SAHİPSİZ OLMAK BÖYLE BİR ŞEY

DENETİMDE GÜMÜŞHANE SIFIR

Çocukların ve gençlerin günlük hayatta tütün ürünü tüketen yetişkinlerle bir arada bulunmaları ve onlara özenmelerinin, gelecek nesillerin sağlığını tehdit ettiğine işaret Tütün ürünlerinin tüketilmesinin Türkiye'de yaygın bir alışkanlık ve ciddi bir hal

Yasaklandığı için sigarayı bırakmayı deneyenler, serbest olduğu her yerde ilk iş sigaraya sarılacaklar çünkü. Bunun dışında, evet sigara sağlığa zararlı; bunu bilmeyen yok zaten. Kendi iradesi ve isteğiyle bırakanlar alkışlanacak insanlar, bunu da biliyoruz. Ama ne olursa olsun bu uygulamanın hafifletici ve mantıklı bir sebebi yok. Aksine, küçümsenemeyecek sayıda olan insanlara karşı haksız bir harekettir bu. Sigara üretiminin tam hız devam ettiği, üzerinde yaş sınırı olmasına rağmen satışında yaş sınırlaması olmayan sigara için, en uygun kararın "Yasak" olması pek de mantıklı değil bana göre.

Marketlere, bakkallara varıldığında 18 yaşından küçüklere sigara satılmaz yazısı görülür ama formalite icabıdır aslında o… % 60' ı sigara tiryakisi olan bir toplumda bu yasakla sigara içen kesimin kendi bireysel özgürlüklerini elinden almış olmuyor muyuz.? Acaba… “Sigara, içerdiği 4 binden fazla zehirli kimyasal maddenin, insan sağlığı üzerine yaptığı ‘öldürücü etkiler’ nedeniyle, en önemli halk sağlığı sorunlarının başında yer almaktadır.

Ekonomik boyut bir yandan sigara satın almak için yapılan harcama, öte yandan sigara kullanımının yol açtığı sağlık sorunlarının tanı ve tedavisi için yapılan harcamalar ile bu nedenle olan işgünü kayıpları, erken ölümler ve sigaranın yol açtığı yangınlar gibi sorunlar nedeniyle olan kayıpları kapsamakta.Sigara satın almak amacıyla yapılan harcama hem kişi ve aile ekonomisi yönünden hem de ülke ekonomisi yönünden büyük miktarlar oluşturuyor.

“Bu nedenlerle tütün ve tütün ürünleri kullanımının kontrol edilmesi için ülkemizde 19 Temmuz 2009 da yürürlüğe giren tüm kamu ve kapalı alanlarda sigara içmeye getirilen yasak, sigara içmeyenlerin sağlığını korumanın yanında sigara bırakmayı da teşvik eden bir uygulamadır”

Sigaranın insan sağlığı üzerindeki öldürücü etkilerinin yanı sıra, ülke ekonomisine verdiği zararların önemli boyutlara ulaştı. “Sigara, Türkiye ekonomisine yılda ortalama 3 milyar dolar zarar vermekte…İnsan sağlığına öldürücü etkileri olan sigaraya harcanan bu parayla, ülkemizin sağlık sorunlarının önemli bir bölümüne çözüm bulunabilir.

Ne yazık ki ilimizde kahvehane, Lokanta, Restoran, cafe ve bar sahipleri, sigara yasağına uymadığı ve denetimin olmadığı apaçık ortada.Sahipsiz ve yasalara uymayan bir şehir , denetimsiz bir şehir olduğumuz belli oluyor bu gidişle. Buradan yetkililere sesleniyorum lütfen sabah saat 10:00'da yapacağınız denetlemeleri akşam saat 17:00' dan sonra kahvehanelere yapın rezaletleri görüp bana hak vereceksiniz.

SAYGILARIMLA;

ELVAN SARI
ÇEVRE TEKNİKERİ