GÜMÜP Güneş Enerjisi Konferansı Düzenledi

Gümüşhaneli Mühendisler Platformu (GÜMÜP) Güneş Enerjisi Teknolojileri ve Türkiye Uygulamaları teması konferans gerçekleştirdi. 

GÜMÜP Güneş Enerjisi Konferansı Düzenledi

Gümüşhaneli Mühendisler Platformu (GÜMÜP) Güneş Enerjisi Teknolojileri ve Türkiye Uygulamaları teması konferans gerçekleştirdi. 

Yrd.Doç.Dr.Talat Özden, Harun Elverdi, Sezgin Yazıcı’nın konuşmacı olarak katıldığı konferans Gül İnşaat yönetim kurulu başkanı Çetin Gül’ün sahibi olduğu ve geçtiğimiz günlerde açılışı yapılan Topkapı Hilton otelinde gerçekleştirildi.

"Termal ve nükleer enerjiyi de masaya yatıracağız"

GÜMÜP Genel Sekreteri Serkan Kaya’nın oturumu açtığı programda ilk olarak GÜMÜP Elektrik Mühendisleri Komisyonu Başkanı Hasan Pezük konuştu. Pezük, Türkiye’nin Enerji profilini EPDK verileriyle tanımladı. Türkiye’nin enerji arzını, arz güvenliğini, gelecek projeksiyonunda enerji girişimcilerinin artırılmasına ve enerji çeşitlemesine dikkat çeken Pezük, GÜMÜP olarak bu kapsamda ilerleyen günlerde rüzgar, termal ve nükleer enerji başlıklarını da masaya yatıracaklarını ifade etti.

GÜMÜP Başkanı Yüksel Hamzaoğlu ise GÜMÜP olarak Türkiye geneli itibarı ile 813 mühendis ve mimar üyeye sahip olduklarını, yerelin tek teknik tabanlı sivil toplum kuruluşu olarak örnek bir teşekkül olduklarını hatırlattı.

"Ülkenin teknolojik gelişimi insan kaynaklarımızın gelişimine bağlıdır"

Bundan sonraki programlarını ülkenin öncelikli konularına göre tercih edeceklerini ifade eden Hamzaoğlu, başta endüstriyel süreçlerle ilgili çalışmaları GÜSİAD ile birlikte belirleyeceklerini kaydetti. Meslektaşlarının bireysel niteliklerine ileri teknolojik konularla katkı koymayı hedeflediklerini ifade eden başkan Hamzaoğlu, “Ülkenin teknolojik gelişimi insan kaynaklarımızın gelişimine bağlıdır” dedi. 

GÜSİAD Genel Başkanı Yüksel Yalçın da ülke olarak dış ticaret açığının 56 milyar dolarlık kısmının 30 milyar dolarını enerji ithalatının oluşturduğunu, dolayısı ile ülkenin üzerindeki bu kamburun doğrulması gerektiğini, bunun için enerji girişimcilerinin artması gerektiğini ifade etti. 

"2017-2018 yılını enerji yılı ilan ettik"

Bu tablodan hareketle, GÜSİAD olarak 2017-2018 yılını enerji yılı ettiklerini ifade eden Yalçın, “İlk olarak güneş enerjisi ile başladığımız programlar zincirinin devamında ISO 50001 Enerji Sistemleri eğitimi açacağız, devamında Yıldız Teknik Üniversitesi ile akıllı ev sistemleri üzerine kasım ayı içerisinde bir program öngörüyoruz. Diğer enerji alanları konusundaki programları ise, bu çalışmayı müteakiben GÜMÜP’le birlikte planlamış olacağız” dedi.

ODTÜ Günam Proje Yöneticisi Yrd.Doç.Dr.Talat Özden, GES teknolojileri ile yapmış oldukları ileri mühendislik konularını patentli ürün uygulamalarını, knowhow’larını (Bir firmanın kendi imalat ve işletme yöntemlerini, aynı iş kolunda çalışan ya da çalışmaya hazırlanan bir başka kuruluşa açıklaması olayı) ve pilot uygulamalarını paylaştı. 

Türkiye’nin gelecekte bu sektörde uygulayıcılarının yanında üretici firmalarının da sayılarının hızla arttığına dikkat çeken Özden, photovoltaik sistemlerinin gelişme süreçlerini, yakın gelecekteki gelişim projeksiyonunu ve bu teknolojik alanın dünyadaki en iyi uygulamalarını anlattı. Başta Çin ve Almanya olmak üzere sürekli gelişen bu teknolojinin Türkiye’de en zayıf seviyede olduğunu ifade eden Özden, Türkiye’nin enerji politikalarının yenilenebilir enerji kaynaklarının geliştirilmesine dönük sistematik çalışmaların önemli gelişmeler gösterdiğini ifade etti. 

Saha Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Harun Güzeldere de uygulayıcı firma olarak deneyimlerini paylaştı. Güzeldere, GES uygulamalarında Türkiye’de en çok saha çalışmaları olan firmalardan biri olduğunu, verimli enerji bölgelerini, teknolojik düzeneklerle birlikte örneklerini paylaştı.

İBB Enerji Genel Müdür Yardımcısı Sezgin Yazıcı da İBB nin yenilenebilir enerji uygulamaları ile GES projelerini paylaştı. İBB’nin Büyükçekmece gölü üzerinde kurdukları GES santrali ve hakkında bilgi verdi. 

Program sonunda katılımcılara plaketleri verilirken, GÜSİAD Genel Başkanı Yüksel Yalçın, geçtiğimiz hafta GÜSİAD yönetim kurulu kararı ile İBB Raylı Sistemler Genel Müdürü Hasan Pezük için hazırlanmış “Enerji Komisyon Başkanı” beratını takdim etti. 

Programın ardından GÜMÜP Başkanı Yüksel Hamzaoğlu ve GÜSİAD Genel Başkanı Yüksel Yalçın, otel sahibi  GÜSİAD üyesi Gül İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Gül’e hayırlı olsun dileklerinde bulundu.
 

Güncelleme Tarihi: 25 Eylül 2017, 08:57
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER