Yardım - Arama - Üyeler - Takvim
Tam Forum Görünümü: Arıcıdan ayıya karşı `Ayısavar`
www.gumushane.gen.tr - Forum > Haberleriniz > Torul
Bilal Çakmak
Gümüşhane`nin Torul ilçesinde bir arıcı, kovanlarını ayıların saldırısından korumak için son çareyi kendi geliştirdiği ``ayısavar`` adlı düzenekte buldu.

Yazı boyutunu büyütmek için Güzeloluk köyünde yaşayan Mürsel Pir, gazetecilere yaptığı açıklamada, ayıların arı kovanlarını zarar verdiğini, bu nedenle arıcılıkla uğraşan kişilerin kovanlarını ayıların saldırısından korumak için çeşitli düzenekler kurduklarını söyledi. Kendisinin de silah sesi gibi gür bir ses çıkararak ayıların kovanlara yaklaşmasını engelleyen bir düzenek oluşturduğunu belirten Pir, şöyle devam etti: ``130 YTL`ye piknik tüpü ve çeşitli malzemeler alarak düzenek kurduk. Tüpü hortumla çelik bir boruya bağladım. Tüpten çelik boruya 5 dakikada bir gaz veriliyor. Borunun alt kısmında bir depo var. Burası gaz ile dolduğunda manyetolu sistem harekete geçiyor ve ateşleniyor. Çıkan ateş ile gazın dolu olduğu bölüm alev alıyor ve boru içerisinde patlıyor. Çıkan ses ayıları kovanlarımdan uzak tutuyor.`` Sistemi havanın kararmaya başladığı saatlerden sabaha kadar çalıştırdığını anlatan Pir, `Ayısavar` adını verdiği sistemi, arıların rahatsız olmamaları için kovanlarının bulunduğu alandan 500 metre uzağa kurduğunu kaydetti.


Pir, ayıları korkutmak için kovanların bulunduğu alana korkuluk yerleştirdiğini de sözlerine ekledi. Giresun, Rize, Gümüşhane ve Trabzon`da üreticiler, yaban hayvanlarının tarlalarına, arı kovanlarına ve alabalık çiftliklerine zarar vermemeleri için benzer yöntemler kullanıyor. AA



Celalcee
Bu düzenek yeni değil. Ğümüşhanenin köylerinde üç dört senedir özellikle patates ve fasulye bahçelerinde kullanılmaktadır.
Çok kurnaz olan ayı bu sese zamanla adapte olmaktadır. Ceryanların kesildiği geceyi bekleyip köyün içindeki balları yiyen ayıdan her şey beklenir.
Tek çare var oda hükümet korumaya aldığı ayısına sahip olsun....Ele bişey yoğ.
Asıl içeriğin sadece basit bir görünümüdür. Resimlendirilmiş tam halini görüntülemek için lütfen, buraya tıklayınız.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.