Gümüşhane’de voleybolun geleceği masaya yatırıldı

Türkiye’de profesyonel voleybol liglerinde 3 ayrı takımı bulunan Gümüşhane’de ‘Voleybolun Geleceği’ konulu panel düzenlendi. Panelde konuşan Vali Memiş, 'Kendi maaşım dahil olmak üzerime düşen herşeyi yapmaya hazırız' dedi.

Gümüşhane’de voleybolun geleceği masaya yatırıldı

Türkiye’de profesyonel voleybol liglerinde 3 ayrı takımı bulunan Gümüşhane’de ‘Voleybolun Geleceği’ konulu panel düzenlendi. Panelde konuşan Vali Memiş, 'Kendi maaşım dahil olmak üzerime düşen herşeyi yapmaya hazırız' dedi.

“Kendi maaşım dahil olmak üzerime düşen herşeyi yapmaya hazırız”

Efeler ligindeki TKD Kuzey Enerji Gümüşhane Torul Gençlik ve Bayanlar Voleybol 1.lig ekiplerinden Gümüşhane Belediyesi Gençlerbirliği kulüpleri tarafından organize edilen etkinlikte konuşan Gümüşhane Valisi Okay Memiş, özellikle zor günler geçiren Torul Gençlik takımı için kendi maaşı dahil olmak üzerine düşen herşeyi yapmaya hazır olduklarını belirterek, “Biz Gümüşhane’de yaşayan insanlar olarak dışarda yaşayan hemşehrilerimizden daha fazla destek bekliyoruz” dedi.

Gümüşhane Ramada otelinde düzenlenen programın moderatörlüğünü GÜSİAD Genel Başkanı Yüksel Yalçın yaparken, program açılışında söz alan otel sahibi Zekai Araz, programın hayırlara vesile olmasını diledi.

“Bu takıma hep birlikte sahip çıkacağız, üzerimize düşen sorumluluk neyse bunu yerine getireceğiz”

Panelin sonunda bir değerlendirme yapan Vali Okay Memiş, toplantının çok faydalı olduğunu belirterek, “16 aydır bu şehirdeyim. Gelmeden önce saçlarımdaki aklar bu kadar fazla değildi. Şikayetçi değilim. Emek veriyoruz. Amacımız şu: Gümüşhane dışında yaşayan insanlar nelere sahipse Gümüşhane’dekiler de ona sahip olsun, imrenmesinler. Spor çok önemli bir alan. İllerin tanıtımına katkısı yadsınamaz. Bu takıma hep birlikte sahip çıkacağız. Üzerimize düşen sorumluluk neyse bunu yerine getireceğiz. Eğer düştüyse kaldıracağız. Bu kentin farkındalığı açısından, şehrin geleceği açısından bu aktiviteler çok önemli. Sporun her dalında çok iyi durumdayız. Nüfusumuzla orantılığında kat ve kat iyi durumdayız” diye konuştu.

“Biz her durumda destek oluyoruz”

Özel İdare olarak 45 milyon bütçeyle 320 köy, 5 ilçe, 180 bin nüfus, 430 yayla, 4 bin 400 kilometre yol ağına hizmet götürdüklerini ifade eden Vali Memiş, “Asli görevlerimiz ve tali görevlerimiz var. Bu bütçeden kıstığımız parayla, köylerin yolunu ihmal ederek size destek sağlıyoruz haberiniz olsun. Merkezi idareden sağladığımız diğer kaynaklarla destek olmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

“Nüfusumuzun 3-5 katı dışarda yaşıyor”

Gümüşhane’nin en büyük potansiyelinin dışarda olduğuna değinen Vali Memiş, “Bu kentin onurlu, şerefli insanları var. Çok değerli, üretken, namuslu, vatanına milletine sahip çıkan bir kent Gümüşhane. Nüfusumuzun 3-5 katı dışarda yaşıyor. İstanbul, Ankara, İzmir de. Artık sadece insanlarımız büyük şehirde 12 ay yaşamıyorlar. En az 3-5 ayını memleketinde yaşıyorlar” ifadelerini kullandı.

Gümüşhane Belediye Başkanı Ercan Çimen ise hem Gümüşhane Belediye Başkanı olarak hem de amatör spor kulüplerinin başkanı olarak her iki tarafta da var olduğunu belirterek, “Dertleri, güzellikleri, hepsini bugüne kadar yaşayan bir insanım. Sporun hangi dalı olursa olsun emek veren herkese teşekkürler. Spor çok meşakkatli bir iş. Para vermekte yürek ister. Kulüp başkanlığı da yürek ister. Taşıma suyla değirmen dönmüyor. Zor ve meşakkatli süreçler. Gümüşhane’nin sporun her dalını seven bir Valisi var. Şehrimizin belki nüfusu az ama yürekleri o kadar büyük ve özgül ağırlığı fazla. Belediye Spor Müdürlüğümüzün 800 bin lira bütçesi var. Tarihinde ilk kez bu birimi biz kurduk. Gümüşhane’de spora ihtiyaç var. Sporun her dalına destek olmak için Belediye olarak biz gerekli yardımları yapıyoruz. Gümüşhanesporumuzun tüm iaşe giderlerini, kulüpte çalışanların maaşlarını, otobüsünün yol harcamalarını biz karşılıyoruz. Tesisleri Gümüşhane Belediyesi üzerine aldık ve Gümüşhanespor’un bu tür giderlerini biz karşılayacağız. Bunun yanında 2 yıl önce hentbol takımını da bünyemize aldık. Belediyeler bütçelerinin binde 12’sini amatör kulüplere yardım yapabiliyor. Gümüşhane insanı yenilmişliği kabul etmiyor, hep şampiyon olmak istiyor. Gümüşhane bayan voleybol takımımıza da destek verdik. Gerekli desteği veriyoruz.  Torul voleybol takımımızın tüm yol masraflarını Belediye olarak artık biz karşılıyoruz. Moral ve motivasyon için yaptık. Ferdi sporculara ve okullardaki spor kulüplerine kapımız açık, onlara destek oluyoruz. Bunlar Gümüşhane Belediyesinin boyundan büyük işler. Spordan geldiğimiz için lugatımızda hiç hayır olmadı. Yeter ki başarılı olsunlar. Bizler Torul voleyboluna acil neşter vurmamız lazım, çözüm bulmamız lazım. Bunu sayın Vekillerimizle de kongre sürecinde paylaştım. İnşallah geniş bir şekilde bunu konuşacağız. İstanbul’da, Ankara’da dernekler aracılığıyla bu sezonu kurtarmak için bazı destekler alacağız” diye konuştu.

Ağırlıklı olarak lise takımından Türkiye voleybolunun en üst liginde oynayan bir takıma dönüşen TKD Kuzey Enerji Gümüşhane Torul Gençlik takımının durumunu konu alan toplantıda kulüp başkanı Av.Özden Bostan bir sunum gerçekleştirdi.

Kulübün tarihçesinden bahseden ve adına yapılan belgeseli katılımcılara izlettiren Bostan, “Voleybolda bölgeyi temsil eden tek takımız. Toplamda 12 takım var. Bunların 11’i Ankara’dan solda bir tanesi de Gümüşhane’de. Kulüp olarak en çok altyapıyı önemsiyoruz. Altyapıya yatırım yapılmaksızın kulüplerin kalıcı olması mümkün değil. Bu anlamda son 5 yılda yaptığımız çalışmalarla şuanda 140 civarında lisanslı sporcumuz var. A takımında oynanan 6 altyapı sporcumuz var. Altyapımızdan yetişten lisanslı 35 sporcumuz şuanda Beden Eğitimi öğretmeni, meslek sahibi oldular. Biz tohumları attık voleybol sporunda. Bu tohumlar meyvesini verdi. Şimdi bayanlar 1.ligde takımımız da var. Ayrıca 2.ligte mücadele eden voleybol takımımız da var. Gümüşhane’nin sportif anlamda en başarılı takımıyız biz” ifadelerini kullandı.

