İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ UZMANI ve İŞYERİ HEKİMİ BULUNDURMA ZORUNLULUĞU

İşyerlerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması ve mevcut sağlık ve güvenlik şartlarının iyileştirilmesi için işyerlerine bazı zorunluluklar getirilmiştir.

İş sağlığı ve güvenliği alanında yapılan bir çok değişiklikle günümüze kadar gelmiştir. 1 Ocak 2016 tarihinden bu yana yapılan değişikliklere yenisi eklenerek 1 Temmuz 2016 tarihinde yürürlüğe girmesi bekleniyor.

İşverenlerin işyerlerinde hizmet almak zorunda oldukları iş güvenliği uzmanları ve iş yeri hekimi görev sürelerinde ciddi oranda artış sağlandı.

6331 sayılı iş kanununda yer alan İş sağlığı ve güvenliği mevzuatı uyarınca halen “Çok Tehlikeli” ve “Tehlikeli” sınıfta yer alan tüm işyerleri, iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekiminden hizmet almak zorundadır. Bu nedenle, tek çalışanı bulunan bir işyeri de hizmet almak zorundadır.

“Az Tehlikeli” iş yerleri ise iş güvenliği uzmanı bulundurma zorunluluğu, çalışan sayısına göre değişmekte idi.

6331 İş sağlığı ve Güvenliği Kanunun;
Madde 2 - (1) Kamu ve özel sektöre ait bütün işlere ve işyerlerine, bu işyerlerinin işverenleri ile işveren vekillerine, çırak ve stajyerler de dahil olmak üzere tüm çalışanlarına faaliyet konularına bakılmaksızın uygulanır, (6331 İş sağlığı ve Güvenliği Kanunu, R.G. Tarihi: 30/06/2012, Sayı: 28339)

Ancak aşağıda belirteceğimiz faaliyetler ve kişiler hakkında bu 6331 İş sağlığı ve Güvenliği Kanunu uygulanmaz. (6331 İş sağlığı ve Güvenliği Kanunu, R.G. Tarihi: 30/06/2012, Sayı: 28339)
    Fabrika, bakım merkezi, dikimevi ve benzeri işyerlerindekiler hariç Türk Silahlı Kuvvetleri, Genel Kolluk Kuvvetler ve Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığının faaliyetleri.
    Afet ve acil durum birimlerinin müdahale faaliyetleri.
    Ev hizmetleri.
    Çalışan istihdam etmeksizin kendi nam ve hesabına mal ve hizmet üretimi yapanlar.
    Hükümlü ve tutuklulara yönelik infaz hizmetleri sırasında, iyileştirme kapsamında yapılan işyurdu, eğitim, güvenlik ve meslek edindirme faaliyetleri.
1 Temmuz 2016 Tarihinden itibaren Kamu ve özel sektöre ait bütün işlere ve işyerlerine, bu işyerlerinin işverenleri ile işveren vekillerine, çırak ve stajyerler de dahil olmak üzere tüm çalışanlarına faaliyet konularına bakılmaksızın uygulanacaktır. Artık 50’den az çalışanı olan iş yerleri de bu tarih itibari ile iş güvenliği uzmanından hizmet almak zorunluluğu getirildi.Buna göre bir kişi çalıştıran işyerleri dahi öngören yükümlülükleri yerine getirmek zorunda.
Bütün ofis işleri başta olmak üzere pek çok işyerleri, Apartman ve siteler, bakkallar dahi az tehlikeli işyeri grubunda yer almaktadır. En az bir çalışanı bulunan tüm işyerleri risk değerlendirmesi yapmak zorunda kalacak.
İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ UZMANI ve İŞYERİ HEKİMİ GÖREVLENDİRMEYEN CEZAYI HER AY ÖDEMEK ZORUNDA KALACAK.
İş sağlığı ve Güvenliği Kanunu çerçevesinde 50’den az işçi çalıştıran işyerlerine uygulanacak cezalar şöyledir.
    Risk değerlendirmesi yapmamak, Aykırılığın devamı halinde her ay 5,859 TL
    İş Sağlığı ve güvenliği Uzmanı, İşyeri Hekimi görevlendirmemek, Aykırılığın devamı halinde her ay 6,511 TL
    Acil durumları belirlememek, tedbir almamak, Aylık 1,301 TL
    İş kazalarının ve meslek hastalıklarının kaydını tutmamak, her yükümlülük için 1,952 TL
    İş kazalarını en az 3 gün İçinde SGK’ya bildirmemek, 2,603 TL
    Çalışanlara sağlık gözetimi yaptırmamak, Her işçi için 1,301 TL ( İş Sağlığı ve Güvenliği Danışma Platformu)
AZ TEHLİKELİ İŞYERLERİNİN YÜKÜMLÜLÜKLERİ
    6 Yılda 1 Risk Değerlendirmesi yapılacak, Ancak; işyerinin taşınması, binalarda yapılan değişiklikler, makine ve ekipmanlarda yapılan değişiklikler, iş kazası gibi durumlarda yapılan risk değerlendirmesi yenilenecektir.
    50 çalışan kişide  kişi başına 1 arama kurtarma, 1 yangın söndürme,
20 çalışan kişide  kişi başına 1 ilkyardım elemanlarından oluşan “ACİL DURUM EKİBİ” oluşturulacak.
10’dan az çalışanı bulunan işyerlerinde bir kişi görevlendirilmesi yeterli kalacaktır.
    Çalışanlara 3 yılda 1, 8 saat İş Sağlığı ve güvenliği eğitimi verilmesi sağlanacak.
    Çalışanlar 5 ylda 1 periyodik sağlık muayenesine tabi tutulacaktır. ( İş Sağlığı ve Güvenliği Danışma Platformu)

Tüm işveren kardeşlerimiz şimdiden İş Sağlığı ve güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi hizmetlerini almaya başlamasını tavsiye ederim. 1 Temmuz 2016 da cezalarla karşı karşıya kalmamanız acısından.

Kalın Sağlıcakla…
YORUM EKLE