Sigarayı bırakmaya yardımcı olan besinler

Günümüzde sigaranın saymakla bitmeyen zararlarını bilmeyen yoktur. Sigara, yüksek oranda nikotin içermesi dolayısıyla bağımlılık yapıcı bir madde olması ve serbest satılabilmesi nedeniyle günümüzde insan sağlığını tehdit eden en önemli faktörlerden biridir.

Sigara içinde 4000’in üzerinde kanserojen ve toksik madde bulundurmaktadır. Bunlardan en az 80 tanesinin doğrudan kansere sebep olduğu ispatlanmıştır.

İşte sigara içme isteğini ve etkilerini azaltan ve bırakmaya yardımcı olan besinler:

Domates: Yapılan çalışmalarda domates suyu ve sigaranın beyinde aynı bölgeyi uyardığı görülmüştür. Bu nedenle sigarayı bırakanlara ilk 20 gün 1 çay bardağı domates suyu içmeleri öneriliyor. Böylece hem bağımlılığınız giderek hafifler hem de antioksidan etkileri sayesinde sigaranın  vücudunuza verdiği zararların bir kısmı temizlenmiş olur. Ayrıca domatesi çiğ şekilde tüketmek yerine pişirilmiş şekilde tüketmek antioksidan bir medde olan likopenin etkin şekilde vücutta kullanılmasını sağlar.

Muz: Sigara bırakıldığı zaman vücudun azalan nikotin seviyelerine alışması zaman alır. Muzda bulunan B vitaminleri ve potasyum sigaranın verdiği zararlı etkilerin ve yoksunluk belirtilerinin azalmasına yardımcı olur.

C vitamininden zengin sebze ve meyveler: Sigarayı bırakmak isteyenler bol bol C vitamini almalıdır. Sigara içenler çok fazla vitamin kaybeder. Vitamin ihtiyacı azalırsa nikotin bağımlılığı da azalır.  C vitamini değince aklımıza hemen portakal, mandalina, limon gibi turunçgiller gelse de kuşburnunun C vitamini yönünden dünyanın en zengin bitkilerinden birisi olduğu kanıtlanmıştır. Bunun yanında mango, kivi, çilek, ananas,  gibi meyveler de yüksek miktarda  C vitamini içerir. C vitamininden zengin sebzeler taze biber (dolmalık, kırmızı, yeşil), maydanoz, roka, karnabahar, lahana (kırmızı, kara,beyaz), domates, ıspanak, brokoli, brüksel lahanasıdır.

Su:Günde en az 2 litre su için. Su sigaranın vücudunuza verdiği zararların temizlenmesine yardım eder ve sigara içme isteğinizi azaltır.

Süt: Süt sigaranın tadını acılaştırır. Sigarayı daha kolay bırakmanıza yardımcı olur. Bu nedenle canınız sigara istediğinde bir bardak süt içmek çok faydalı olacaktır.

Yulaf: Yapılan bir çalışmaya göre 20 gün boyunca her gün günde 2 yemek kaşığı sıcak suda bekletilmiş yulaf tüketmek, nikotin bağımlılığını azaltır.

Sağlıklı günler dilerim.

YORUM EKLE