Gümüşhane Haberleri

Rektör Zeybek, öğrencilerle buluştu

data-auto-format="rspv" data-full-width>
Gümüşhane

Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek, İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü birinci öğretim son sınıf öğrencileriyle ‘Müşteri İlişkileri Yönetimi’ dersi kapsamında bir araya geldi.

Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek, İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü birinci öğretim son sınıf öğrencileriyle ‘Müşteri İlişkileri Yönetimi’ dersi kapsamında bir araya geldi.

Üniversitenin marka değerini ve bilinirliğini “Müşteri İlişkileri ve Yönetimi” dersinde kendilerine ödev olarak alan öğrencilerin davetini kırmayan Rektör Zeybek, dersin işlendiği saatte onlara sürpriz bir ziyaret gerçekleştirdi. 

Dersin işlendiği sınıfa giren Rektör Zeybek, burada önce öğrencilerle kısa bir sohbet gerçekleştirdi. Sohbetinde üniversite imkânlarından bahseden Rektör Zeybek, “Her zaman söylediğim bir şeydir, İletişim Fakültemiz bizim dışarıya açılan yüzümüz, penceremiz, özetle markamızdır. İletişim Fakültemizde kuruluşundan bugüne kadar gelinen bu süreçte çok iyi bir maya tuttu. Türkiye’deki birçok İletişim Fakültesi’nde bulunmayan bir altyapıya sahibiz. Türkiye genelinde İletişim Fakültemiz geçen yıl akademik sıralamada dördüncü sıradaydı. Geçtiğimiz dönem fakültemiz öğrencileri ve hocalarımızın hazırladığı projeler, belgeseller, filmler ve çeşitli çalışmalarla toplam 22 ödül aldı. Önümüzdeki yılda da fakültemizde bulunan uygulama birimlerini güçlendirip, çok daha iyi dereceler elde edeceğimize inanıyorum. Toplum olarak, millet olarak belki insanlık olarak iletişim konusunda ciddi eksikliklerimiz var. Dört yıldır aynı sınıfta okumamıza rağmen muhtemelen birbirimizle selamlaşmadığımız arkadaşlarımız olmuştur. Burada siz İletişim Fakültesi öğrencilerimize çok iş düşmektedir. Bunlar doğru şeyler değildir. Aynı milletin, aynı üniversitenin ve aynı fakültenin öğrencileriyiz. Bunlar bize yetmiyorsa birlikte düşünüp karar alamayız. Farklı dünya görüşlerine sahip olabiliriz. Farklı kültürel ortamlarda yetişmiş olabiliriz. Bunların hiçbiri anlaşmamamız için bir gerekçe olamaz” dedi.

Öğrencilerle sohbetinde iletişimin farklı boyutlarda gelişimi ve önemine değinen Rektör Zeybek, tüm insanlığın ortak bir atadan geldiğini belirterek, “Bizim kültürümüze göre hepimiz Hz. Âdem’in çocuklarıyız. Bu nedenle de mutlaka konuşabilmeliyiz. On yıl sonra farklı bir yerde sınıf arkadaşlarımızla karşılaştığımızda birbirimize soğuk bakarak, ‘Ben bununla öğrenciyken hiç merhabalaşmamıştım’ dememeliyiz. Elbette ki samimi olduğumuz bazı arkadaşlarımız olabilir. Fakat herkesle oturabilmeli ve herkesle konuşabilmeliyiz. Toplumda yaşanan olumsuzlukların, kavgaların, mutsuzlukların ve daha ileri boyutta ayrımcılığın, cinayetlerin temelinde iletişimsizlik yatmaktadır. Bu nedenle de iletişim konusuna sadece Halkla İlişkiler Bölümü öğrencileri olarak bakmayın. Bu bölümü okumasak da ya da hiç üniversite okumasak da insani bir değer olarak iletişim konusuna ağırlık vermeli, becerilerimizi artırabilmeliyiz” diye konuştu.

“Küresel güç dengeleri değişiyor”

Öğrencilerden gelen soruları da cevaplandıran Rektör Zeybek, bir öğrencinin kendisine sorduğu dünya siyasetinin gidişatı ile ilgili soruya şu şekilde cevap verdi: “Dünya siyaseti daha öncesinde Atlantik ekseninde yer almaktaydı. Uzun yıllar Atlantik’in iki yakasında Amerika ve Avrupa siyasetin merkeziydi. Şimdi Asya-Pasifik eksenine doğru kaymaya başladı. Çin, küresel bir güç haline geldi. Çin son 15 yılda her yıl Amerika Birleşik Devletleri’ne 100 bin öğrenci gönderdi. Bunun dışında Japonya çok önemli bir küresel dengeydi. Güney Kore hızlı bir gelişim gösterdi. 1950’li yıllarda NATO müttefiki olarak Kore’ye asker gönderdiğimizde onlarda ve bizde fert başına düşen yıllık milli gelir 370 dolardı.  Şuan geldiğimiz noktada resmi verilere baktığımızda bizde yıllık fert başına düşen gelir 11 bin dolar civarındayken, Güney Kore’de 40 bin dolar civarındadır. Ticaret dolayısıyla Pasifik’e doğru kayıyor. Afrika, Asya, Pasifik ekseni önümüzdeki 100 yıl dünya siyasetinin ve ekonomisinin yönlendirileceği eksen olacaktır. Bu nedenle de gerek yöneticilerimiz gerekse de bu konuda çalışan bilim insanlarının Türkiye’yi tek kutuplu veya iki kutuplu bir entegrasyon projelerinden çok, burayı iyi okumaları gerekir.”

