Eskişehir’de Gümüşhane’nin 100.yıl coşkusu

Eskişehirdeki Gümüşhaneliler Derneği, Gümüşhane’nin düşman işgalinden kurtuluşunun 100.yılında 15 Şubat günü Şehit ve Gazileri Anma Gecesi düzenledi.

Eskişehir’de Gümüşhane’nin 100.yıl coşkusu

Eskişehirdeki Gümüşhaneliler Derneği, Gümüşhane’nin düşman işgalinden kurtuluşunun 100.yılında 15 Şubat günü Şehit ve Gazileri Anma Gecesi düzenledi.

Eskişehir Öğretmenevi Mavi Salonunda düzenlenen programa Kütahya Valisi hemşerimiz Ahmet Hamdi Nayir ve eşi Münevver Nayir başta olmak üzere İl Jandarma Alay Komutanı J.Kd.Albay Uysal Ağaoğlu, İl Emniyet Müdürü Engin Dinç, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler, Ankara Gümüşhaneliler  Dernekler Federasyonu Başkanı Hamdi Arslan, MHP İl Başkanı Kadir Bıyık, Seyitgazi İlçe Milli Eğitim Müdürü Nazmi Avcı, Odunpazarı İlçe Emniyet Müdürü Selçuk Yılmaz, Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Eskişehir Şubesi Başkanı Hacı Şahin, Sarar Fabrikaları Protokol Müdürü Alaattin Çoban, işadamları, şehit aileleri, sivil toplum örgüt temsilcileri ve  davetliler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunması ile başlayan programın sunuculuğunu Dernek Başkan Yardımcısı Hüseyin Turhan yaptı.

Bilal Taşçı’nın okuduğu Kur’an tilaveti sonrası başta ülkemizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere vatan için canını feda eden şehitlerimiz ve ebediyete göçmüş gazilerimiz adına Tepebaşı İlçe Müftülüğünde vaiz olarak çalışan hemşehrimiz Vahap Teker dua yaptı.

Programda yaptığı konuşmada Gümüşhane’nin engebeli arazisine rağmen hep önüne düz bakan insanlar yetiştirdiğini kaydeden Kütahya Valisi Gümüşhaneli hemşehrimiz Ahmet Hamdi Nayir, “Bin kilometre uzaklıkta gönüllerinde Gümüşhanemizi yaşatan kıymetli hemşerilerimizle birlikte olmaktan çok mutluyum. Allah’a hamd olsun ki millet olarak uğrunda can vermeye hazır olduğumuz, korunması için canımızı feda edebileceğimiz nimetlere sahibiz. Bunların başında vatan geliyor. Mukaddesat ve bayrak geliyor. Ecdadımız geliyor. Ta Malazgirt’ten başlayan mücadelenin her tarihi kıymetlidir. 26 Ağustos, 30 Ağustos, 18 Mart kıymetlidir. 15 Şubat kıymetlidir. Düşmanı memleketimizden söküp attığımız tarih kıymetlidir. Bizi yaşatan bize güven veren tarihler. Dolayısıyla biz bu tarihlerde kendi benliğimizi yeniden hatırlayıp birlik ve beraberliğimizi perçinleyen tarihler olmalı” dedi.

Anadolu’nun çok hüzün gördüğünü sözlerine ekleyen Vali Nayir, ninesi Arife anadan dinledikleri kurutuluş günleri anılarını şu sözlerle ifade etti: “Her ailede acı ızdırap ve hüzün yaşandı. Benimde büyük annem (Arife ana) olarak biliriz Gümüşhane’nin Rus işgaliyle ilgili yaşadıklarını bizlerle paylaşırdı. İşgalde köyümüzü nasıl koruduklarını Gümüşhane’den Trabzon’a göç etmek zorunda kaldıklarını oradan Samsuna-Tokat’a gittiklerini söylerdi. Daha sonra 1911 yılında tekrar Gümüşhane’ye döndüklerini anlatırdı. Onun için bu günleri anmak 100 yıl önceki yaşanılan acı gerçekleri anmada, hatırlamada bize ölçü oluyor. Sizler bin kilometre uzaklıkta Gümüşhane’de düzenlenen kurtuluş törenlerine de güzel Eskişehirimiz’den bir parçada katkı sağlamış oluyorsunuz.”

