ÖĞRETMENİN TATİLİ

Dünyadaki en keyifli, bununla birlikte sorumluluğu nedeniyle en stresli uğraşlardan bir tanesi de öğretmenliktir. Çünkü her annenin babanın sahip olduğu elmasa şekil veriyoruz. Geleceğimiz adına sorumluluk taşıyoruz. Bu sorumluluktan dolayı öğretmenlik -eğitimcilik mesleği stres taşır. 

Eğitimciler-Öğretmenler ise bu stresi ancak tatillerde başka uğraşlarla atabilmektedirler. Bir yılın stresini atabilen öğretmenler gelecek eğitim öğretim yılında daha aktif olurlar, daha verimli çalışırlar. Bunun yanında öğretmenler yaz tatilinde de gelecek eğitim yılında yapacakları eğitim öğretim faaliyetleri için hazırlıklarını yapmak durumundadırlar.

Emeksiz yemek olmaz. Zahmet çekmeden de rahmet olmaz. Geleceğe talip eğitimciler, tatillerini bir muhasebe dönemi olarak değerlendirmeli. Dokunamadığım öğrenciler, dönüştüremediğim öğrenciler, yönetemediğim öğrenciler, geliştiremediğim öğrenciler, geri de bıraktığım öğrenciler… diye bir çok soru ile muhasebe etmelidir kendini. Geleceği şekillendirme kaygısı, nesli koruma kaygısı, milli, manevi ve kültürel kodlarımızı koruma kaygısı eğitimcinin tatiline yön verir. Öğretmen dinlenirken bu sorular çerçevesinde eksikliklerini giderir, fark ettiği yanlışları düzeltmek için bir fırsat bilir tatili.

Tatili bir fırsat bilip tamamen rehavete kapılmamalı, atalete düşmemeli. Atalet girdiği her yerin ahengini bozar, mahveder. Aksine bir eğitimci dünyanın gidişatından mesuldür. Onun için atalet içinde olamaz. Her zaman toplumun önünden koşmalıdır. Yenikliklere ve değişime açık olmalıdır. Öğrencilerini yaşadıkları çağa göre değil gelecek yüz yılın becerileri doğrultusunda hazırlamalıdır. Günümüzde her saat dahi bilginin yenilendiğinin farkına varmalıdır. İçinde bulunduğumuz dijital yaklaşımın çocuklarımızı farklı mecralara alıp götürdüğünü fark etmelidir. Onları dijital mecranın olumsuzluklarından nasıl kurtarabilirim diye çabalamalıdır.

Geleceğimizin barış, huzur ve selamet içinde olabilmesi için eğitimci güçlü olmalıdır. Ruhen ve zihnen diri olmalıdır öğretmen.

Bunun için;

Tatilde bolca kitap okumalısınız. Kitap seçerken ruhsal ve mesleki gelişimine katkı sunacak kitapları tercih edebilirsiniz. 

Tarihi ve doğal mekanlara tefekkür gezileri yapabilirsiniz. 

Yeni yerleri keşfedebilirsiniz.

Sosyal sorumluluk projelerinizi canlandırabilirsiniz. 

İçtimai kulluk vazifelerinizle gönlünüzü dinlendirebilirsiniz.

Ailecek birçok etkinliği beraber yapabilirsiniz. 

Akraba, eş dost ziyaretlerinizle birlikte değişik aktiviteler organize edebilirsiniz.

Yeni hobiler edinebilirsiniz.

Eğitimci derneklerin yaz faaliyetlerine katılabilirsiniz.

Fark atan bir eğitimci olabilmek, eğitimde bir alanda uzmanlaşabilmek için çaba sarf edebilirsiniz. 

Okullar açıldığında kendinizi geliştirdiğiniz bu alanda seminer veya atölye çalışmaları yapabilirsiniz.

Tatilde öğrencileriniz ve aileleri ile iletişiminizi devam ettirebilir ve onların hem dualarını alabilir ve hem de fark atan eğitimciliğe, bir adım daha yaklaşmış olabilirsiniz.

YORUM EKLE