Kulübün geçmişe dönük ve günce mali tablolarını da şeffaf bir şekilde katılımcılarla paylaşan Bostan, “Voleybol düşünüldüğü gibi çok büyük bütçelerle yürüyen bir spor değil. Yerel, kamu, sponsorlukta mütevazi desteklerle yürütülebilecek spor kulübü. 2006 kuruldu, 2009 da süper lige çıktı. 2009 da ve 2013 yıllar arasında sıkıntılar yaşadı. Biz o gün kulübe sahip çıkacağız dedik. El ele verdik. Hep destek alacağız düşüncesiyle ligde tutmaya çalıştık. O dönemdeki arkadaşlarımızın hepsi fedakarlıklar yaptı. Krediler çekerek verdiler bu kulübe. Şampiyon olursak seneye ilk 6’da mücadele edecek, Avrupa kupalarına katılacak bir takım oluşturacağız ve Gümüşhane’ye Avrupa takımlarını getireceğiz demiştik. Mali olarak frene basmak zorunda kaldık. Bu sezon gençlerimizi, altyapıdaki sporcularımızı oynatarak lige devam ediyoruz.

Voleybolda altyapıya ciddi önem verdiklerini kaydeden Bostan, “Birkaç yıl sonra kendi çocuklarımızla bu mali külfeti yüzde 60 aşağı çekeceğiz. Düşmek istemiyoruz. Kalabilmemiz için 2-3 hafta içinde bir adım atmak gerekiyor. Ondan sonra atılacak adımların anlamı olmayacak. Tamam mı? Devam mı? Kulübümüz liglerin en şeffaf kulübü. Voleybol dipsiz bir kuyu değil. Makul, mütevazi katkılarla götürebiliriz bunu. Hepimiz gideceğiz, voleybol devam edecek. Bu kulüp kalıcı olacak. Bir lise takımını alıp süper lige çıkarmak bir mucizeydi” ifadelerini kullandı.

Toplantıda söz alan Torul Belediye Başkanı Nidai Köroğlu, Voleybol’un futbol kadar pahalı bir spor olmadığını, toplantıdan heybe dolu çıkma temennisinde bulunurken, GÜSİAD Genel Başkanı Yüksel Yalçın ise önümüzdeki günlerde kulübün GÜSİAD’dan taleplerini içeren toplantı düzenleyeceklerini belirterek GÜSİAD’ın destek talebine karşılık vereceğinin sözünü verdi.

GÜSİAD Eski Genel Başkanı Prof.Dr. Kenan Aydın da “İlimize spor adına katkı sağlayan herkese teşekkür ediyoruz. Daha önce biz İstanbul’da bir toplantı yaptık ve kulübümüze katkı sağlamıştık. Yine aynısını yaparak elimizden geleni yapmak isteriz. Nasıl ki Trabzon’da futbol vazgeçilmezi bir tutku ise Gümüşhane’de de voleybol dönülmez nokta oldu. Bundan sonra ikinci lige de düşse Torul, tekrar yukarıya çıkacaktır” dedi.

Gümüşhane Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü İsrafil Aslan ise küçük bir şehir olsakta ulusal liglerde 6 takımımız mevcut olduğunu belirterek, “Efeler liginde bu takımımızı şaha kaldıracağız inşallah” dedi.

GÜSİAD Gümüşhane Şube Başkanı Ali Ateş de kulübü buralara kadar getiren herkese teşekkür ederek, “Buralarda görev yapmak çok zor. Kamudan daha çok Gümüşhane’de şirketlerimiz var. Gümüştaş’ından Koza’sına, Cengiz İnşaatına kadar bir sürü kuruluş var. Bunlardan istendiği zaman gerekli yardımlar alınabilir düşüncesindeyim. Gümüşhane küçük bir şehir büyük katkıları bu şirketlerin vermesini istiyorum” diye konuştu.