Kurutuluş gecesi vesilesiyle Afrin’de şehit olan kahraman Mehmetçiğimizi de rahmetle ve de minnetle andığını sözlerine ekleyen Vali Nayir, “Aramızda can vermeye hazır olduklarını söyleyen gazilerimiz var. Bu duygular yaşadığı müddetçe bizler geleceğe daha ümitle bakacağız. Bu topraklar kurtuluşun ve kuruluşun toprakları. Bizleri bu anlamlı gecede buluşturan dernek yönetimimize teşekkür ediyorum” dedi.


Eskişehirdeki Gümüşhaneliler Derneği Başkanı Uğur Yücel ise bu yıl Gümüşhane’nin düşman işgalinden kurtuluşunun 100.yılını hep birlikte coşku ile kutladıklarını belirterek, “Her yıl Eskişehirimizde 15 Şubat tarihini memleketimizin düşman işgalinden kurtuluşu yıl dönümü olarak kutluyoruz. Bu yıl almış olduğumuz karar doğrultusunda ülkemizin içinde bulunduğu hassas dönem ve sınır ötesinde kahraman ordumuzun yapmış olduğu harekat nedeniyle şehitlerimizi ve gazilerimizi anma gecesi olarak düzenlemeyi uygun gördük. Gecemize emek veren yönetim kurulundaki arkadaşlarıma, destek sağlayan iş adamları hemşerilerimize, Belediye Başkanlarımıza huzurlarınızda teşekkür ediyorum. 100 yıl önce atalarımızın vermiş oldukları amansız mücadele sonucu bu aziz vatanı bizlere miras bırakan dedelerimizin yolunda yürümeye karalılıkla devam edeceğiz. Kamplaşma ve ötekileşme kelimeleri lügatlarında bulunmayan Gümüşhaneliler, insanı yaşat ki devlet yaşasın sloganının kendilerine rehber edinmiş vatan, millet ve din mefhumlarının önemini hücrelerinde hissetmiş ve hissettirmişlerdir. Yunus Emre’nin hoşgörü kenti Eskişehir ile Ahmet Ziyaüddin Gümüşhanevi’nin huzur kenti, zengin kültürel mirasları ile dost ve kardeşlik ikliminde yaşamaya devam edeceklerdir. Porsuk ile Harşit’in dostluğunu önemsiyoruz. Her iki kentin kültürel mirasını bizden sonraki kuşaklara aktarmak için dernek faaliyetlerimize devam edeceğiz. Gönlümüz bir hanemiz bir” diye konuştu.

Geceye Ankara’dan katılan Ankara Gümüşhane Dernekler Federasyonu (GÜDEF) Başkanı Hamdi Arslan da Eskişehir’de hemşerileriyle birlikte olmaktan mutlu olduğunu, dernek yönetiminin çok anlamlı bir gece tertiplediğini söyledi. Arslan, şunları söyledi: “Gümüşhaneliler gittikleri her yörede farkındalık oluşturan, komşularıyla hep iyi ilişkiler içerisinde bulunan vatansever insanlardır. Bulundukları çevreye hep değer katarlar. Bu çalışmaları yaparken bir şeye çok dikkat ederler. Asla mikro milliyetçilik yapmazlar. Bakın bu akşam aramızda Eskişehirli, Afyonlu, Kütahyalı, Bayburtlu dostlarımız, misafirlerimiz var. Eskişehir Yunus Emre’nin şehri. Sevgi ve hoşgörünün merkezi. Gümüşhaneliler gittikleri her yöreye barışı ve huzuru da götürürler. Kültürlerini de bulundukları yerde yaşamaya azami gayret gösterirler. Bugün Eskişehir’de derneğimiz kısa zamanda çok mesafeler aldı. Faydalı ve etkili faaliyetler yapıyorlar. Dernek yönetim kurulunu tebrik ediyorum. Şehit kanından rengini alan al bayrağımızın altında Anadolumuzda bir arada kardeşçe yaşamaya ve kültürümüzü yaşatmaya devam edeceğiz. Böyle olursa yarınlara daha ümitle bakabileceğiz”

