KABUS DOLU BİR YILDI!

İnsanlar  bu günlerde umutla ve heyecanla yeni yılın getireceği serüvenlere hazırlıyor kendilerini. Eski yıldan hatırda kalanları, yeni yıl beklentilerini,“keşke ve  iyiki” lerini sorgulayarak.  Ülke olarak da ,terör, darbe girişimi, siyasi tartışmalar , ekonomik  ve sosyal sorunlar nedeniyle kabus dolu bir yılı geride bırakıyoruz. Gelin bu yazımızda özellikle terörün, yoksulluğun, şiddetin ve çevre tahribatının tavan yaptığı 2016yılını bir değerlendirelim.. 

2 Ocak 2016 – Kabusla başlayan bir yıl.Sultanahmet Meydanı'nda IŞİD Saldırısı. Suriye kökenli bir IŞİD militanının turist kafilesini hedef alarak gerçekleştirdiği intihar saldırısında 10'u olay günü olmak üzere 12 Alman vatandaşı hayatını kaybetti.

21 Ocak - İş Adamı Mustafa Koç Hayatını Kaybetti.Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, geçirdiği kalp krizi sonucu 56 yaşında hayatını kaybetti.

29 Ocak - Rüzgar Çetin, 1 Polisin Şehit Olduğu Kazanın Ardından Tutuklandı.Önce yaralı polis, ardından da şehit olan polisin eşi Rüzgar Çetin hakkındaki şikayetlerinden vazgeçti.9 ay tutuklu kalan Çetin 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı ancak tutuklu kaldığı süre dikkate alınarak tahliye edildi.

24 Şubat - Öğretmeninin İstismarına Uğrayan Cansel İntihar Etti .Cansel'in ölümünün ardından öğretmenin cezalandırılması için tüm yurtta protesto gösterileri düzenlendi.

19 Mart - IŞİD Terörü Bu Kez İstiklal Caddesi'nde.IŞİD militanı Mehmet Öztürk'ün üzerindeki bombayı patlatması sonucu 3'ü İsrail, 1'i İran vatandaşı olmak üzere 4 kişi hayatını kaybetti, 36 kişi de yaralandı.

22 Mart - Reza Zarrab Amerika'da Tutuklandı.17-25 Aralık'ın kilit isimlerinden İran asıllı iş adamı Reza Zarrab, "dolandırıcılık, kara para aklama ve İran'a yönelik yaptırımlarını delmek" suçlamasıyla ABD'nin Miami kentinde tutuklandı.

11 Nisan - Özgecan Aslan'ın Cezaevindeki Katili Öldürüldü.Suphi Altındöken'in cenazesini gömmek için uzun süre mezarlık bulunamadı..

4 Mayıs - Davutoğlu'nun Beklenmeyen Vedası. Cumhurbaşkanı Erdoğan'la görüşen Davutoğlu, AK Parti'nin olağanüstü kongreye gideceğini ve kendisinin aday olmayacağını açıkladı.6 aylık başbakanlık dönemi sona eren Davutoğlu, "Kimseye sitem, öfke, kırgınlık taşımıyorum" diyerek görevini Binali Yıldırım'a devretti.

5 Mayıs - Can Dündar'a Adliye Önünde Silahlı Saldırı.Saldırının ardından mahkeme Dündar'a "devletin gizli kalması gereken bilgilerini açıklamak"tan 5 yıl 10 ay, Erdem Gül'e de 5 yıl hapis cezası verdi.

7 Haziran - İstanbul  Vezneciler'de Terör Saldırısı.Saldırıda 6 polis şehit oldu, 5 sivil hayatını kaybetti. TAK örgütü saldırıyı üstlendiğini duyurdu.

19 Haziran - MHP’de 'Kurultay Savaşları'.Peş peşe gelen yargı kararlarıyla Türk siyasi tarihindeki en karmaşık genel başkanlık yarışına sahne olan MHP'de, muhaliflerin düzenledikleri tüzük kurultayının yürütmesi mahkeme tarafından durduruldu.Partideki muhalif hareketin en popüler ismi olan Meral Akşener ve Ümit Özdağ partiden ihraç edildi..

28 Haziran - Atatürk Havalimanı'nda IŞİD Saldırısı. Saldırı sonucu 45 kişi hayatını kaybederken 200'den fazla kişi de yaralandı.IŞİD'in gerçekleştirdiği saldırının ardından bir günlük ulusal yas ilan edildi.

15 Temmuz -Türkiye'nin En Uzun Gecesi, FETÖ'nün Darbe Girişimi.TSK içindeki bazı generallerin ve askeri personelin de içinde olduğu darbe girişimi halkın sokaklara çıkarak direnmesi ve TSK içindeki çoğunluğun destek vermemesi üzerine başarısız oldu.O gece darbeye karşı direnen 241'den fazla kişi şehit oldu, 2 binden fazla kişi de yaralandı.

21 Temmuz - 'Olağanüstü Hâl' İlan Edildi.OHAL kapsamında toplam 12 kanun hükmünde kararname (KHK) yayımlandı.83 bin kişi kamudan ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nden ihraç edildi.

7 Ağustos - Liderleri Buluşturan Yenikapı Mitingi. Yenikapı'daki cumhuriyet tarihinin en büyük meydan mitingine yaklaşık 5 milyon kişi katıldı. Cumhurbaşkanı ile AK Parti, CHP ve MHP liderlerinin ilk kez aynı miting meydanında verdiği mesajlar "Yenikapı ruhu" olarak adlandırıldı…

10 Ağustos - Uçak Krizi Sonrası Rusya ile İlişkilerde Yeni Dönem.Haziran sonunda Erdoğan'ın Putin'e gönderdiği mektupta "düşürülen Rus uçağı nedeniyle derin üzüntü duyduğu" belirtilmişti.Mektup diplomasisi ilişkilerdeki sert havayı yumuşatmış, iki lider uçak krizinin ardından ilk kez St. Petersburg'da bir araya gelmişti. Burada ekonomi, ticaret, enerji ve turizm konularında bir dizi mutabakat sağlanmıştı.

20 Ağustos - IŞİD Bu Kez Gaziantep'te Kına Gecesini Hedef Aldı.Çoğu çocuk 56 kişi yaşamını yitirmiş, 100'e yakın kişi de yaralanmıştı.

24 Ağustos - Türk Askeri Suriye'de: Fırat Kalkanı Harekâtı.Türk Silahlı Kuvvetleri, başta Cerablus olmak üzere Türkiye'nin Suriye sınırından IŞİD'in temizlenmesi için Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) güçleri ile birlikte harekât başlattı. Türk ordusuna ait tanklar Suriye topraklarına girdi. 3 ayı geride bırakan harekâtta  5 tank saldırıya uğradı, 18 asker şehit oldu.

16 Eylül - Türk Sinemasının Efsane Aktörü Tarık Akan Hayatını Kaybetti.Ardında 100'den fazla sinema filmi bırakan Tarık Akan, Hababam Sınıfı, Yol, Ah Nerede ve Canım Kardeşim gibi pek çok filmle Türk sineması tarihine adını yazdırmıştı..

4 Kasım - 'İfadeye Gitmeyeceğiz' Diyen HDP'li Vekiller Tutuklandı. Dokunulmazlıkların kaldırılmasının ardından ifade vermeye gitmedikleri gerekçesiyle haklarında gözaltı kararı verilen ve aralarında Eş Başkanlar Demirtaş ile Yüksekdağ'ın da bulunduğu 15 HDP'li vekilden 10'u tutuklandı. 3'ü adlî kontrol şartıyla serbest bırakıldı.HDP yönetimi tutuklamaların ardından TBMM çalışmalarını durdurma kararı aldı.

29 Kasım - Aladağ'daki Kız Yurdu 11'i Çocuk 12 Kişiye Mezar Oldu. Adana'nın Aladağ ilçesinde 'Süleymancılar' olarak bilinen cemaate bağlı bir kız öğrenci yurdunda yangın çıktı. 11'i çocuk, 1'i eğitmen olmak üzere 12 kişi hayatını kaybetti. 22 kişi yaralandı.

2 Aralık - Dolardan Rekor Üstüne Rekor.Türk Lirası Dolar karşısında yılbaşından bu yana yüzde 22'lik bir değer kaybı yaşayarak, Dolar karşısında en çok değer kaybeden para birimi konumuna geldi.

10 Aralık - AKP ve MHP'nin Anayasa Değişikliği Teklifi Meclis'te. AK Parti ile MHP arasındaki yeni anayasa görüşmelerinde uzlaşma sağlanmasının ardından teklif 316 imza ile TBMM Başkanlığı'na sunuldu.

10 Aralık Cumartesi- İstanbul Bir Kez Daha Terörün Hedefi. İstanbul Beşiktaş Vodafone Arena önünde bombalı araç ve diğeri Maçka Parkı'nda canlı bomba olmak üzere art arda iki saldırı yaşandı.44 kişi şehit oldu, 155 kişi de yaralandı. Ülkede bir günlük yas ilan edildi.

17 Aralık Cumartesi terör bu kez Kayseride.Kayseri’de çarşı iznine giden askerlerin de içerisinde olduğu halk otobüsünün yanında bombalı araçla gerçekleştirilen terör saldırısında 14 asker şehit oldu, 56 kişi yaralandı.  
                 
20 Aralık Salı Rus diplomat Karlov Fetö terör  örgütü tarafından suikastla öldürüldü.   
                                         
Artık, bizim için gerçekten çok yoran ve korkutan bir yılı geride bırakıyoruz.Her ülkeden, her din ve kültürden, milyarlarca insan gibi bizlerde ülke olarak  yeni umutlar ve dileklerle 2017'ye merhaba demeye hazırlanıyor.  Terörün,yoksulluğun, şiddetin, çevre tahribatının olmadığı daha güzel daha yaşanılabilir  bir dünya dileğiyle. Selam ve Sevgiler.

YORUM EKLE