KOALİSYONLU DÖNEMLER

Ülkemizde gençlerimizin büyük bir kısmı koalisyon dönemlerini yaşamadı. Bu dönemleri ancak 25 yaş üstü vatandaşlarımız hatırlayabilirler. Türkiye koalisyon dönemleri ile 1960 askeri darbesi ile tanıştı. Cumhuriyet Halk Partisi ile Adalet Partisi arasında yapılan büyük koalisyon uzun ömürlü olmadı. Zamanın başbakanı rahmetli İsmet İnönü daha sonra Yeni Türkiye Partisi ile Cumhuriyetçi Köylü Partisinden oluşan bir koalisyon kurdu. Bu koalisyon hükümeti de ancak 2 yıl dayanabildi. Hafızam beni yanıltmıyor ise Başbakan İsmet İnönü resmi bir ziyaret için ABD ye gitmişti. Ziyareti sırasında koalisyon ortakları bütçeye ret oyu vererek hükümetten desteğini çekti. Bu koalisyon hükümeti de böylece çökmüş oldu.

12 Mart 1971 askeri muhtırasından sonra 2. Koalisyonlar dönemi başladı. Sağ, sol hareketleri ile 5500 gencimizin hayatını kaybettiği bu dönemlerde Türkiye CHP-MSP koalisyonu, AP-MSP-MHP arasında kurulan Milliyetçi Cephe koalisyonları 12 Eylül 1980 askeri darbesine kadar devam etti. 1991 yılında yapılan genel seçimlerin ardından tek parti iktidarı çıkmayınca doksanlı yılların koalisyonları başladı. Anavatan Partisi, Doğruyol Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi, Refah Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi ve Demokratik Sol Parti arasında kurulan koalisyonlar dönemi 2002 yılına kadar devam etti.

İfade etmeye çalıştığım 1960,1970 ve 1990 koalisyon dönemleri Türk ekonomisinin kayıp yılları olarak siyasi tarihimizde yer almıştır.

Türkiye de kalkınma hızının dibe vurduğu dönemler koalisyon dönemleridir. Talanın, vurgunun, yolsuzluğun ve yokluğun yaşandığı dönemler koalisyon dönemlerine rastlar.

Avrupa da koalisyon tartışmaları yapılırken koalisyon kültürünün yerleşik ve yeterli olmadığı ülkemizde koalisyonlar ne kadar faydalı olabilir ki?

1950 yılından çok partili döneme geçtiğimiz 65 yıl içinde Türkiye de gerçek manada ekonomik kalkınmalar tek partili dönemlerde olmuş, kalkınma hızı devamlı %7lerde seyretmiştir.

1950-1960 yılları arasında 10yıllık Menderes döneminde Türkiye de kalkınma şahlanmış, bir ölçüde halkımız fukaralıktan kurtulmuştur. 1965-1971 Demirel döneminde barajlar, yollar ve diğer hizmetlerde hamle yılları olarak bilinmektedir. 1983-1991 Özallı yıllarda çağ atlayan Türkiye dünyaya açılmış elektrik, haberleşme ve yol gibi birçok hizmetlerde büyük mesafeler kat edilmiştir.

2002-2015 döneminde yapılan hizmet ve yatırımlar güncelliğini koruduğundan genç-yaşlı, toplumun her kesimi tarafından ilgiyle takip edilmektedir. Takdir yetkisi yüce milletimize aittir

İşte koalisyonlar işte tek parti iktidarları…
YORUM EKLE