KİM EN ÇEVRECİ


Küresel iklim değişikliğinin etkisi ile dünyada çevre konusunda bir hassasiyet oluştu. Bazı yatırımcılar da artık yaptıkları çevreyi tahrip eden yatırımları gizlemek istemekten midir nedir hep en çevreci yatırımları yaptıklarını iddia ederler. Verdikleri her röportajın sonuna mutlaka biz çevreci bir yatırım yaptık diye eklemeyi kesinlikle atlamazlar .

Bu durum Türkiye içinde geçerli hem de son yıllarda bir en çevreciyim söylemi aldı başını gidiyor. Gerçekten çevre kriterlerine özen gösteren yatırımcıya lafımız yok tabii ama yatırım yaptığı çevredeki insanları hasta edecek derecede vurdumduymazlık ve çevreye uyumlu yatırım için pintilik yapıp para vermekten kaçınan yatırımcının da karşısındayız.

Çok uzağa gitmeye bugünlerde cereyan eden ve gündemi bir hayli meşgul eden Dilovası’nda ki çevreye zehir saçan fabrika sahiplerine gidip mikrofon uzatsak efendim biz çevreye uyumlu bir şekilde çalışıyoruz ; bu kirliliğin nedeni biz değiliz derler. Peki buradaki kirlilik Allah tarafından mı geldi emin olun onu bile iddia ederler yakında. Çünkü o kadar insan kanser oluyor , çeşitli hastalıklara yakalanıyor ama Dilovası’nda faaliyet gösteren hiç bir fabrika onların iddiasına göre bu kirlilikten sorumlu değil , üstelik bu Kocaeli Üniversitesinin araştırmalarıyla kanıtlanmış olmasına rağmen . Çünkü orda ki her fabrika ayrı ayrı en çevreci . Kısacası öyle bir duruma geldik ki insanlar gözünüzün içine baka baka yalan söyler oldu.

Diğer yandan bazı firmalar var ki çevreye verdiği büyük tahribatı hasır altı etmek için yatırım yaptığı bölgede inanılmaz derecede sosyal sorumluluk projesi yapıyor. Hatta yabancı Türkiye’de de yatırımları olan dünyaca ünlü bir kola firması çevreye verdiği tahribatı gizlemek ,unutturmak için bir şekilde dünyanın en çevreci firması ödülünün kendisine verilmesini sağlıyor ; bu yetmiyor Türkiye’de Vakıf kurup çevre projelerine ve bazı çevre derneklerinin projelerine sponsor oluyor. Bu ne çevre aşkıdır ,gözlerim yaşardı.

Bu kadar gizlemek için para harcayacağınıza , yaptığınız yatırımı çevreye uyumlu hale getirseniz bu sıkıntıları kimse yaşamayacak. Amaç kâr olunca kapitalist sistemde sermaye çevre tanımıyor ezip geçiyor.

Sadece en çevreci biziz diye sahneye çıkan yatırım yapanlar değil tabi bazı hükümetlerde biz en çevreci hükümetiz diye ortaya çıkıyor. Tabi bu hükümetin onay verdiği çevreyi yok edecek derecedeki projeleri görüp de evet doğru söylüyorlar demek pek akıl karı değil . Bu kadar yanlış projeye olur diyeceksiniz , bir zamanlar bunun yapılması cinayettir deyip karşı çıktığınız yatırımlara şimdi olur vereceksiniz . Sonrada biz en çevreciyiz ; bizden başka çevreci yok diye televizyonlarda açıklama yapacaksınız. Buna kimse inanmaz ; inansa da o bazı şeyleri bilmediğindendir ; mum yatsıda söndüğünde o da doğru olmadığını anlayacaktır.

Sözün kısası artık birileri şu biz en çevreciyiz söyleminden vazgeçmeli. Çünkü madem bütün yatırımcılar , hükümetler çevreci neden küresel iklim değişikliği var , ozon tabakasındaki delik neden böyle hızla büyüyor , Türkiye’ ye gelince neden bütün kıyılarımız ,yeşilliklerimiz talan edilmiş vaziyette doğa can çekişiyor , yatırımların yapıldığı bazı bölgelerde neden hızla insanlar hasta oluyor hatta hayatını kaybediyor. Cevabını bazıları telaffuz etmekten kaçınsa da her şey ortada . Artık çevreciyim demeyin çünkü komik oluyor.

ELVAN SARI
ÇEVRE TEKNİKERİ