‘Tam Başkanlık sisteminin yanındayız’

Saadet Partisi İl Başkanı Avukat Akın Demir, Türkiye’nin gündeminde yer alan Başkanlık sistemiyle ilgili Gümüşkent Gazetesi’ne açıklamalarda bulundu. Partisinin tam başkanlık sisteminin yanında olduğunu belirten Demir, ‘Böyle bir sistemin Türk demokrasi sistemine taşınmasını destekliyoruz’ dedi.

‘Tam Başkanlık sisteminin yanındayız’
Saadet Partisi İl Başkanı Avukat Akın Demir, Türkiye’nin gündeminde yer alan Başkanlık sistemiyle ilgili Gümüşkent Gazetesi’ne açıklamalarda bulundu. Partisinin tam başkanlık sisteminin yanında olduğunu belirten Demir, ‘Böyle bir sistemin Türk demokrasi sistemine taşınmasını destekliyoruz’ dedi.

“TAM BAŞKANLIK SİSTEMİNİN YANINDAYIZ”

Türkiye’de güncel mesele olan başkanlık sisteminin tartışıldığını fakat model üzerinde herhangi bir teklifin sunulmadığını belirten Demir, “Bu manada hangi model üzerinden başkanlık sisteminin uygulanacağı çok önemlidir. Biz bu model üzerinden de hadisenin değerlendirilmesinin önemli olduğu düşünüyoruz. Geçmiş devlet yönetim şekillerimiz üzerinden meseleye baktığımızda Türkiye’de tam başkanlık sisteminin uygulanması gerektiğini düşünüyoruz. Tam başkanlık dediğimiz de güçlü bir yürütme erki, güçlü bir lider, güçlü bir devlet adamı üzerinden yönetim şeklinin belirlenmesinin Türkiye’nin menfaatine olacağını düşünüyoruz. Bu manada tam başkanlık sisteminin yanındayız. Böyle bir sistemin de Türk demokrasi sistemine taşınmasını da destekliyoruz” şeklinde konuştu.

“GÜÇLÜ BİR ADALET VE DENETİM MERCİİ İNŞA EDİLMELİDİR”

Başkanlık sistemi konusunda bazı çekincelerinin de olduğunu ifade eden Demir, “Başkanlık sisteminin yanında yargısal ağın, güçlü bir adalet mekanizmasının da inşa edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü başkanlık sistemi kadar bu başkanlık sisteminin adalet ve hakkaniyet üzerinden denetlenmesi sağlayabilecek bir denetim merciinin de kurulması gerektiğine inanıyoruz. Çünkü güçlü bir adalet ve denetim mercii eğer inşa edilmezse bu sistem ilerde ciddi sıkıntılara sebebiyet verebilir. Aşırı güç zehirlenmesinden başkanlık sistemi kötü bir şekilde kullanılabilir. Adalet temelli anlayış zulme dönüşebilir. Bu manada da başkanlık sistemi kadar başkanlık sistemini koruyan, denetleyen güçlü bir adalet sisteminin de desteklenmesi gerektiğini düşünüyoruz” diye konuştu.

“BAŞKANLIK SİSTEMİ İSLAM DEVLETİ MODELİNE UYGUNDUR”

Başkanlığın hem inancımızı hem kültürümüzü hem de tarihimizi yansıtması gerektiğini belirten Demir, “İnancımız açısından meseleye baktığımızda vahiy ve sünnet ölçüsünde başkanlık sistemini mukayese ettiğimizde ayette de belirtildiği üzere yöneticilerin tek kişi olması gerektiği konusunda bir inanç olduğunu düşünmekteyiz. İnsanın yeryüzündeki görevi imar ve ıslahtır. Bu manada da dinimiz yönetim modelini öğretmiştir. Peygamberimizin ve ondan sonra gelen halifeler üzerinden hadiseye baktığımızda İslam devlet modelinin de başkanlık modeline uygun olduğunu başkanlık modelinde şekillendiğini belirtebiliriz. Başkanlık sistemi iyi bir şekilde uygulandığında devletlerin adalet ve hakkaniyet üzerinde yönetildiğini, insanlara hem sosyal paylaşımda hem yönetimde adaleti sağlayabildiklerini müşahede edebiliyoruz. İslam inancımıza göre de ‘Sizden olan ulub emre itaat ediniz’ emri üzerinden hadiseye baktığımda devlet yönetiminde başkanlık modelinin uygun olduğunu görüyoruz” dedi.

“TARİHİMİZDEKİ TÜRK-İSLAM DEVLETLERİ BAŞKANLIK MODELİNİ UYGULAMIŞTIR”

Tarihsel ve kültürel olarak hadiseye bakıldığında ise Türk İslam tarihinde devlet yöneticilerinin isimlerinin han, bey, sultan, padişah olduğunu ifade eden Demir, “İsimlerin farklı olması sistemin farklı olduğunu göstermez. Gerek hanlık gerek sultanlık gerekse de padişahlık modelinde yine başkanlık sistemi üzerinden devletin şekillendiğini, yönetimin başkanlık sistemi üzerinden uygulandığını ifade edebiliriz. İnancımızın yansıması olan, tarihimizde ve kültürümüzde müşahede etmiş olduğumuz uygulamalar üzerinden hadiseye baktığımızda başkanlık sisteminin çok sağlıklı bir şekilde uygulanabildiğini ve başkanlık sisteminin sağlıklı bir şekilde uygulandığı zaman devletlerin iyi yönetildiğini ve halka adalet ve hakkaniyet üzerinden insanların bu yönetimden memnun olduklarını müşahede ediyoruz. Gerek inancımız gerekse tarih ve kültürel değerlerimiz üzerinden bakıldığında başkanlık modelinin Türk demokrasi siteminde de uygulanması gerektiğine inanıyoruz” şeklinde konuştu.

Haberin Kaynağı: Gümüşkent Gazetesi

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER