İcra Yolu İla Tahsilat

Madenciliğin şehrimizde çevre ve insan sağlığı üzerindeki zararlı etkilerini dillendirdiğimizde bir çok kesim tarafından şu eleştiriye maruz kalıyoruz ;

''Şehrimize ekonomik katkısı var''

Bu şekilde düşünenlere şunu söylemek isterim;

İnsan sağlığının bir bedeli varsa eyvallah!!!

Şehre katkı noktasına gelince ilimizde Karamustafa Köyünde faaliyet gösteren bir maden firmasına ait işletme'nin şehre katkısına değinmek istiyorum.

Geçtiğimiz günlerde Gümüşhane'de ticari faaliyetlerde bulunan bir patlayıcı madde tedarikçisi tahsil edemediği alacakları yüzünden ''icra yolu ile'' Karamustafa Maden İşletmesinin bir miktar çinkosuna el koydu.

Patlayıcı tedarikçisinin kalan alacakları için bir ödeme planı oluşturulduktan sonra işletme patlayıcı tedarikçisi firma ile yolları ayırdı.

Dikkat çekmek istediğim nokta şudur;

Hani şehre ekonomik katkısı vardı ya maden işletmelerinin.

Alın size ekonomik katkı. Şehrin esnafı maden işletmesi ile sürdürdüğü ticari faaliyetleri sonrasında alacaklarını icra yolu ile tahsil edeceği kadar büyük bir katkı.

Bu sadece bir örnek, irili ufaklı bir çok esnafın bu işletmeden alacaklarını tahsil edemediğini şehirde şöyle bir turladığınızda duyabiliyorsunuz.

Gelinen noktada ise maden işletmesi patlayıcı madde tedarikini Amasya ilinden yapmaktadır.

Patlayıcı maddenin niteliğine bağlı olarak  taşınma koşulları     ve miktarlarının denetimi noktasında İl Jandarma komutanlığı yetkililerinin sorumluluklarını yerine getireceğine inancımız tamdır.

Çünkü bizim başta Gümüşhane Valiliği olmak üzere devlet kurumlarımız dışında bir güvencemiz yoktur.

Unutulmaması gereken en önemli nokta şudur. Maden işletmeleri özellikle siyanür liçi yöntemini kullanan maden işletmelerinin asla ama asla sağladığı katkı verdiği zararla kıyaslanamaz.

İnsan sağlığının ve canının bir bedeli olamaz. İnsan sağlığının tehlikede olduğu bir noktada kamu menfaatinden söz edilmesi büyük bir yanılgıdır.

Bu gün Karamustafa madeni denetimsiz şekilde ''hava koşulları ve şartlar uygun değilken'' atık barajında tekniğine aykırı şekilde yükseltme yapıyor ve bu duruma ilgili kurumlar müdahale etmiyorsa bizim kafamızda kocaman soru işaretleri olmaya devam edecektir.

Şehrimizin siyanür barajları ile yaşamaktan kurtulduğu günlere ( bizler göremeyiz ama torunlarımızın) kavuşması dileği ile.

Sağlıcakla kalın. 
    

YORUM EKLE