“Bizim 5 bin yıllık devlet aklımız var”

Türkiye’nin küresel güç olma yolundaki ilerleyişi hakkındaki düşüncelerini aktaran Zeybek, “Ülke olarak yaşadığımız bütün sıkıntılarımızın asıl sebebi Türkiye’nin bölgesel güç olmasından, küresel güç olma konumuna gelmesidir. Yıllardır mücadele ettiğimiz dış baskıların, ekonomik tacizlerin ve terör gibi olayların altında yatan sebep Türkiye’nin küresel güç olma yolundaki parlayan tablosudur. Bilinen tarih itibariyle çoğu Amerika veya Avrupa ülkeleri gibi 300 yıllık değil, 5 bin yıllık bir devlet aklımız vardır. Bu, bizim küresel güç olma yolundaki en büyük göstergemizdir. Eğitim öğretim seviyesi gittikçe artan bir nüfusuz. Dünyada hiçbir milletin insanının, bizim milletin insanı kadar adaptasyon kabiliyeti mükemmel değildir. Bu adaptasyon aşağıdan yukarıya müthiş bir dinamizm oluşturmaktadır. Bunu iyi bir şekilde yönettiğimiz takdirde, Türkiye küresel bir güç olma noktasında önemli parametrelerden biri olacaktır. Türkiye’nin küresel güç olma yolundaki en büyük etkenlerden birisi okumuş, çevresinde olan olayları gözlemleyebilen fikir üreten insan gücünün artmasıdır” ifadelerini kullandı.

“Her ile bir üniversite projesinin örnek modeliyiz”

Gümüşhane Üniversitesi’nin 2008 yılında ‘Her İle Bir Üniversite’ projesinin örnek bir modeli olduğunu dile getiren Zeybek, “Coğrafi açıdan baktığımızda çok zor bir alanda kurulmasına rağmen verdiği eğitim kalitesiyle hızlı bir şekilde büyümektedir. 2018 yılı itibariyle 2 Enstitü, 7 Fakülte, 2 Yüksekokul, 10 Meslek yüksekokulu, 8 Uygulama ve Araştırma Merkezi, toplam 257 idari, 636 akademik personel ve 20 bine yakın öğrencisiyle eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdüren üniversitemiz, ‘Her İle Bir Üniversite’ projesinin en önemli ayağını oluşturmaktadır. Olaya sadece ekonomik olarak değil, sosyo-kültürel açıdan da bakmalıyız. Her ilde bir üniversite açılmasıyla gençlerimizin farklı illeri ve farklı kültürleri tanımasına, onlara katkı sağlaması gibi bir sonuç ortaya çıktı. Bu nedenle bizler için çok önemlidir” ifadelerine yer verdi.

“Müşteri Kimdir?”

Rektör Zeybek, katıldığı Müşteri İlişkileri Yönetimi dersi kapsamında bir öğrenci tarafından sorulan “Müşteri sizce kimdir?” sorusuna da şu şekilde açıklık getirdi: “Müşteri, bizim muhatap olduğumuzdur. Bu anlamda sizler de bizim muhatabımızsınız. Bizler muhatap olduklarımızın değerini bilmeliyiz. Onlarla iyi iletişim kurmalıyız, onların gönüllerini kazanmalıyız. Ancak bu sayede iyi ilişkiler geliştirebilir, uzun soluklu işbirlikleri kurabiliriz. Bu anlamda müşterilerimizle sağlıklı ve sürdürülebilir bir ilişkinin temelinde güçlü bir iletişim bağı kurulmasının ayrıca önemi bulunmaktadır. Böylelikle ileriye yönelik adımlar atılabilir. Müşteri, önemlidir; çünkü bir işletmenin ya da kurumun devamı ona bağlıdır. Müşteri varsa, kurumlar ve işletmeler vardır. İşte tam da bu noktada yine bütün oklar güçlü bir iletişimin varlığını zorunlu kılıyor. Müşterileriyle iyi iletişim kurabilenler, her zaman ayakta kalmayı başarabilenlerdir.” 

Sohbet sonrasında Müşteri İlişkileri ve Yönetimi dersi için Burcu Yıldız, Hatice Kılıçoğlu, Beydullah Karagül tarafından hazırlanan “Gümüşhane Üniversitesi” başlıklı sunumu öğrencilerle birlikte sonuna kadar izleyen ve hazırlanan sunumu çok beğendiğini dile getiren Rektör Zeybek, “Öğrencilerimizi bu değerli sunumlarından dolayı kutluyorum. Üniversitemizi siz sevgili öğrencilerimize çok daha yakından tanıtmaya, marka değerini anlatmaya yardımcı oldular. Gösterdikleri başarılı performanslarından dolayı kendilerini tebrik ediyorum” dedi. 

Sunum sonrasında Rektör Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek, günün anısına öğrencilerle hatıra fotoğrafı çektirdi. Ayrıca ders kapsamında öğrencilere üniversiteyi tanıtıcı hediyeler dağıtıldı.
 

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.