İSRAFI HAYRA DÖNÜŞTÜRELİM

Gündeme bir mola verme zamanı… Havalar bir soğuk bir ılık. Şimdilerde yine soğuk bir hava dalgası ile karşı karşıyayız. Allah dışarda kalanlara yardım etsin temennisine hepinizin amin diye seslenişini duyar gibiyiz. Evet, Allah yardım etsin ama bizde buna vesile olalım. Nasıl mı?
 

“Zaman içerisinde öğreniyor insan. Bazen mecbur kalıyor paylaşmaya, iki kardeşin bir oyuncağı paylaşması gibi. Diğer zamanlarda gözlemleyerek öğreniyor paylaşımı. Ne zamanki paylaştığınızda, ihtiyaçlı birinin sizin sayenizde gülümsediğini hissediyorsunuz, işte o zaman paylaşımcı bir insan hâline geliyorsunuz. Başkalarını mutlu etmek size haz veriyorsa, bunu yapmaya devam ediyorsunuz.”
 

Efendim, aslında bizler hayır yapmayı, yardıma muhtaç olanlara el uzatmayı seven bir milletiz. Lakin bir yandan da gereğinden fazla harcamayı seven, lükse dönük, aşırıya kaçan israf eden bir yönümüzde yok değil. Hayrı seviyoruz ama bunu önce niyete sonra da amele çevirmemiz gerekiyor. Zor geliyor biliyoruz, 5 lira Cuma sadakası veremiyoruz ama 10 liraya sigara alıp içiyoruz. Kimseyi kınamıyoruz kendimize öz eleştiri yapıyoruz. Gereğinden belki az kazanıyor ama gereğinden fazla harcamaya yapıyoruz. Marketlere gittik mi raflarda, reyonlarda bir şey bırakmıyoruz, stokladıkça stokluyoruz, sonra bakıyoruz meyveler çürümüş, sebzeler çürümüş, reçelin tarihi geçmiş…
Birde bir ilaç savurganlığımız var.

 

Üniversite öğrencilik yıllarımdan hatırlıyorum. Doksanlı yıllar, peynir ekmek gibi ilaç yazılıyor, zeytin gibi antibiyotik yeniyordu. Ne kimse yazmam diyordu ne de kimse yazma diyordu. Kimse de satmam olmaz demiyordu. Bir zaman böyle devam etti. Sonra ekonomik yönden bel vermeye başlanıldı. Bakıldı ki SSK nın durumu iyi değil biraz sınırlama getirildi, hani birazda başarılı olundu yani. Şimdilerde artık antibiyotik için özel önlemler alınmaya başlandı. İlaç bu en az 2 yıl nerdeyse raf ömrü var evin bir kenarında dursun diyoruz. Son kullanma tarihine kadar ne olacak ki? Kullanmıyoruz sonra atıyoruz. Oysa ki kullanmadığımız bu ilaçlar kim bilir gücü olup ta alamayan kim bilir kaç kişinin derdine cebine ilaç olacaktı? Evet, müthiş bir ilaç israfı içerisindeyiz. Birçok STK yardım kampanyaları düzenliyor. Gıda, giyecek vs. Evet güzel ama birde israf ettiklerimizden önce başlayacak olsak çok daha güzel olmaz mı? İlaçlarımızı israf ediyoruz, Kitaplarımızı, defterlerimizi israf ediyoruz. Bu ilaçlar, bu kitaplar toplansa, özellikle Suriye’den ülkemize sığınan mülteci yerleşim yerlerine gönderilse güzel olmaz mı? İhtiyaç sahibi bölgelerimize gönderilse güzel olmaz mı? Bunun için illerimizde valiliklerimiz aracılığı ile pekala güzel kampanyalar düzenlenebilir. Milli Eğitim, Sağlık Müdürlüğü, Göçler İdaresi Müdürlükleri, Kızılay ve hayra gönül veren bir çok sivil toplum kuruluşları ile pekala güzel organizasyonlar yapılabilir. Yeter ki gönülden isteyelim ve bu işe destek verelim.
 

Ve tabii ki çocuklar… Kullanılmayan oyuncaklar…
 

Her çocuk büyümeyi bekler ve büyümenin en iyi göstergelerinden biriside diğerlerine yardım edebilecek yaşa gelmektir. Çocuklar kendilerine sorumluluk verilmesinden ve ihtiyaç sahiplerine yardım edebildiklerini hissetmekten çok hoşlanırlar. Bu nedenle, birilerine, bir yabancıya, hele ki bir ihtiyaç sahibine yardım etmeyi tereddüt etmeden yaparlar. Bu bir bakıma iyi bir şey, çocuklarımız, ihtiyaç sahiplerine yardım etmeye ve onlarında iyi olmasına önem verdikleri sürece insani yanlarını koruyacaklardır. Çocuklarımızı yardımlaşmaya motive ederken, bizlerinde dikkat etmesi gereken konu, bu olumlu davranışı desteklememizden geçer. Önemli olan miniğin yardımının istenilen yere ulaştığı ve bu yardımın çok makbule geçtiğinin açıkça anlatılması gerekmektedir.
 

Kendisine yetemeyen, desteğe ve hizmete ihtiyacı olan,
 

İstismara açık hale gelmiş mahzun ve mahcup gönüllerin müjdeleyicisi ve onların hamisi olarak hiçbir ayrım yapmadan,
 

Paylaşmayı erdem haline getirmiş gönüller ile buluşturan,
 

Sosyal adalete ve kardeşliğe destek olan,
 

Hayır, işlerinin yaygınlaşması için gece gündüz dünyanın her yerinde insanlara hizmeti nimet bilerek
 

Yaşayanlara, uğraşanlara, dert edinenlere
 

Selam olsun…. Sevgi ve Saygılar.

YORUM EKLE