KARDEŞLİKTE BÜTÜNLEŞMEK...

“Her toplumda sıralanıp giden insan tipi tanımlamaları vardır. Bazı İnsanlar; kendi kimliklerinin ne olduklarını bilirler ama kendilerini asla o tanımla ifade etmezler.

Ben Müslümanım, Ben ulusalcıyım, Ben demokratım, Ben milliyetçiyim, Ben çağdaşım, Ben laikim, Ben akılcıyım, Ben gerçekçiyim, Ben vatanseverim veya bunların bir kaçını birlikte diyenler vardır.

Kimliklerin birbiri ile ilişkilerinde yan yana gelemeyenler vardır. Kardeşlik ise tüm kimlikleri bir yana bırakıp her şeye rağmen bir arada olma olgusunu yansıtır.

Kardeş; ortak baba ve anneden gelen, kan bağına sahip çocuklar arasındaki yakınlık derecesidir. Bir de ruhsal olarak uyumlu kişiler, kan bağına sahip olanlardan daha yakın olmaları halinde manevi yakınlık anlamında kullanılır. Kardeşlik; çoğu kez de benzer düşünceye, inanca sahip olanlar arasında kullanılır. İçtiği su ayrı gitmeyen arkadaşa ise son zamanlarda kanka yani Kan kardeşi deyimi kullanılır. 

Aynı inanca sahip olmalarına rağmen biri hakkı gözetirken, diğeri dini istismar ederek bir şeylere sahip oluyorsa bunlar kardeş olabilir mi? Biri toplumun milli ve manevi değerlerini korumayı yaşam amacı haline getirmiş diğeri ise ağzında sakız yaptığı bu sözcüğü olabildiğince tersini yapıyorsa bunlarda kardeş olabilir mi?

Kardeşlik; slogan atmak, çeşitli sembollerle tezahüratta bulunmak, hoşgörüsüzlüğü bir ideoloji olarak dayatmak hiç değildir. 

Kardeşlik; belli idealler, belli değerler etrafında buluşmak, bir gelecek vizyonu etrafında kenetlenmek, insanlığın tamamının huzur ve barışı adına tek yürek haline gelmektir. Ortak tarih ve kültür bilinci; insanları bir arada tutar, bir millet olarak geleceğe taşır.
Kardeşlik; bu ruhu oluşturabildiği, bu duygu iklimini güçlendirebildiği oranda kıymetlidir. 

Kardeşlik, kendi milletine, kendi vatanına, ülkesine, onlarla birlikte tüm insanlığa, mazlumlara, mağdurlara ulaşmak, onlara el uzatma, onlara kucak açabilmektir. 
Kardeşlik; bu nedenle asla ve asla salt kan bağına dayanmaz, ırkçılık değildir. Zira milleti teşkil eden ana unsurlar, kan bağı, genetik kodlar değil, tarihtir, kültürdür, ortak idealler, ortak değerlerdir. Aynı toprak parçası için, aynı bayrak için, aynı idealler ve değerler için şehit düşmüş ve aynı mezarlıkta yan yana yatan iki şehidi etnik kökeniyle, diliyle, kökeniyle, mezhebiyle birbirinden ayırmak şehitlere de, bu millete de, bu ülkeye de yapılacak en büyük haksızlık, en büyük ihanettir. Kardeşlik te; bu ortak özelliklere inanmak, savunmak ve uygulamakla oluşabilir. “

Bu gün birliğe, beraberliğe ve asıl kardeşliğe her geçen günden daha çok ihtiyacımızın olduğu bir dönemdeyiz.
Bölüşürsek tok oluruz, bölünürsek yok oluruz düsturunun döneminden geçmekteyiz.
Allah birliğimizi, dirliğimizi, kardeşliğimizi daim eylesin.
Allah, Vatanımızı, Milletimizi, Devletimizi korusun.
Amin.
Sevgi ve saygılar…

 

YORUM EKLE