Programa katılan Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç ise yaptığı selamlama konuşmasında, “Eskişehirdeki Gümüşhaneliler Derneğinin faaliyetlerini çok yakından takip ediyorum. Yaptıkları faaliyetlerle şehrimizin sosyal ve kültürel yaşamına renk katıyorlar, katkı sağlıyorlar. Çok yakın dostlarım var içlerinde. Elimizden geldiği kadar destek olmaya çalışıyoruz. Bende soyadımdan dolayı Gümüşhaneliyim. ATAÇ soyadlı Gümüşhane’de bir ailenin olduğunu biliyorum. Askerlik günlerimde soyadımdan dolayı bir teyze bunu söylemişti. Gümüşhane insanı vefalıdır. Vatanseverdir. Sizlerle birlikte olmaktan her zaman haz duyuyorum” diye konuştu.

Konuşmalardan sonra Eskişehirdeki Gümüşhaneliler Derneğinin 2017 yılı içerisinde yaptığı faaliyetler sineviyon gösterimiyle katılımcılara sunuldu. Faaliyetleri sunu eşliğinde dikkatle izleyen misafirler dernek yönetimini nitelikli çalışmalarından dolayı uzun süre alkışladı.

Murat Oykun ve ekibinin seslendirdiği birbirinden güzel Türk Tasavvuf ve Sanat Müziği dinletisi sonrası geceye katılan şehit ve gazi ailelerine plaket ve Özdilek alışveriş merkezi ile Eskişehir Ticaret Odasının desteğiyle alınan hediyeler verildi.

Dernek Başkanımız Uğur Yücel’in okuduğu Çanakkale şiirinin ardından Eskişehir halkının yakından tanıdığı ses ve saz Sanatçısı Murat ŞAN sahne aldı. Gecenin anlamına uygun birbirinden güzel okuduğu kahramanlık türküleri ile geceye katılanlara duygusal anlar yaşattı.

Gümüşhaneliler gecesinin son bölümünde aşıklık ve ozanlık geleneğinin ülkemizdeki öncü isimlerinden olan Gümüşhaneli hemşerimiz Aşık Kul Nuri ve Erzurumlu Aşık Türabi sahneye çıktı. Aşıkların karşılıklı çalıp söylediği vatan, bayrak, millet ve şehitlik temalı deyişleri geceye damgasını vururken ellerinde Türk bayraklarıyla ozanlara eşlik eden hemşerilerimiz heyecan ve coşkuyu bir arada yaşadı.

Programa Gümüşhane Valisi Okay Memiş, Belediye Başkanı Ercan Çimen telgraf ve çelenk gönderdi. Ayrıca, Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Büyükşehir Belediye Başkanı Prof.Dr.Yılmaz Büyükerşen ile Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt’ta kutlama telgrafı gönderenler arasındaydı.

Yemek ikramının yanısıra Gümüşhane’den getirilen yöresel pestil ve köme geceye katılanlara ikram edildi.

Gümüşhane’ye ve Gümüşhaneliye yakışacak güzel bir gece yaşadıklarını sözlerine ekleyen Eskişehirdeki Gümüşhaneliler, birlik ve dayanışma içerisinde, manevi havası yüksek milli duygularımızı pekiştiren böyle bir gece planladıkları için dernek yönetimine teşekkür etti.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER