KALBİN KURTULUŞU

"Kurtuluş" kelime anlamı olarak birçok manayı içinde barındırıyor.  Tehlikeli veya kötü bir durumdan kurtulma. Kötülüklerden kurtulma bir yerden kurtulma. En önemlisi fesatlık,kötüniyet ve fenalık gibi düşüncelerden kurtulma ve bir ilin kurtuluşu gibi...

Evet yaklaşan Gümüşhane'mizin 98.kurtuluş yıldönümü hasebiyle ilimizin düşman işgalinden kurtuluşu. diyebiliriz. Her yıl olduğu gibi bu yıl da çeşitli etinliklerle kutlanacağı haberi ilimizin yerel basınından açıklandı. Şimdiden huzurlu ve sağlıklı bir ortamda kutlamaların geçmesini temenni ediyorum.

Tabi bahsetmek istediğim kurtuluş kendi içimizdeki sıkıntılardan ve huzursuz ortamlardan kurtulmaktır. Böyle ortamlar kolaylıkla oluşturulamıyor. Neden? derseniz burada niyet önemli. Acaba sağlıklı ortamları oluşturmak adına bizler üzerimize düşeni yeterince yapabiliyoruz mu?

Şöyle arkamıza yaslanıp düşünelim.Yaşadığımız ülkede suç oranları ne kadar? Şiddet gören insanların sayısını bilebiliyor muyuz? Eskiden hayvan pazarı bilirdik şimdi insan pazarı duyuyoruz. Yani pazarlanan insanların sayısı kaç? diye soruyor muyuz?.Gıybet, dedikodu, yalan iftira ile gündeme gelen ne kadar haber var? Reklam için ve çabuk para kazanmak uğruna feda olan insanların sayısı ne kadar?

Belki bunlar toplumsal olaylar diye düşünebiliriz. Hatta "bu konular bizi aşar" diyeceğinizi duyar gibiyim. Ama inanın ki öyle değil. Toplumu da biz bireyler oluşturuyoruz. Sağlıklı birey sağlıklı toplum demektir.

Oysa kalp sevgi ocağıdır. sevgisiz kalp yaşayamaz Bedendeki bütün a’za, kalbin emrindedir. His uzuvlarımızın duydukları bütün bilgiler kalbde toplanır. İnanmak, sevmek, korkmak, insanın kalbindedir. İman eden, kâfir olan, kalbdir. Güzel, iyi ahlakın ve kötü huyların yeri kalbdir. Allahü teâlâ dinlerini, peygamberleri, kalbi temizlemek için gönderdi. Kalbi temiz olan, herkese iyilik eder. Dünyada rahat, huzur içinde yaşar. Ahirette de sonsuz saadete kavuşur. Kötü huylar, kalbi, ruhu hasta eder. Hastalığın artması, kalbin, ruhun ölümüne sebep olur. Önce kalbi temizlemek lazımdır. Hadis-i şerifte buyurulduğu üzere; "Kalb bozuk olunca, bedenin işleri de hep bozuk olur."

Bizim asıl kurtuluşumuz kalbi temizlemektir. Temizlenen kalp, temiz düşünür doğru kararlarla faydalı işlerle meşgul olur ve Allaha yakın olur. Allaha yakın olan zararsızdır kötülük yapmaz yapamaz. Hal böyle olunca da yukarıda sayılan suç oranları sıfırlanır.
YORUM EKLE