VE BAYRAM

Geldi bereketiyle gidiyor….. Ne güzelde karşılamıştık, “Hoş Geldin Ya Şehr-i Ramazan” rahmetin mağfiretin rızkın hoşgörünün yağmur misali evlere sofralara  gönüllere getirdikleriyle. Veda etme zamanı gelse de sonu bayram, yokluğunu bir nebze de olsa hafifletecek.

Veda etmek kelime olarak hoşumuza gitmese de birçok şeye veda ediliyor. Bulunduğun şehre veda, arkadaşlarına dostlarına, sevdana , hayallerine, köyüne , gençliğine veda..

Hoşumuza giden hayatımızı kolaylaştıran vedaları da unutmayalım, sigaraya veda, fazla kilolara, kötü alışkanlıklara, kavgalara ve didişmelere, gönül ve hatır kırmalara veda etmeli insan.

Bayramı karşılarken hüznü hatırlamadan yazmak isterdim; ancak  yaşanılan onca acı, kahır yumağı gibi közlendi yüreklerde.

Kara bir gün daha Atatürk Havalimanında yaşandı. Ülkemizin birliğini, beraberliğini, kardeşliğini bozmak için karanlık ve insanlıktan uzak bir oyun oynanıyor. Acı haberi alan yüreğine ateş düşen, yaşamın en büyük acısı ölüm haberini alan, en sevdiklerinin belki evlatlarının, belki anne babasının akrabasının yada canından çok sevdiği dostunun acı haberini alan herkese sabır diliyorum. Bu güzel ülke bunları hak etmiyor.Her türlü terörü lanetliyor kınıyoruz.Sabrı veren selameti verir Son söz; Allahım kaldıramayacağımız yüklerle bizleri sınama.

Onlarda hayatlarına veda ettiler. Sevdiklerine, ailelerine, eşlerine, çocuklarına, sevinçlerine hüzünlerine ve arkada bıraktıklarına..

Sevgili peygamberimizin Veda Hutbesinde "Ashabım! Muhakkak Rabbinize kavuşacaksınız. Oda sizi yaptıklarınızdan dolayı sorguya çekecektir. Sakın benden sonra eski sapıklıklara dönmeyiniz ve birbirinizin boynunu vurmayınız! Bu vasiyetimi burada bulunanlar bulunmayanlara ulaştırsın. Olabilir ki burada bulunan kimse, bunları daha iyi anlayan birisine ulaştırmış olur.” , “ Allahın haram ve dokunulmaz kıldığı canı haksız yere öldürmeyeceksiniz.” Sözünden çıkarılacak çok ders var. İçimiz bu günlerde kan ağlasa da, hayat devam ediyor klişesi aklımızda.

Çok ihtiyacımız olan huzuru,  gözümüzün gönlümüzün aydınlığı ve mutluluğunu bu bayramda yaşama fırsatı en büyük temennimizdir.

Bayramlar güzeldir.

Bayram sabahları ve diğer bütün sabahlar, öpecek bir çift el,sarılacak sıcacık bir koyun varsa insanın…

Kim bilir? kaçıncı bayramları olacak böyle annesiz, babasız, sarılıp öpemeden hiç kimseyi geçen…

Yine dalacak gözleri uzaklara kimsesizlerin…

Çocukken daha da güzeldi bayramlar.Şimdi de güzel…

Hele de acılar olmasa içinde…

Hele de hasret yoksa içinde…ve yoksulluk olmasa

Yaşlı gözlerle, belki de dört duvar arasında, ondan daha ötesi acılı bir yürekle özlemese insan hiç kimseyi, uzaklara dalmasa…

Hele de düşkünlük olmasa içinde… yalnız, soğuk bir odada, bir tabak sıcak yemekten yoksun değilse insan.

Ve hele de ömrünün baharında solmasa çiçekler

Herkese iyi bayramlar.
YORUM EKLE