Gümüşhane Valisi Enver Salihoğlu, Torul`a bağlı Cebeli köyünde bulunan Karaca Mağarası`nı heryıl yaklaşık 50 bin yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiğini belirterek, mağarayı korumak için ziyaretçi sayısına kısıtlama getireceklerin söyledi

Gümüşhane`de 105 metre uzunluğunda içindesarkıtlar, dikitler ve traverten havuzları bulunan Karaca Mağarası,ziyaretçi sayısı azaltılarak korunacak.


Gümüşhane Valisi Enver Salihoğlu, yaptığı açıklamada, kentin 17 kilometre kuzeybatısında Torul ilçesine bağlı Cebeli köyündebulunan Karaca Mağarası`nın ilin en önemli turizm mekanı olduğunu ve heryıl yaklaşık 50 bin yerli ve yabancı turist tarafından ziyaretedildiğini belirtti.


Karaca Mağarası`nın 1996 yılında turizme açıldığını ifade eden Salihoğlu, "Toplam alanı 1500 metrekare, uzunluğu ise 105 metre olanmağarada sarkıtlar, dikitler, sütunlar, bayrak şekilleri, org desenliduvarlar, mağara çiçekleri, mağara incileri, traverten havuzları vetraverten basamakları bulunuyor. Mağara bu özellikleriyle turistlerdenbüyük ilgi görüyor" dedi.


Salihoğlu, 2007 yılında 52 bin yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiğimağaradan 155 bin YTL gelir elde edildiğine dikkati çekerek, "Karaca Mağarası`na gelir getirici bir turizm mekanı olarak bakmıyoruz. Mağarayı koruyarak, uzun yıllar yaşatmayı amaçlıyoruz. Bu nedenle Gümüşhane`nin tanıtımında büyük etkisi olan Karaca Mağarası`nı korumak amacıyla ziyaretçi sayısına kısıtlama getirmeyi planlıyoruz" diye konuştu.


Yapılacak çalışma ile önümüzdeki yıllarda mağaraya günlük standartsayıda ziyaretçi alınacağını anlatan Salihoğlu, şöyle devam etti:"Uzmanların görüşüne göre mağaraya bir anda 30`dan fazla kişiningirmemesi gerekiyor. Zaman zaman bu rakam aşılıyor. Ziyaretçi sayısınıartık daha kontrollü yapacağız ve günlük ziyaretçi sayısını standardabağlayacağız. Bu uygulamayı da hazırlanacak ışıklı levhalarlaziyaretçilere duyuracağız. Karaca Mağarası`na gelir getirici bir mağaragözüyle bakmıyoruz. Karaca Mağarası ilimizin bir sembolüdür ve ömrünüuzatmak için gerekli bütün tedbirleri alacağız.