HAYIRLI OLSUN

24 Haziran 2018 tarihinde yapılacak erken seçim ülkemiz için hayırlı olsun diyerek başlayalım. Herkesin istediği de budur herhalde. Demokratik ülkelerde yöneticiler seçimle işbaşına gelir amenna. Buna da söyleyecek söz yok. Peki, seçim vakti gelmeden özellikle neden bazıları erken seçim erken seçim diye diretirler anlayamam. Seçimi kaybedenler yeni seçime tabi ki ümit bağlayabilirler bu da doğru. Seçimde birileri kazanacak birileri de kaybedecek. Artık bu durumu kabullenmek gerekir. Seçimi kaybedenler her seçim akabinde ortaya çıkıp erken seçim diye tutturmaları doğru değil. Bu durum ülkeyi her yönü ile geriyor. Bu gerginlik hem siyaseti, hem toplumu, hem de ekonomiyi olabildiğince olumsuz bir şekilde etkiliyor. Toplumda kutuplaşmalar hat safhaya çıkıyor. Bu durum hoş karşılanacak bir durum değil elbette. Temsili demokrasinin eksikliği de bu. Temsili demokrasilerde çoğunluk azınlığa hükmeder. Yani seçimlerde en çok oyu alanlar ülkeyi diğer seçime kadar yönetirler. Temsili demokrasiyi benimsemiş isek bu durumu kabullenmemiz gerekir. Çoğunluğun tercihini kabul etmeyeceksek ne yapacağız o halde? Tamam, çoğunluğun oyunu aldınız ama geri kalan azınlığın oyunu alamadınız, onlar sizi istemiyor bu nedenle ülkeyi yönetme hakkınız yok diyemezsiniz. Eğer böyle diyorsanız demokratik yönetimin ya ne anlama geldiğini bilmiyorsunuz. Ya da açıkça söylemezseniz de demokratik bir yönetimi içten içe kabul etmiyorsunuz demektir. Bu tehlikeli ve sakat bir durumdur.
 

Erken seçim istemek kabullenilmeyecek bir durum değil elbette, istenebilir. Ülkede siyasi bir istikrarsızlık olur, o zaman istenebilir. Her seçimden sonra diğer seçime kadar aynı ifadelerle ülkeyi germek kimsenin hakkı da değildir. Seçimler ülkede siyasi istikrarı sağlamak için yapılır. Bunun nasıl yapılacağı yasalarla bellidir. Erken seçim gerekli oluğu zaman bu yola başvurulabilir.18 Nisan’da alınan bir kararla erken seçime gidileceği belirtildi. Dolar Euro’da gerileme görülürken borsada yukarı doğru bir ivme kazandı diyebiliriz. Yabancı yatırımcıların tekrar ülkemize dönüş yaptığını söyleniyor. Durum şimdilik böyle daha sonra ne olur onu kestirmek zor. 
 

Demek ki alınan erken seçim kararı ülkemiz için isabetli bir karar. Tabi ki burada yapılacak seçimde herkes özgür bir şekilde iradesini kullanarak sandıkta son sözü söyleyecek. Bu söz söylendikten sonra seçimin kazananı ve kaybedeni olacak fakat milletimiz her halükarda kazanacak. Seçim kaybedenler ortalığa çıkıp şaibeli seçim vs. gibi argümanlarla milletin karşısına çıkma yerine yapıcı bir siyaset gütmelidir. Ülkeyi idare edenlerle cebelleşme yerine yapıcı bir tutum içinde olmalıdırlar.
 

Ülkemizde siyaset gün içinde hatta ve hatta saatler içerisinde başka bir yöne evrilip gidebiliyor. Durum ne olursa olsun herkes siyasetini ülkenin ali menfaatleri üzerine kurmalı. Seçimlerle beraber yenilenecek yeni parlamento ve cumhurbaşkanlığı makamı ülkeyi olduğu pozisyondan daha ileriye götürebilme kabiliyetinde olmalı. Bu yazıyı yazmaya karar verdikten sonra dahi siyaset arenasında birçok değişiklik oldu bunları basın yayın yolu hepiniz işittiniz. Bu konulara tekrar girmeyeceğim. Giriş cümlesinde de belirttiğim gibi  seçimin ülkemize hayırlar getirmesi temenni ediyorum.

YORUM EKLE