ÖFKENİN İLACI?

Öfke, bireyin eğilimlerine tepkilerine, isteklerine ve engellenmelerine bağlı olarak basit sinirlilik veya kızgınlık halinden yoğun hiddet durumuna kadar değişen duygusal bir tepkidir. Bu tepkiyi, incinme veya kişi tarafından kabul görmeyen aşırı uyarıcılara karşı gösterilen şiddetli kızgınlık duygusu, gazap. hiddet olarak ta tanımlamak mümkün..

Bu tanımlamadan sonra gelelim asıl konumuza...

Son günlerde yapılan basın toplantılarında Belediyeye ait yaptırımların  konu edildiğini hepimiz biliyoruz.

Bilgi paylaşımı adına güzel bir şey. Güzel olmayan şey değerlendirme yapılırken ön plana aklın alınmamış olması. Kamuoyunda, Yapılan basın toplantılarına öfkeyle karışık bir tepkinin neden olduğu algılaması var.

Huzur içinde yaşamaya alışık kent sakinleri, kamplaşma ve ötekileştirmeye davetiye çıkaracak söz, öfke ve diğer eylemlerden kaçınılmasını
arzu etmemekte eleştirilerin ve basın toplantılarının bu çerçevede yapılmasını istemektedirler." Birbirimizin yüzüne bakamayacak kadar kırıcı olmayalım " diye de eklemektedirler.

Öfkenin neden olduğu olumsuzluklar kuşkusuz bu kadarla sınırlı değil elbette. Bir genelleme yapacak olursak ,.öfke ile yapılan işlerin hepsi de sonradan pişmanlık duyulan işlerdir.  Unutmayalım ki öfke duygusunu yok edemeyiz ama, minimize edebiliriz. Büyüklerimiz ", ey oğul!.. Ateşe dayanmayan topraktan tuğla olmaz. Sabırlı olan kazanır" örneğinde olduğu gibi..

Hayatta, mutlaka öfkeleneceğimiz olaylar yaşanacaktır. Her zaman için engellerle, kayıplarla ve istemediğimiz durumlarla karşılaşma olasılığımız vardır. Bunu değiştirme imkânımız yok ama olaylara bakış açımızı değiştirmek bizim elimizdedir.

Bakış açısı değişince , ,olayların birey üzerinde yarattığı öfke duygusu da buna bağlı olarak taşınabilir boyuta indirgenecek  ve doğru biçimde ifade edilmesi sağlanmış olacaktır..

Ünlü düşünür ,  ARİSTOTE LE’nin ,"Kendisini olduğu gibi kabul etmeyen tek varlık insandır."   özlü sözünün  sebep olduğu Öfke üzerinde karar kılarak, basın toplantılarında olsun diğer yaşam alanlarında Öfkeye yer olmadığı konusuna  vurgu yapmaya çalıştık.

Okurlarımızın  çoğunun bildiği;" Öfkeyle kalkan zararla oturur""-,keskin sirkenin küpüne zararı vardır"-"Rüzgar eken fırtına biçer",-Öfke rüzgar gibidir bir süre sonra diner ama bir çok dalıda kırar," Hatırlatmasından sonra gelelim konu başlığımızdaki cevaba..

Filozof .AISKHYOS' :

"Tatlı sözler,şiddetli bir öfkeye karşı en tesirli ilaçtır”, demektedir.

Siz siz olunda sakın öfkelenmeyin.
YORUM EKLE