Kayamadık Gitti!!!

Son yıllarda Doğu Karadeniz Bölgesinin ulusal ve uluslararası turizmdeki yükselişi dikkat çekmektedir.  Nitekim pastadan en büyük payı Trabzon almakta ve bu ili sırası ile Rize, Artvin, Ordu, Giresun takip etmektedir. 
 

Pastanın ucundan tırtıklamaya çalışan şehrimiz 2017 yılını es geçmiş olup gerekli entegrasyon sağlanmaz ise korkarım ki 2018 i de pastanın kenarını tırtıklamayla meşgul olmaya devam edecektir.
 

Ha bunları derken geçtiğimiz yıl Limni Gölü, Karaca Mağarası ve Tomara Şelalesinin her birine gelen turist sayısı 100'er bini aşmıştır. Lakin Doğu Karadeniz Bölgesini ziyaret eden toplam  turist sayısına bakılınca şehrimizin bu rakamların çok daha üzerinde turisti çekebilecek potansiyele sahip olduğunu düşünüyorum.
 

Peki nasıl entegre olacağız ve bölge turizminde ''artık bizde varız ı'' nasıl diyeceğiz?
 

İlk aklıma Süleymaniye Kayak Tesisi Projesi geliyor. Son yıllarda Sayın Valimizin olağanüstü çabası ile ciddi yatırımlar yapılan Süleymaniye Mahallesi ile 20 yılı aşkın süredir planlanan fakat henüz bir çivi çakılamayan Süleymaniye Kayak Tesisi'nin entegre olduğunu düşünün.
 

Gümüşhane İli Torul İlçesi Zigana Köyünde bulunan ve 700 metrelik piste sahip kayak tesisleri geçtiğimiz yıl tam 40 bin turist ağırladı. yanlış duymadınız Zigana da güney cephede bulunan ve fırtınadan dolayı çoğu zaman kar tutamayan kayak pisti bile hafta sonları günde yaklaşık bin kişinin ziyareti ile ciddi bir potansiyeli barındırıyor.
 

Süleymaniye kayak tesisi projesinin ''hayal değil de gerçek'' olduğu vakit gerek pist uzunluğu gerekse de yapılacak olan modern tesisler sayesinde Zigana'yı ziyaret eden turist sayısının en az 2 katı turistin faydalanacağı bir kompleks haline geleceği aşikardır. 2020 yılında Zigana Tünelinin de biteceğini düşünürsek bu sayı daha da artabilecektir.
 

Kayak tesisi yapılması halinde hafta sonları ilimize gelecek olan  bini aşkın yerli veya yabancı turist hem Tarihi Süleymaniye Mahallesinin o eşsiz dokusunu ziyaret etme imkanı bulacak hem de şehrin ticari dinamiğini misli ile artıracaktır.
 

Ancak gelin görün ki bir çok siyasetçimiz ve yöneticimizin Süleymaniye Kayak projesi ile ilgili kılı kıpırdamamaktadır. 
 

Halbuki Gümüşhane halkı;
 

Geçtiğimiz aylarda şehrimizi ziyaret eden Cumhurbaşkanımızdan ve geçtiğimiz haftalarda şehrime gelen spor bakanımızdan, futbol sahasının genişletilmesi veya yeni bir kapalı spor salonu gibi kısır işler istemek yerine yıllardır hasretle beklenen kayak tesisinin talep edilmesini isterlerdi. Ancak birilerinin vizyonsuzluğu bu noktada bir kez daha devreye girdi. 
 

Gümüşhane gemisinin şu günlerde sayın valimizin dinamikliği ve belediye başkanımızın çalışkanlığı sayesinde yüzdüğünden emin olabilirsiniz. Keşke ''diğerleri '' Sayın Valimizin dinamizmine azıcık ayak uydurabilseler de şehrimiz farklı noktalarda olsa.
 

Ama gelin görün ki şehre özel bir kaç gün veya üst düzey siyasilere eşlik etmenin dışında uğramayan vekiller, iç kavgalarından dolayı üretemeyen siyasi partiler, politikaya kurban edildikleri için sonuç odaklı çalışamayan STK'lar ve ahde vefadan uzak iş adamları.
 

Bu hafta şehri soludum derin derin ve şunu gördüm ki bu şehirde işler zor.
 

Çünkü esnaf AVM ye öcü diye bakarken ''azıcıkta hizmet kusurlarımı düzelteyim'' demiyor mesela.
 

Veyahut bir makamda bulunan bir kimse, bir akrabasının bulunduğu sektörde yeni iş yerlerinin açılmasından fazlaca rahatsızlık duyuyor.
 

Yani bu ilde birileri aklı sıra pastaları pay etmişler. Etmişler etmelerine de bu paylama artık şehrin kaderinin önüne geçmiş durumda. 
 

Bu şehrin alışveriş merkezine de ihtiyacı vardır, marka restoranlara da ihtiyacı vardır.
 

Elbette bu düzeni bozacak  birileri çıkacak ve Gümüşhane'nin kaderi ile baş başa bırakılmasına son verecektir.
 

Son olarak bir öneride bulunmak istiyorum.
 

Gümüşhane ye gelen bütün turistler gümüş eşya alacak yer aramaktadır. Bir kaç noktada dışarıdan getirilen gümüş takı veya eşyalar satılmakta fakat hiçbiri Gümüşhane'yi yansıtmamaktadır. Bu noktada yapılması gereken şehir merkezinde ''Gümüş Sokağı'' oluşturmaktır. Bu sokakta Gümüşhane de çıkarılan gümüşlerle üretilen ürünlerin satıldığı bir sokak olmalıdır ve markalaşmaya gidilmelidir.
 

Bu noktada sayın valimizden; her yıl onlarca gümüş kursiyerini mezun eden Halk Eğitim Müdürlüğü ile iş birliği içerisinde olmak kaydı ile bu çarşıya ürün üreten bir birimin oluşturulmasının sağlanmasını talep ediyorum.
 

Turizm konusunda büyük bir pay sahibi olacak Gümüşhane'yi tez zamanda görmek temennisi ile.
 

Sağlıcakla kalın. 

YORUM EKLE