Ara
Gümüşhane
Açık
3°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
42,3516 %0,30
49,0813 %0,51
5.486,55 % -0,18
Gümüşhane Haberleri Galeriler Gümüşhane Gümüşhane’de afet riski köy naklettirdi

Gümüşhane’de afet riski köy naklettirdi

Gümüşhane’nin Kelkit ilçesine bağlı Bindal köyü su taşkını ve sel riski nedeniyle afete maruz bölge ilan edilince köy, devletin desteğiyle 2 kilometre mesafede 27 bin metrekarelik alanda kurulan 60 hanelik yeni yerine taşındı. Köyde herkes yeni durumdan memnunken, eski köyde kalan 15 kişi devletten yardım bekliyor. 

657
Gösterim

Gümüşhane’nin Kelkit ilçesine bağlı Bindal köyü su taşkını ve sel riski nedeniyle afete maruz bölge ilan edilince köy, devletin desteğiyle 2 kilometre mesafede 27 bin metrekarelik alanda kurulan 60 hanelik yeni yerine taşındı. Köyde herkes yeni durumdan memnunken, eski köyde kalan 15 kişi devletten yardım bekliyor. 

Yeni köyde yapılan 2+1 ve 3+1 evlerin yanı sıra cadde düzenlemeleri, altyapı ve üstyapı çalışmaları, içme suyu, kanalizasyon, ibadethane gibi temel ihtiyaçlar tamamlanırken, hayvancılıkla uğraşan vatandaşların mağdur olmaması için ahır yapımı da hızla devam ediyor.

Yaklaşık 10 yıl önce afete maruz bölge ilan edilen köyün nakledilmesine karar verilerek yapılan kamulaştırma sonrası yeni Bindal köyünün Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından Evini Yapana Yardım Sistemi (EYY) ile kurulmasına karar verildi. 

Yapılan bürokratik işlemlerden sonra 2 yıl içerisinde Bindal köyüne 2 kilometre uzaklıkta bulunan 27 bin metrekarelik alanda kamulaştırılan arsalar gerekli ifraz, tevhit ve parselasyon işlemleri yapılarak ayrı ayrı konut yapımına uygun hale getirildi. 60 konutun EYY sistemi ile yapımına başlanılarak tamamlandı. 

Kelkit Kaymakamı Naif Yavuz, Bindal köyünün taşınma kararının ardından çok kısa süre içerisinde vatandaşlara faizsiz ve 18 yıl eşit taksitlerle 2 yıl ödemesiz kredi sağlanarak evlerin yapılıp teslim edildiğini ve 60 hanenin neredeyse tamamının taşındığını söyledi.

“3,5 milyon TL para harcanarak yeni yerleşim yeri dizayn edildi”

Sosyal donatıları, ibadethaneleri, altyapısı ve vatandaşların hayvancılıkla uğraşması nedeniyle ahırlarına varıncaya kadar devletin üzerine düşeni yerine getirdiğini kaydeden Yavuz, “Vatandaşlarımızın mağduriyetini bir nebze olsun bu şekilde gidererek yepyeni bir köy oluştu. Çok düzenli ve tertipli bir şekilde, tamamen projeli hazırlanarak vatandaşlarımıza teslim edildi. Bugüne kadar 3,5 milyon TL para harcanarak yeni yerleşim yeri dizayn edildi. Bunu 2-3 yıl gibi kısa bir sürede gerçekleştirdi” diye konuştu.

“15 hane eski köyde kaldı, yardım bekliyoruz”

Köy muhtarı Muhittin Kaya ise 60 hanenin yeni köye taşınmasına karşın 15 hanenin eski köyde kaldığını, oranın afet bölgesi ilan edilmiş olması nedeniyle kamu yatırımları da alamadığı için oradaki vatandaşların mağduriyetine dikkat çekerek, “Onların da bir yere gitme ve yapma şansları yok. Oradaki vatandaşlarımızın oradaki evleri yıkılıyor. Bizim en büyük sorunumuz eski köydeki vatandaşların biran evvel buraya alınması” dedi.

