmeli, taksi ve dolmuş durakları tesis edilmelidir. 
Ve en önemlisi şehrimizin hemen her mahallesinde evi, apartmanları olanların önü kesilerek gerçek mağdurların hakları öne alınmalıdır. Ve en önemlisi arsa bedellerinin düşük tutularak ev sahibi olmak isteyenlerin hakları ve cepleri düşünülmelidir. 

Ve bir başka naçizane önerimde şudur ki ikamet şartı aranması yerine Trabzon, İstanbul, Ankara, Kocaeli, Bursa ve diğer illerimizde yoğun yaşayan emekli ve alt gelir seviyesinde bulunan hemşerilerimizin de tercih edilmeleri gerekir ki şehrimize geri göçün sağlanması faydalı olacaktır. 

O halde kılı kırk yararak yeni mahallemizde yer alan dairelerin şaibesiz ve çıkarsız bir tercih usulüyle gerçek sahiplerine verilmesi ben dâhil benim gibi düşünen vicdan sahiplerinin yüreklerini soğutacaktır. 

Emeklilerimizin, yoksul hemşerilerimizin ve gerçekten hak edenlerin yoğun olarak yaşamasını arzuladığımız Gümüşhanevi Mahallesi şehrimize hayırlı uğurlu olsun inşallah. 

YORUM EKLE