Hollanda Pekünlüler Derneğinden aile ve kaynaşma toplantısı

Gümüşhane’nin Kelkit ilçesinin eski adı Pekün olan Ünlüpınar beldesinden Hollanda’ya yerleşen vatandaşların oluşturduğu Hollanda Pekünlüler Derneği, Tiel kentinde üyeleriyle birlikte aile ve kaynaşma toplantısı düzenledi. 

Hollanda Pekünlüler Derneğinden aile ve kaynaşma toplantısı

Gümüşhane’nin Kelkit ilçesinin eski adı Pekün olan Ünlüpınar beldesinden Hollanda’ya yerleşen vatandaşların oluşturduğu Hollanda Pekünlüler Derneği, Tiel kentinde üyeleriyle birlikte aile ve kaynaşma toplantısı düzenledi. 

Toplantı öncesinde dernek yönetim kurulu tarafından üyelerine mangal ziyafeti verildi. Gurbette olmanın hasreti ile yemeğin bereketi sohbetin neşesini hep birlikte tadan Pekünlüler daha sonra toplantı gerçekleştirdi.

Hollanda Pekünlüler Derneği Başkanı Mustafa Kunt, yaptığı konuşmada Afrin şehitlerine Allah’tan rahmet dileyerek, bu mücadelenin başarıyla sonuçlanmasını Allah’tan diledi ve “Askerlerimizin Allah yar ve yardımcısı olsun” dedi.

Böyle etkinliklerle gurbet hasretini gidermeye çalıştıklarını kaydeden Kunt, “Dernek olarak hemşerilerimizle birlikte acı ve tatlı günlerimizi birlikte paylaşıyoruz. Taziye toplantıları yaparak acılarımızı paylaşıp aza indirmeye çabalıyoruz. Düğünlere katılarak mutluluğumuzu, neşemizi ve sevinçlerimizi çoğaltmaya uğraşıyoruz. Böylece gurbette kendimizi evimizde hissetmeye çalışıyoruz. Aksi halde kendimizi gurbette yalnız hissederiz ki bunu hiçbirimiz istemeyiz” diye konuştu.

Toplantıya Türkiye’den giderek katılan Pekünlüler Derneği Onursal Başkanı Bekir Cebeci de 4 yıl önce derneği kurarken “Acaba bu dernek devam edecek mi?” diye düşündüklerini fakat derneğin üyeleri sayesinde yoluna devam ettiğini belirterek, “Özellikle yurtdışında yaşayan bizlerin Türkiye’mizin milli ve manevi meselelerinde bir ve beraber olmamız gerekiyor ki zaten onu yapıyoruz” dedi.

Hollanda’da yaklaşan belediye seçimleri, sosyal medya ve diğer konularda bilgiler aktaran Cebeci, şunları söyledi: “Belediye seçimleri : 21 Mart 2018 tarihinde Hollanda’da belediye seçimleri var. Bu seçimlere hepinizin katılıp demokrasiden yana, göçmenleri kabul eden ve destekleyen partilere oy vermenizi rica edeceğim. Çünkü Hollanda’da İslamofobi aldı başını gidiyor. Buna oylarımızla dur demeliyiz. Sosyal medya : Çağımız bir yerde sosyal medya çağı oldu. Bunun elbette çok iyi yanları var. Günlük heberleri, gelişmeleri, yorumları anında okuyup bilgi sahibi olabiliyoruz. Arkadaş ve akrabalarımızın durumlarını da sosyal medyadan takip edebiliyoruz. Buraya kadar hepsi güzel. Ama sorun bundan sonra başlıyor. Çünkü sosyal medyayı az da olsa bazıları yanlış ve edep dışı kullanıyorlar. Bizler sosyal medyayı kirletmeden, hakaret etmeden kin kusmadan hoş görülü, uygarca kullanmalıyız. Sosyal medyada hakaret, küfür olmaması gerekiyor. Bunları okuyan çocuklarımız ve gençlerimiz bu kaba küfür ve hakaretlerden ne öğrenecekler? Öyleyse tatlı dilimizi, güzel ahlakımızı, terbiyemizi orada da gösterelim. TERBİYE ve TAHSİL kitabı : Bugün sizlere TERBİYE ve TAHSİL kitabımı imzalayıp takdim edeceğim. Bu kitabımızın ana fikri çocuklarımızın ve gençlerimizin terbiyeli, tahsilli, çalışkan ve kendi ayakları üzerine duran bağımsız kişilikli insan yetiştirmeye hizmet etmektir. Çocukların terbiye ve tahsillerini inşa etmede bu kitap sizlere bir rehber olmaktadır. Hollanda artık bir diploma ülkesidir. Gençlerimizin geleceği yüksek okul, üniversite diplomasındadır. Diplomalı gençler daha çabuk iş bulup iş hayatına atılıyorlar. Çifte vatandaşlık konusu: Bugüne kadar çeşitli nedenlerle Hollanda vatandaşı olmayanlara tavsiyem en kısa sürede vatandaşlık işlemlerini tamamlamalarıdır. Hollanda Anayasasının 20. Maddesinin 3. Fıkrası şöyle diyor: “Kendi geçimini sağlayamayan Hollandalılar, kanunen düzenlenen devletin verdiği sosyal yardım haklarına sahiptirler.” Görüldüğü gibi sosyal yardım sadece Hollandalılara verilir demek istiyor. Bugün devletten sosyal yardım alan yabancılar yarın yabancı düşmanı bir parti iktidara gelince onlara verilen bu yardımı kesebilir. Onun için bulunduğumuz ülkede yasal, siyasi ve sosyolojik bir güç olabilmek için de çifte vatandaş olmalıyız. İş, eş ve arkadaşlık konusu : Yunus Emre diyor ki. “Eğer bir gün keşke demek istemiyorsan; üç şeyi doğru seç! Eşini, işini ve arkadaşını.”   Eşimizi, işimizi ve arkadaşımızı seçerken deyim yerindeyse kırk ölçüp bir biçmeliyiz ki sonunda pişman olmayalım. Bu değerleri iyi seçmenin yanında çok iyi korumak gerekiyor. Çünkü bunlar gitti mi yalnızlık ve mutsuzluk başlıyor.”

Toplantıda daha sonra Dernek Başkanı Mustafa Kunt başta Onursal Başkan Bekir Cebeci olmak üzere Pekünlü 24 girişimciye plaket takdiminde bulundu.

Derneğin onursal başkanı Bekir Cebeci’nin kaleme aldığı ve gelirini derneğe bağışladığı “Terbiye ve Tahsil” kitabını imzalayıp katılımcılara takdim etmesinin ardından program geç saatlere kadar sohbetlerle sürdü. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER