Sonbaharda nasıl beslenmeliyiz?

Havanın yavaş yavaş serinlediği ve soğuk kış günlerinin yaklaştığı sonbahardayız.  Sonbahar kışa doğru giden bir geçiş mevsimi olduğuna göre hastalıklara yakalanma sıklığını azaltmak, yakalandığımızda kolay atlatmak, bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için sağlıklı ve dengeli beslenmemiz şart.

Sonbaharda soframızdan eksik etmememiz gerekenler

Süt ve süt ürünleri: Süt, yo­ğurt, kefir, peynir gibi besinleri içeren süt ve süt ürünleri grubu; özellikle protein ve kalsiyum içeriği açısından tüketilmelidir.  Ayrıca B2 vitamini (riboflavin), B12 vitamini, A vitamini, tiamin, niasin, fosfor ve magnezyum olmak üzere birçok besin öğesi için önemli kaynaktır. Özellikle yetişkin kadınlar, çocuklar ve gençler olmak üzere tüm yaş gruplarının bu grubu her gün tüketmesi gerekir. Bağışıklık sistemini güçlendirmek, kabızlığı tedavi etmek, yediklerimizin hazmını kolaylaştırmak için kefir iyi bir seçenektir.

Et ve et ürünleri: Etler iyi kalite protein kaynağıdır. Tavuk, balık, kırmızı et dönüşümlü olarak tüketilmelidir.  Sonbahar balığın bol ve ucuz olduğu, balıklardan lüfer, palamut, istavrit, hamsinin zamanıdır, kalp ve damar sağlığı için omega-3 kaynağı olan  balığı haftada en az 2- 3 kez tüketin  hem omega-3 depolayın hem de bağışıklık sisteminizi güçlendirin. Et ürünü tüketirken yanında mutlaka C vitaminden zengin bir besine yer verin.

Ekmek türevleri: B grubu vitaminleri tam tahıllı ekmeklerde bulunurken, beyaz ekmekte çok az bulunur. Beyaz ekmek yerine tam tahıl ekmeği, pirinç yerine bulgur tercih edin. Haftada 2-3 kez protein ve posadan zengin düşük yağ içerikli kuru fasulye, nohut, mercimek gibi kurubaklagileri tüketin.

Meyve ve Sebzeler: Meyve ve sebzeler mineraller ve vitaminler ile hücreyi oksidasyon stresinden koruyan antioksidanlar bakımından zengindirler. Antioksidan savunmayı güçlendirmede A, E, C vitaminleri ile karotenoid, flavanoidler içeren farklı renkteki meyve ve sebzelerin alımı önemlidir. Ispanak, brokoli, lahana, havuç, turp, soğan, pancar, kereviz gibi sebzeleri mutfağınızdan eksik etmeyin. C vitamininden  ve kanser önleyici özelliği bulunan flavanoidden zengin portakal, mandalina, greyfurt ve  limonu bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için  bolca tüketin. Beta-karoten zengini havuç ve balkabağını çorbalarda, tatlı ve salatalarda, sebze yemeklerinde kullanabilir, likopen ve c vitamini zenginini kuşburnunun çayını, ezmesini, çorbasını ve şekersiz marmelatını yapabilirsiniz.

Sağlıkla kalın… 

YORUM EKLE