TEMEL’UN PARTİ BAŞKANLIĞI

Karadenizlilere ait Temel fıkralarının meşhur olduğunu hepimiz biliriz. Bir olayın açıklanmasına ışık tutması ya da alınacak bir ders için fıkraların Türk halk kültüründe önemli bir yeri vardır. Tam yerine gelip de manzara konulduğunda sayfalar dolusu yazı yazmaya gerek yok. Hemşerum Temel’in imdada yetişmesi her şeyi öğretmeye yetiyor. İşte bunlardan bir tanesi.

Parti başkanı Temel, seçimde Dursun’u aday listesine koyunca, partililer itiraz etmiş.
- O yaramaz adamın,(üç…….dır.) biridir demişler.

Temel ise:
- Olsun. Memlekette o kadar çok var ki Dursun da onları temsil etsin der.

Buna benzer bir olay geçtiğimiz 24.01.2015 cumartesi günü yapılan Adalet ve Kalkınma Partisi’nin olağan genel kurulunda yaşandı.

AK partinin kuruluş aşamasında yer alan ancak 30 Mart 2014 yerel, 10 Ağustos 2014 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde kulvar değiştirdiği söylenen delegenin parti yönetim listesinde yer almasına parti içinden itiraz gelmiş. Bu itirazın sebep olduğu itiş-kakış kongreye damgasını vuran olay olarak bizde de “ Temel fıkrası” çağrışımını yaptırdı. Öyle ya!.. Seçilenler mutlaka birilerini temsil ediyor olmalı.

Seçim bu.. Hata kabul etmez. Bir tarafın kazanması karşı tarafın yapacağı hata ile doğru orantılı olduğunu bileceksin. Bileceksin ki sonradan çıkan fatura ağır olmasın.

İşte bir örnek daha;

20 Ekim 1991 milletvekilleri seçimleri arifesindeyiz. Görülen manzara ANAP inişte. Gümüşhane deki durum (2-0) Doğru yol partisi lehinde seyrediyor. Ancak; DYP yönetimi Ak partinin bugün yaptığı hataya benzer bir hata yapıyor. Torul seçimlerini öteleme gafleti içine düşüyor. Torul’da yapılan miting için ne konvoyda nede miting alanında yerel milletvekili adayı ( İ.Ç.)nın posterlerine yer vermiyor. Nedeni ise tercihli oy kullanılırsa (İ.Ç.) birinci sıra milletvekili rahmetli (T.Y.)nin önüne geçermiş.

Yörede yayılan bu olumsuz hava Gümüşhane genelinde de yankı bularak kazanacağı seçimi DYP kaybetmiş oldu. 2-0 lık skor ANAP’ın lehinde tecelli etti. Bu yersiz kuşkunun sebep olduğu Torul yöresini ötelemenin bedeli Doğru Yol Partisi (DYP)ne çok pahalıya mal oldu. Şimdi bu faturaya bir de Şiran’ı eklersen çok daha ağır olacağı bilinmelidir. Unutmayalım:

1- Siyasetin çukuru derindir. Bir düştün mü daha çıkamasın. Yanında eski yeni milletvekili kim olursa olsun.

2- Ben güzelim deyu yüksekten uçma, indirirler seni saz ile yere. %75 oyu veren halk %7,5 vererek de ceza kesebilir.

3- Siz siz olun, “ Ben” deme “Biz” demeyi öğrenin.

Dost acı söyler ama doğru söyler.

Bizden hatırlatması.
YORUM EKLE