Seçim Analizi

Hem Cumhurbaşkanı adaylarının hem de milletvekili adaylarının seçim meydanlarındaki bolca yalan, iftira ve küfür dolu konuşmalarının ardından İki gün sonra ülke olarak çok önemli bir seçime gidiyoruz.

Elbette ‘’ekşi yiyenlerin karnı ağırsın’’, ben doğrudan hak tan vazgeçmedim diyenler lütfen giriş kısmını üzerine almasın. 

Bugün farklı bir başlık altında yazıyorum. Kullandığım bir sosyal medya hesabım üzerinden yaptığım anketin sonucunu sizlere analiz etmek istiyorum.

Sosyal medya hesabımda ülkenin her bölgesinden ve her renginden insanlar olduğundan yaklaşık sonucu vereceğini tahmin ediyorum.

Yaptığım sosyal medya anketinde Cumhur İttifakı ve Millet İttifakını oylatmış bulunmaktayım. Vatan partisi ve Halkların Demokratik Partisinin alabileceği oy oranlarını göz önünde bulundurarak Cumhurbaşkanlığı seçim tahminimi yapmak istiyorum. 

İlk olarak Vatan partisi ve Halkların Demokrasi Partisinin 1 Kasım 2015 de aldığı oy oranlarını bu seçimde de aldığını düşünerek analiz etmek istiyorum.

Doğu Perinçek (VP) % 0,25

Selahattin Demirtaş (HDP) % 10,76

Millet İttifakı (CHP-İYİ-SAADET)  % 37,00

Cumhur İttifakı (AKP-MHP-BBP) % 52,00

Cumhur ittifakının çatı adayı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2014 Cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki oyunu koruduğu ve tekrardan Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Seçileceği yapılan sosyal medya araştırmamda karşıma çıkan sonuçtur.

Dikkatimi çeken bir husus İyi parti ve Saadet Partisinin oy vereceğini sosyal medya üzerinden veya bir başka platform üzerinden açıklamaya çekinmesidir. Bu durumu göz önünde bulundurarak İyi Partinin ve meral Akşener’in bazı anketlerdeki gibi %12, Vatan Partisi Adayı Doğu Perinçeğin %0,5 oy alabileceğini göz önünde bulundurur isek karşımıza şu tablo çıkıyor. 

Doğu Perinçek (VP) % 0,50 

Selahattin Demirtaş (HDP) % 10,76

Millet İttifakı (CHP-İYİ-SAADET) % 39,00

Cumhur İttifakı (AKP-MHP-BBP)  % 49,75

Birincisi tamamen kendi sosyal medya hesabım üzerinden uyguladığım ankete ait oranlar olup, ikincisi ise kamuoyu araştırmalarından İYİ Parti Ve Vatan Partisinin tahmini oylarını kullanarak yapmış olduğum bir oranlamadır.

Sosyal medya üzerinden yapmış olduğum bir diğer anket ise Gümüşhane için seçimin çokça şeye gebe olduğunu göstermektedir.

Ankette de görüldüğü üzere Gümüşhane’de mevcut milletvekillerine oy vermeyi düşünüyor musunuz sorusuna insanların %85 i hayır demektedir.

Gümüşhane halkı mevcut vekillerin şehre katkısının olmadığını sokaklarda yüksek sesle söylerken mevcut vekillerin niçin aday gösterildiği halk nezdinde merak konusu olmuş ve halkımız kafasındaki soru işareti ile sandığa gitmektedir.

Gümüşhane'de Milletvekilliği seçim sonuçlarının 1-1 olacağı tahminimdir. Ancak iktidar partisi dışında TBMM ne Gümüşhane Milletvekili olarak gidecek olan ikinci kişinin Ali Ateş ‘mi, Musa Küçük ‘mü yoksa Mahir Can’ mı olacağına milletimiz sandıkta karar verecektir. 

Önemli olan bu şehri bilen ve bu şehre katkı sağlayacağına inandığımız kişileri seçmekti. Bu noktada mevcut vekillerimiz e başarı dilemek çok içimden gelmese de bütün milletvekili adaylarına başarılar diliyorum. 

Önemli olan memleketimiz için en güzelinin olmasıdır. Üreten, üretime dayalı bir ekonomiye sahip olan kendi motorunu, arabasını üreten bir ülkeye kavuşmak temennisi ile,

Sağlıcakla kalın.

YORUM EKLE