Belediye Spor Müdürü Arife Eleman da aynı zamanda bayan voleybol takımı yöneticisi ve kurucu üyelerden olduğunu belirterek, “Hem erkek voleybolunda hem bayan voleybolunda bayağı sıkıntılar yaşıyoruz. Çözüm olarak neler yapılabileceğini çok düşünüyoruz. Bir sezonluk yardım yada katkı işe yaramayacak. Yapılacak şeyin hedeflenerek ona göre adımları atmak olduğunu düşünüyorum. Önemli olan bu oluşumlara insanları katabilmek” ifadelerini kullandı.

Gümüşhane Kültür Sanat Kulübü Başkanı Necati Yılmaz da uzmanlık alanım ve mezuniyetinin voleybol olduğuna değinerek, “Ülkemizde sporu sporcuların dışındakiler tartışıyor. Bunun nedenlerinden birisi de ekonomi. Parasız olmuyor bu işler. Biz öncelikle siviller olarak bin kişi ayda 10 lira SMS ücreti kestirirse en azından bir miktar katkı sağlamış olacağız. Voleybol bu ilde çok önemli. Salon sporları aristokrat işidir, medeni insan yetiştirir. Yöneticilerimizden bu şehrin geleceği için salon sporlarına yatırım yapmalarını istiyoruz” şeklinde konuştu.

Gümüşhane BESYO’dan Abdullah Gümüş de sporun ve özelde voleybolun çok ciddi problemleri olduğunu belirterek, “Bu ilginin artırılması gerekiyor. Türkiye’nin spor politikasında ciddi problemler var. Hükümet programlarına bakıldığında sporun yer aldığı sayfa sayısı 7 sayfa. Sporun temel problemi biraz yukarda” dedi.

TKD Kuzey Enerji Gümüşhane Torul Gençlik Antrenörü Ümit Terzi de bu birlikteliğin maddi ve manevi olarak kulüplere yansıyacağına değinerek, “Türkiye’de sayısal olarak hesaplama yaptığımızda ilk 10 arasında olduğumuzu düşünüyorum. Benim hayalim hep Gümüşhane’yi burada görmekti” diye konuştu.

Torul Gençlik taraftarlarından Selami Üçüncüoğlu da spor, sanayi ve sanat yatırımı yapan şehirlerin gelişen şehirler olduğuna vurgu yaparak, “Gümüşhane’nin tarihine altın harflerle bunlar yazıldı. Zor koşullarda iki kahraman beden eğitimi öğretmeninin kafa kafaya verip abilerinden destek alarak başlattıkları bir serüvendir” ifadelerini kullandı.

Kelkit Belediye Başkanı Ünal Yılmaz ise Gümüşhane’nin pestil-köy ile tanıtıldığını, Gümüşhanespor’un son 2 yılda yaptığı reklamı 300 fabrika olsa yapamayacağını belirterek, “Spor bir ilin tanıtımında çok önemli. Ne gerekiyorsa spora yönelik yapmak lazım. Kamu da kampanya başlatılamaz mı? Önce voleybol kulübünü kaldıralım ayağa ilçelerimizle, beldelerle. İstanbul’da ve Türkiye’nin muhtelif yerlerinde birsürü işadamımız var. Şu 6 takımın masrafı bizim işadamlarımız için hiçbirşey değil. Sporun her dalına yardım etmemiz gerekiyor” dedi.

TEMA Gümüşhane temsilcisi Yusuf Oral da taraftar gruplarını önemsemek ve bu toplantılara davet etmek gerektiğini düşündüğünü belirterek, kulübün SMS kampanyasının tanıtılması gerektiğini, bağış kampanyası da yapılabileceğine vurgu yaptı.

Gümüşhane Torullular Derneği Başkanı Mümin Çakıcı ise merkezde ki tek ilçe derneği olduklarını ve Torul’daki nüfusun 2 katı kadar Gümüşhane’de ikamet ettiklerini belirterek, “Torul taraftarına teşekkür ediyorum. Yıllardan beri sorunsuz, cezasız, problemsiz maç seyrediyoruz” diye konuştu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER