Şehrin futbolu

İlin tek profesyonel takımı olan Gümüşhanespor 1984 yılında kuruldu. Yani 35 yaşında. Bugün taraftarı   olan, o tarihte çocuktu veya yeni doğmuştu.

Gümüşhanesporun kısaca geçmişine baktığımız da;1984-1988 sezonlarında 3.ligde mücadele etti. 1987-88 sezonunda küme düşen Gümüşhanespor, yönetim kurulunun aldığı karara istinaden takım Gümüşhane Doğanspor adıyla yeniden 3.ligde mücadele etti.

1997-98 Sezonu Gümüşhane Doğanspor Kulübünün tarihindeki en parlak sezonu oldu. 2.lige çıkmayı başarmıştı. Ayrıca Türkiye kupasında 1. Lig takımı Kocaelispor ile eşleşerek,  1.Lig takımını hemşehrilerimize izlettirme başarısını göstermişti. Bu dönem içerisinde Gümüşhane Doğanspor haklı olarak tüm spor kamuoyunun, yazılı ve görsel basının gündemine oturmuş ve kendisinden övgüyle söz ettirmişti.  

Futbol 7 den 70 ‘e herkesin ilgi odağı olmuş durumda.Liverpool’un efsanevi teknik direktörü Bill Shankly’nin de vurgusu üzere “futbol sadece bir ölüm kalım mücadelesi değil bunun çok daha ötesinde bir olgudur”

Hiç şüphesiz ki futbol yeryüzünün en popüler sporu. Bir çoğumuz  için en heyecan verici oyun ve hayatımızın ayrılmaz bir parçası olarak kabul edilen futbola azımsanmayacak bir kesim tarafından ise spor ve hobi olmanın ötesinde başka anlamlarda yüklenilmektedir.

Son yıllarda Gümüşhanespora artan ilgi ve yapılan yatırımlardan da anlaşılacağı üzere şehrin futbol takımı Gümüşhanepor; inşallah beklentilere cevap verecek düzeyde puanlar alarak sesini daha ulusal arenada duyuracaktır.
Gümüşhane’mizin geliri belli,ülke ekonomisindeki payı belli, futbolu ile öne çıkan iller hatta ülkeler gibi neden öne çıkmasın. Ancak bunu talep ederken bir gerçeği vurgulamam gerekiyor. Bu yıl 2015 Eylül ayında oynanan Gümüşhanespor-Tokatspor ile sahasında yaptığı karşılaşmaya davet edildim. Bayan taraftar var mı yok mu düşüncesiyle eşim maça gitti. Maç sonrası trübünlerden gelen küfürlü tezahüratlara şahit olduğunu hatta sahaya girenler, hakeme futbolcuya hakaret edenler kısaca müsabakayı olumsuz etkileyen bu tür tutum ve davranışları gördü. Yetkililerden aldığımız bilgilere göre  bilet geliri iki (2) bin TL, bu maçta alacağı ceza üç (3) bin TL. Bu şehri böylemi sevelim. Zarar vererek mi sevelim.

Ailelerin bayanların çocukların da güzel bir atmosferde takımını desteklemesi için ülke genelinde önlemlerin alındığını biliyoruz. Örneğin; polisin futbol seyircisine karşı uyguladığı metotlarında değişikliğe gidilerek sert ve katı tutumun yerini pozitif yaklaşım alması, stadyum içerisinde polisin yetkileri azaltılarak steward istemi oluşturulması.Stat içi sorumluluklar özel güvenlik görevlilerine bırakılması gibi.  Ayrıca Ulusal İstihbarat Servisine bağlı olarak Futbol İstihbarat Örgütü oluşturulmuş, sivil polisler holiganların arasına girerek onlarla aynı hayatı paylaşmış ve toplanan veriler ışığında ülke içi ve dışında oluşabilecek birçok olaya önceden müdahale edilmiştir. Oluşturulan bu veri bankası sayesinde şiddet olaylarına karışan veya katılma şüphesi olan kişiler hakkında gerekli önlemler alınmıştır.

Unutmayalım futbol üç sonuçlu bir oyundur. Yenmek ve yenilmek var. Hangi takımın taraftarı olursak olalım kardeşliğimiz, birlik ve  beraberliğimiz baki olmalıdır. Herkesin takımını izleyeceği kavgasız gürültüsüz sıcak bir ortam temennisi ile şehrimizin güzide futbol takımı olan Gümüşhanespora başarılar diliyorum.
YORUM EKLE