HELAL OLSUN SANA

“Bir insanın karakteri onun kaderidir”
Heraclitus

İnanın insanların birbiri yüzüne güldüğü ancak arkasını döner dönmez gıybetini yaptığı, ekmeğini yediği vatanını küçücük bir menfaat karşılığında dâhili ve harici düşmanlara peşkeş çektiği ve kendisine emanet edileni kendi zimmetine geçirdiği, öte yandan yine kendisine emanet edilen hanımını dövdüğü, daha ileri giderek katlettiği bir yalan ve sanal alemde yaşıyoruz.

Televizyonlarda ve gazetelerin üçüncü sayfalarında midemizi kaldıran haberleri okumaktan bıktık usandık. Ancak geçtiğimiz hafta içinde ‘altın kalpli insanların şehri Gümüşhane’de’ yaşanan şu küçücük olay yüreklerimizi ısıtıvermeye yetti.

Olayın kahramanı kızımız henüz on beş yaşında. Gümüşhane’de alışverişini yaptıktan sonra evine giderken dengesini kaybediyor ve yakınında bulunan bir otomobilin aynasına dokunuyor istemeden. Ayna haliyle kırılıyor. Kızımız -sizleri tenzih ederim- belki de birçoğumuzun yapacağı gibi oradan kaçmıyor. Bir zaman bekliyor aracın yanında. Takriben yarım saat sonra gelen giden olmadığını görünce alışveriş fişinin arkasına telefon numarasını da yazarak şu küçücük notu düşüyor ve kırdığı aynanın kenarını iliştiriyor.

“Amca yolda yürürken dengemi kaybedip aynanıza çarptım, kırıldı. Bir zaman beklememe rağmen sizde gelmeyince bu notu yazmaya karar verdim. Aracınızın masrafı neyse ödemek isterim. Beni lütfen aşağıdaki numaradan arar mısınız?”

Aracın sahibi Hüsnü Şenel gözlerini yaşartan ve yüreğini titreten bu asil davranış sonrasında duygularını şu kelimelerle ifade ediyordu;

“Aracımı o halde görünce inanın çok sinirlenmiştim. Ancak yüreğinin temizliği ile yazılan o küçük notu gördüğümde bütün sinirim yok olmuş ve bu asil kişiyi arama ihtiyacı duydum. Böylesi bir karaktere sahip kızımızı ve onu yetiştiren anne ve babasını yürekten tebrik etmek istedim. İstiklal Marşı şairimiz Merhum Mehmet Akif’in işaret ettiği ‘Asım’ın nesli diyordum ya nesilmiş gerçek’ iltifatına haiz olan bu Gümüşhaneli kızımızla gurur duyduğumu ifade etmek istiyorum.”

Evet, içimizden nadirde olsa vatan hainleri, hırsız, katil ve diğer yüz kızartıcı suça bulaşmış olanlar çıksa da yüreğimizin bam telini titreten bu hadiseye baktığımızda Gümüşhane gerçekten gurur duyulan insanların yaşadığı şehir diyebiliyoruz.

Çünkü bu şehirde hala;

“Üç beş yaşlarında bir kız çocuğu bulunmuştur ya da bir miktar para ile altın künye bulunmuştur. Sahibinin Köprübaşı Polis Merkezi’nden alması rica olunur” anonsu yapılmaktadır.

İşte bu yüzdendir ki bizler eğitimci, anne ve baba olarak ilk olarak yapmamız gereken iş çocuklarımıza her şeyden evvel iyi bir değerler eğitimi verme gerekliliğidir.

Belki çocuğunuzu doktor, mühendis yapamazsınız ancak dilerseniz yukarıda gururla ifade ettiğimiz güzel kızımız gibi kocaman bir yüreğe sahip evlatlar yetiştirebilirsiniz.

Güzel kızım bir eğitimci yazar olarak bana ilham verdin, bir baba olarak büyük bir güç ve umut verdin, Gümüşhaneli olarak gurur ve onur verdin. İnan anne ve baban, öğretmenin yanında bütün Gümüşhaneliler olarak seninle gurur duyuyoruz. İyi ki varsın güzel kızım. 

Ve bu hadise bana göre ülkemizde en gurur duyulan asil davranış olarak ödüllendirilmelidir.

Bu yazıdan küçük bir alıntıyı sosyal medya hesabımda paylaşmıştım. Gümüşhane’nin değerli işadamı Bayram Karabulut’un sayfasında paylaştığı yazıya yapılan yorumları paylaşmak istiyorum;

Gürbüz BÜYÜKBAYRAKTAR: Böyle dürüst nesiller yetiştirmeliyiz. Sizin gibileriyle gurur duyuyoruz.

İbrahim GÜL: Burada (Bursa) olsa çeker gider. Hatta yol kenarına park edilen arka silecek ön silecek söküp satarlar. Helal olsun kızımıza. Gümüşhaneli olmak ayrıcalıktır.

Mustafa KARABULUT: Kızımızı tebrik ediyorum. Gümüşhaneli olmaktan gurur duyuyorum.

Alay KUMRU: Aynı şeyi ben seneler önce Devlet Hastanesinin otoparkında yapmıştım. Arabanın arka kapısına vurdum geri geliyorken. Sadece boyası çizilmişti. Arabanın sahibi kadın dükkâna gelmişti. Ne kadar iyi bir evlat yetiştirmişsiniz diye babama çok teşekkür etmişti. Hasarı karşılayalım dediysek de kabul etmedi selametlik.

Olgun KAYA: Mevla’m bütün Müslüman toplumuna böyle güzel şeyler yapmayı nasip eylesin, âmin.

İrfan YILMAZ:  Evet, hakikaten örnek davranış. Tebrik ediyorum kardeşimizi.

YORUM EKLE