GÜPESKÖK (GÜMÜŞHANE PESTİL VE KÖME KÜMESİ)

Gümüşhane’de yaklaşık 2 yıldır devam eden “Sektörel Rekabetçilik Analizi” çalışması artık meyvesini vermeye başladı. www.gupeskok.org web sitesinden de takip edebileceğiniz “Gümüşhane Pestil ve Köme İş Kümesi Derneği” geçen ay itibarı ile kuruldu. Bu Gümüşhane için bir milattır…

İlimizdeki irili ufaklı 15 pestil ve köme üretici ile Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası, Gümüşhane Pestil-Köme Üreticileri Derneği, Dut ve Ceviz Ağacı Yetiştiricileri Birliği, Gümüş Ambalaj ve Paketleme Ltd. Şti, Gümüşhane Üniversitesi Pestil-Köme Araştırma Enstitüsü ve Gümüşhane Belediyesi’nin de yer aldığı ve Gümüşhane Valiliğinin himayelerinde oluşturulan bu yapı, hammadden ürüne,  yönetimden lojistiğe ve lobiciliğe kadar birçok süreci yönetecek olup, bu modelde tedarik zinciri halkalarının her biri aktif olarak yer alacaktır.

Günümüzde en popüler kalkınma modellerinden biri olan “kümelenme” kavramını ilk ortaya atan Harvard Üniversitesinden Prof. Dr. Michael Porter, kümelerin modern ekonominin yapı taşları olduğunu söylemektedir.
Bu model ile belirlenen sektörlere odaklanarak, ağ yapısı içinde birbirini destekleyen firmalardan oluşan üretim bölgeleri oluşturulması hedeflenirken model içinde yer alan firmalarda da rekabet avantajı sağlayacaktır.

Ülkemizde kümelenme projelerine verilecek en iyi örnekler, Denizli’deki tekstil ve Bursa’daki otomotiv, İstanbul Sultanahmet Turizm kümeleridir. Şanlıurfa’daki organik tarım, Ankara Ostim’ deki savunma ve iş makineleri, Adıyaman ve Kahramanmaraş’taki tekstil ve hazır giyim sektörleri, Samsun’daki Tıbbi Aletler, Eskişehir’deki Havacılık, Seramik ve Raylı Sistemler Kümelenme Projeleri de tüm hızıyla sürmektedir.

Gelişmiş ülkelerin birçoğu bu gelişmelerini kümelenme modellerine borçludur: Almanya otomotiv, Norveç deniz taşımacılığı, Japonya elektronik eşya, ABD Silikon Vadisi-Bilişim, İtalya hazır giyim ve ayakkabı, İsviçre finans sektörleri verilebilecek örneklerden birkaçıdır. Brezilya’daki Sinos Vadisi Ayakkabı kümesi, Brezilya’nın ayakkabı ihracatının %80’inde pay sahibidir. Aynı şekilde Almanya’nın Vena/Thurigia optik kümesi de sektöründe liderdir.

Tekrar memleket özeline dönersek; kurulan “Gümüşhane Pestil ve Köme İş Kümesi Derneği”nde belirlenen vizyon ve strateji doğrultusunda oluşturulan komiteler aşağıdaki iş paylaşımlarını yaparak bir yol haritası çizmiştir:
•    Yönetim ve Koordinasyon
•    İletişim ve Promosyon
•    Lojistik
•    Pestil-Köme Makine Üreticilerinin bölgede odaklanması
•    Dut-Ceviz Yetiştiriciliği özendirilmesi
•    Yetişmiş Ara Eleman ihtiyacının karşılanmasına dönük çalışmalar yapılması
•    Enerji Verimliliği ve Çevreye duyarlılık
•    Orta ve Uzun vadede ortak teknoloji ile ürün geliştirme(Ür-Ge) tesisi kurulması
•    Lobi Çalışmaları
•    Kamu Kaynaklarından faydalanabilme
•    Küme Üyelerine Eğitim
•    Küme tanıtım faaliyetleri
•    Alt çalışma gruplarının oluşturulması

Her yıl düzenlenecek olan “Küme Çalıştayı” ile yeni proje fikirlerinin ortaya çıkması sağlanacak; yurtiçi ve yurtdışından akademisyenler, Ulusal Küme Akademisi yetkilileri, firmalar ve işbirliği yapılabilecek kurum ve kuruluşlar bu çalıştaya davet edilecektir.

İlimizde heyecanla beklenen, “Demiryolu-Hızlı Tren” karayoluna iyi bir alternatif olacak ve sektörü lojistik anlamda canlandıracaktır.

Bununla birlikte Siyanür ve Altın sarmalında yürütülecek böyle bir çalışmanın ne derece verimli olacağı sorusu da “organik, sağlıklı, hijyenik” kelimelerini sloganlaştıracak gıda yoğun bu sektörde önemli bir soru işareti olarak ne yazık ki bir kenarda durmaktadır.

Gümüşhane’mizin beşi bir yerde altını diyebileceğimiz pestil-köme sektörü için kurulan bu iş kümesi derneği ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın 15.09.2012 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanan “Küme Destek Programı” ndan faydalanma imkanı da doğmuştur. 5 yıl boyunca ve %50 si hibe olmak üzere sağlanacak destek ile yenilik, verimlilik, küme koordinasyonu, farkındalığın arttırılması gibi temel konularda çok önemli adımlar atılabilecektir.

Küme Destek Programı” ile; etki analizi yaptırılacak, uzman personel, danışman ve ekipman ihtiyacı karşılanacak, kümelenme bilinci tabana yayılacak, program tanıtımı ve eğim ihtiyacının giderilmesine dönük faaliyetler yapılacaktır.

-------

Yukarda okumuş olduğunuz yazıda hayali bir senaryo gizlidir.

Gerek oluşturulacak istihdam, gerek bölgeye çekilecek yatırım ve gerekse ilimizin elindeki tek endüstriyel ürün olan pestil ve kömenin markalaşması ile ilgili yapılması elzem ve acil böyle bir çalışma için gerekli olan kümelenme projesinde atılacak ilk adım, hayali olmayan gerçek bir dernek kurmaktır.

Hayalin sonu yok…
Gerçekleşen hayallerin bir anlamı vardır.

Senaryo yazmak işin ilk safhasıdır.
Yazması bizden oynaması “büyükler” den…
YORUM EKLE
YORUMLAR
hüseyin ersoy
hüseyin ersoy - 11 yıl Önce

meheba ben yuttdişi ihracaat itaalat yapan bir firmayim gümüşhane köme pstilini yurdişina götürüp denemek istiyorum bununiçin bir çalışma yapmak istiyorum irtimata geçmenizi bekliyorum saygilarimla

Pestilci
Pestilci - 11 yıl Önce

gümüşhane ticaret ve sanayi odası http://www.gumushanetso.tobb.org.tr telefon 0 456 213 11 12