(Y)ARAKAN

Tüm dünya seyirde, yaram kanıyor,
Bu nasıl insanlık kim ne sanıyor.
Bebeler beşikte yürek yanıyor,
Besbelli bir dua bekler Arakan.
İsmail HAYAL

Eskiden kraliyet ile yönetilen Arakan 1820'li yıllarda İngilizlerin işgaline uğruyor. 100 yıl sömürge kalan Arakan ve Rahineliler birleşerek İngilizlerin işgalinden kurtuluyor. Şu an itibariyle Myanmar  % 80 Budist, %20 Müslüman nüfusa sahip. Arakanlı Müslümanların sayısı arttıkça Budist kabile bunun önüne geçmek istiyor. 1940'ta bağımsız olan ülkede 1962 yılında faşist Budistler tarafından Müslümanlara karşı büyük bir baskı ve yok sayış başlıyor. Toprakların kendilerine ait olduğunu iddia eden Budistler Arakanlı Müslümanları işgalci gibi göstermeye başlıyor.

Soykırım değil mi uyan ey millet,
Gördü mü insanlık böylesi zillet.
Küfür başa bela ne büyük illet,
Besbelli bir dua bekler Arakan.

 

Ve o günden bugüne Arakan'da Müslümanlara yönelik Budistlerin yaptıkları açıkça katliamdır ve insanlığa karşı yapılan en büyük suçtur. BM ve tüm uluslararası kurumlar etkili şekilde harekete geçmelidir.

Böylesi vahşeti kimse görmedi,
Medeni Avrupa hesap sormadı.
Ve zalimin zulmü bir an durmadı,
Besbelli bir dua bekler Arakan.

Mazlum coğrafyaların ümidi ve sesi olan Türkiye Myanmar'daki insani krizin çözümü için Kurban Bayramı'nda yoğun bir diplomasi trafiği yürüttü. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, konuyu uluslararası platforma taşıyacak ve ilk olarak 9-10 Eylül'de Kazakistan Astana'daki 1. İslam İşbirliği Teşkilatı Bilim ve Teknoloji Zirvesi'nde, İslam ülkelerinin liderleriyle krizin çözümü konusunda görüş alışverişinde bulunacak.

Kim bu katliama bir dur diyecek,
Mazlumun sesini kimler duyacak.
Gün gelir elbette şafak doğacak,
Besbelli bir dua bekler Arakan.

 

Daha sonra 19-25 Eylül arası ABD New York’ta düzenlenecek Birleşmiş Milletler 72. Genel Kurulu'na katılacak olan Erdoğan, Genel Kurul'da yapacağı konuşmanın önemli bir bölümünü Arakan krizine ayıracak ve krizi sona erdirecek adımların atılması çağrısı yapacak. Hem zirvede hem de ikili görüşmelerde Myanmar'daki krizin çözümüyle ilgili görüşlerini belirtecek.

Ölüm kol geziyor köşe bayırda,
Medeni olanlar sanki seyirde.
Yüzlerce binlerce ölü şehirde,
Besbelli bir dua bekler Arakan.


Peygamberimiz (ASM) bir hadislerinde şöyle buyurur:

“Bir kötülük gördüğünüz zaman elle düzeltin. Buna gücü yetmezse dilinizle düzeltmeye çalışsın. Buna da gücü yetmezse kalben buğz edin. Bu ise imanın en zayıf derecesidir.”

Hayali dua et Allah’tan iste,
Gözyaşı içinde kederde yasta.
Hem Eyüp misali yüreğim hasta,
Besbelli bir dua bekler Arakan.

O halde hiç olmazsa bize düşen kalben buğz etme vazifesidir ki şu mübarek Kurban Bayramı son gününde Rabbim kanayan yaramız olan ARAKAN için sesimizi duyurma, geniş toplumlara iletebilme, bu soykırımı İbrahim narına su taşıyan karınca misali durdurma çabasında olmalıyız ve dualarımızla seccadelerimizi halisane ve samimi olarak ıslatmalıyız.

Rabbim başta ARAKAN olmak üzere dünyanın dört bir yanında zulüm altında inleyen Müslüman kardeşlerimizin yâr ve yardımcısı olsun. Türk ve İslam coğrafyalarının ve bu coğrafyaların tek ümidi olan aziz devletimize güç versin inşallah.

YORUM EKLE