Yeşeren Umutlar Meyveye Dönüşsün

Son Valiler Kararnamesi ile Gümüşhane Valiliği görevine atanan Sayın Okay Memiş görevine başladı. Sayın Valimizin göreve başladığı ilk günde yapmış olduğu açıklamalar, şehrimizi bir adım daha ileriye nasıl götürebiliriz kaygısını taşıyanlara umut verir nitelikte olmuştur.

Sayın Valimizin “Yürümeyeceğiz; koşacağız. “ ifadesi yıllardır yerinde sayan ve yerel dinamiklerini bir türlü harekete geçiremeyen şehrimiz için kuşkusuz en olması gereken hamle ve hareket olacaktır.

Çünkü, Gümüşhane bölge illeri arasında o kadar geri kalmış durumdadır ki bu geri kalmışlık gelişen ve büyüyen Türkiye'ye yakışmamaktadır. Bu kadar geri kalınmışken Sayın Valimizin “koşacağız” ifadesi yerinde ve en olması gereken ifadedir.

Bana göre Sayın Valimizin açıklamalarının en kıymetli kısmı; “Turizm ve organik tarım üzerine yoğunlaşacağız” ifadesidir.

Yıllarca şehrin kalkınması için tek yolun madencilik olduğu düşünülmüştür. Fakat madencilik sezonluk veya dönemlik istihdam dışında Gümüşhane'ye herhangi bir katkı sağlamamıştır.

Şu anda şehrin kucağında bulunan üç adet kimyasal atık barajı madenciliğin sağladığı istihdam ile verdiği zararların asla kıyaslanmaması gerektiğini bizlere göstermektedir.

Gümüşhane turizm ve organik tarım üzerine yoğunlaşacak ise öncelikle yüz ölçümünün tamamına yakınını kapsayan maden ruhsatlarından kurtulması gerekmektedir. Mevcutta devam eden maden işletmelerinin ise çevreye verdiği zararın minimuma indirilmesi için acil eylem planları oluşturulmalıdır. Kurallara uymayan ve çevre ihlali yapan maden işletmelerinin de ivedilikle kapatılması gerekmektedir.

Zira başta siyanür olmak üzere aylık kimyasal madde girişinin Avrupa Devletleri'nin koyduğu üst sınırın fazlaca üzerinde olduğu bir şehirde organik tarımdan söz etmek pek de akılcı olmayacaktır.

Hakeza Gümüşhane’nin tarih kokan mahallesi olan Süleymaniye maden ruhsat alanı içerisindeyken turizmden ve kayak tesisinden söz etmek fazla akıllcı olamayacaktır.

Yüzlerce yıldır süregelen ve kültür mirası olan Doyduk Şenlikleri'nin yapıldığı Doyduk Mağarası bugün bir çimento fabrikasına ait taş ocağı tarafından patlatılırken kültür turizminden söz etmek yanılmamıza neden olacaktır.

Gümüşhane bitki ve hayvan çeşitliliği açısından çok zengin bir şehirdir. Onlarca endemik türe sahip olmasına rağmen halen türlerle ilgili bir döküm yoktur. Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü tarafından bir döküm çalışması yürütülmekte fakat bu çalışma elde olan dokümanları derlemekten öte olmamaktadır.

Oysa Gümüşhane'de keşfedilmeyi bekleyen onlarca tür vardır. Doğa turizmine yöneleceksek bu tür tespitlerin yapılması için bir an evvel çalışmaların başlatılması gereklidir.

Bu çalışmalarda mutlaka başta Gümüşhane Üniversitesi'nin değerli akademisyenleri olmak üzere diğer üniversitelerdeki bitki ve hayvan türlerini inceleyen akademisyenlerin de bulunması yapılacak çalışmaların yetkinliğini arttırmak adına önemlidir. Akademisyenlerimizin yanı sıra Gümüşhane'nin her karışını bilen ve fotoğraflayan doğa gönüllülerinin bu çalışmada destekçi olarak alınması gereklidir.

Bu şehre sevdalı olan bizler, Sayın Valimizin şehrin dinamiklerinin gün yüzüne çıkarılması için atacağı her adımda yanında olacağız.

Sayın Valimize, bu kutlu görevde başarılar diler, Gümüşhane’nin kendisine çok ihtiyacı olduğunu ayrıca belirtmek isterim. Gümüşhane’nin yerel yönetimler ve siyasilerin başarısızlıklarından ötürü yaşadığı geri kalmışlıktan kurtulabilmesi için şu noktada tek umudu Valilik makamıdır.

Yeşeren umutları meyveye dönüşen bir Gümüşhane'ye tez zamanda kavuşmamız dileğiyle.

Sağlıcakla kalın…
YORUM EKLE