MÜBAREK ÜÇ AYLAR BAŞLANGICI RECEB(P) AYI

Hafta başı itibariyle Mübarek Üç aylar olarak tarif edilen Recep-Şaban-Ramazan aylarının ilk ayı olan Recep ayına girmiş bulunmaktayız. Kısmet olursa Perşembe Gecesi Regaip kandilini idrak edeceğiz. Biz burada konunun ilgili ve de yetkili kişilerinin dışında Onlar kadar olmasa da biraz ansiklopedik bilgi verdikten sonra Recep ayının sosyolojik açıdan üzerinde durma taraftarıyız.

Recep, tazim ve saygı anlamına gelir, İslâm öncesi Araplar Recep ayına ayrı bir ehemmiyet verirler, saygı gösterir ve şanını yüceltirlerdi. Recep ayı gelince kılıçlar kınına sokulur, oklar torbalarına yerleştirilir, derin ve kanlı husumetlerin üzerine geçici de olsa bir sükûnet örtüsü çekilirdi. Artık o gürültülü ve korkunç çöller tatlı bir huzurun baharına dalar, her taraf bir güven ve selâmet sahasına dönerdi. Öyle ki, bu ayda bir kimse babasının katiline rastlasa bile başını kaldırıp kaşına bakmazdı. Bu aya "sağır ay" denilmesi de sükûnet mevsimi olmasındandır.

Recep ayına sağır denmesinin bir başka anlamı da şöyle ifade edilir: Bu ayın bereketi hürmetine, bu ayda işlenen günah ve hataları manen bu ay duymamakta, müminlerin sadece ibadet ve sevaplarına şahitlik etmektedir. Böylece Cenab-ı Hak mü'min kullarının bu ayda işlemiş oldukları günahları bağışlamaktadır.
İslâmiyet gelince de Recep ayına mahsus olan saygı devam ettirildi. Bilhassa Regaip ve Mirac gibi tecellilerle şereflendirildi. Resul-i Ekrem Efendimiz dualarında, "Allahım! Receb'i ve Şâban'ı hakkımızda hayırlı ve mübarek kıl, bizi Ramazan'a ulaştır" buyururlardı.

Recep'e, "recm ayı" da denir. Buna göre, müminlerin eziyet ve zahmet vermemesi için şeytanlar bu ayda taşlanır, kovulup uzaklaştırılır. Recep kelimesindeki "R" Allah'ın rahmetine, "C" Allah'ın cömertliğine ve yardımına, "B" ise Allah'ın birrine (iyilik ve ihsanına) işaret eder.
Recep ayına "mutahhar" denmesinin sebebi, bu ayı oruçlu geçirenlerin günah ve hatalarından temizlenip paklanmasıdır. Recep ayının Peygamberler tarihinde ayrı bir yeri vardır. Meselâ, Nuh Aleyhisselâm ve kavmi Recep ayında gemiye binmiş ve tufandan kurtulmuşlardır.

Recep ayı Hicrî ayların yedincisi ve Ramazan'dan iki ay öncesidir. Fazileti bakımından ayrı bir yeri vardır. Regaib ve Mirac gibi mübarek geceleri içinde bulundurması faziletini daha da arttırmaktadır. Ayrıca, Kur'ân'da haram ayları olarak geçen dört aydan birisi olması, Müslüman kalplerdeki yerini bir kat daha artırmıştır.
Şimdi efendim yukarıdaki ifadelerden kendimize şöyle bir not çıkaracak olursak:

Malumumuz ülkemiz bir seçim atmosferi içerisinde. Her geçen gün tansiyon biraz daha yükselmekte... Recep ayı haram aylardan birisi olduğuna göre Müslüman olmanın gereği olarak bu konuda hassasiyetimizin üst seviyede olması gerekir. Böyle bir ayda yapılan iyi hasenelerin olumlu getirisi olacağın düşündüğümüz gibi yapacağımız kötü fiil ve davranışlarında olumsuz getirisi olabileceğini düşünmemiz gerekir. Bu haseple seçimlere çok az bir zaman kala içinde bulunduğumuz ayı da göz önüne alarak siyasi çekişmeleri frenlemeli ve sükût içerisine bürünmemiz gerekir. Seçime gidiyoruz, savaşa gitmiyoruz sonuçta. Müslüman Türk Milleti'ne yakışan bunu makul ölçüler içerisinde medeni bir insan edasıyla, olgunluk içerisinde geçirmek olacaktır. Bizim millet olarak inanç değerlerimiz, mukaddesatımızdır. Bu mukaddesatımıza halal getirmemek içinde ölçülere azami olarak riayet gösteririz. Umarız ki bu riayeti önümüzdeki haftalar içerisinde de gösterebiliriz. Siyaset arenasında bu haftadan sonra ülke gündemine "sükût" hâkim olmaz ise o zaman mukaddes değerlerimiz noktasında bu yozlaştığımız manasına gelir ki Allah korusun. Bu açıdan bakıldığında inanç değerlerimiz açısından da bir imtihan içerisinde bulunduğumuzu söyleyebiliriz. Bu ayda ağzımızdan çıkana eskisine nazaran daha dikkat etmemiz gerekiyor. Özellikle de siyasilerimiz... Tabi ki bu durumu kışkırtmak isteyenler olacaktır, bu durumu fırsat bilip ortamı germeye çalışanlar, taciz etmek isteyenler olacaktır. Provokatörler sahne almak için anı kollayacaklardır. Bunun provokatif bir eylem olduğunu bilmeli ve asla oyuna gelmemeliyiz. Türk Milleti çatısı altında her ne kadar çeşitli etnik unsurların bir üyesi olsak ta, hepimizin siyasi görüşü ayrı ayrı olsa da mukaddes değerlerimize sonuna kadar sahip çıkmalıyız. Bizlerin hassasiyet noktası burasıdır. Buradan gedik vermediğimiz sürece bu millet birlikte kardeşçe yaşamaya devam edecektir.

Recep ayımız ve Regaip Kandilimiz  mübarek olsun...

Sevgi ve Saygılar…
YORUM EKLE