“Devletimizden Allah razı olsun”

Yeni köyden çok memnun olduklarını ifade eden Kaya, “Allah razı olsun devletimizden. Altyapısı yapıldı, parkesi yapıldı, içme suyu yapıldı, camimiz yapıldı. Hepsi tamam. Şuanda yeni köyde ahırlarımız da yapılıyor. Devletimizden Allah razı olsun. Kışın biraz zor olacak ama ahırların köyün içinde olmadığı da iyi oldu. Köyün içi daha temiz olacak hayvan gübresi olmadığından” diye konuştu.

Köy sakinlerinden Ahmet Dündar, yeni evine taşınalı bir yıl olduğunu, şimdilerle yaklaşan kış nedeniyle eski evdeki müştemilatların bazılarını yıkarak odun ihtiyacını karşıladığını belirterek, komşularının da yeni köyde olmalarını istedi.

“15 hane olarak mağduruz”

Bir diğer köy sakini Müftü Eser ise 60 hane için ev yapıldığını ve taşındıklarını 15 ev olarak eski köyde kaldıklarını belirterek, “Evlerimiz yıkık durumda. Oturulacak bir durumu yok. Mağdur olduk. Biran evvel bizim de evlerin aşağıya taşınmasını istiyoruz. Bazı kişilere tapusu yok diye, bazıları da bankada sözleşme yapıldı kayboldu. Bu nedenlerle eski köyde kaldık biz. Bizim yapacak durumumuz yok. Gelmek istiyoruz ama devletimizin buna el atmasını istiyoruz” diyerek yardım çağrısında bulundu.

“Hak sahibi olamayanlar kendilerinden kaynaklı”

Gümüşhane İl Afet ve Acil Durum Müdürü (AFAD) Mesut Bayrak ise tespit edilen 71 konuttan 60’ının hak sahibi olabildiğini, diğerlerinin tapu sorunu ve borçlandırma sorunları nedeniyle hak sahibi olamadıklarını belirterek, “Hak sahibi olamayanlar tamamen kendilerinden kaynaklı. Vatandaşın sen hak sahibi olabilirsin dendikten sonra bu hakkını kullanması gerekir. Buradaki bazı vatandaşlarımız tapusu olmadığından dolayı 10 civarında vatandaşımız hak sahibi olamadı. Bunu biliyoruz” dedi.

“İskan kanunu mağdur vatandaşlara hak tanıyor”

Vatandaşların sorununun çözümü için İskan kanununun bir fırsat tanıdığını fakat köylülerin bu çözüme yanaşmadıklarını kaydeden Bayrak, “Afet kanununun telafisi olan iskan kanunu vardır. İskan kanununa göre de geri kalan ailelerin yeni yerleşim biriminde veya başka bir yerde yeniden iskana tabi tutulabilirler. Biz bu yolları kendilerine gösterdik. Devlet kimseyi açıkta bırakmıyor. Şimdi de müracaat etseler yapabilirler. İskan kanunundan yararlanabilirler. Diğerlerine sağlanan kolaylık kadar kolaylık sağlanmaz. Afet kanununda 20 yılda, iskan kanununda 10 yılda geri ödeniyor. Yine enflasyon oranında vade farkı koyuluyor” şeklinde konuştu.
 

Gümüşhane’de afet riski köy naklettirdi 1
1 / 19
Gümüşhane’de afet riski köy naklettirdi 2
2 / 19
Gümüşhane’de afet riski köy naklettirdi 3
3 / 19
Gümüşhane’de afet riski köy naklettirdi 4
4 / 19
Gümüşhane’de afet riski köy naklettirdi 5
5 / 19
Gümüşhane’de afet riski köy naklettirdi 6
6 / 19
Gümüşhane’de afet riski köy naklettirdi 7
7 / 19
Gümüşhane’de afet riski köy naklettirdi 8
8 / 19
Gümüşhane’de afet riski köy naklettirdi 9
9 / 19
Gümüşhane’de afet riski köy naklettirdi 10
10 / 19
Gümüşhane’de afet riski köy naklettirdi 11
11 / 19
Gümüşhane’de afet riski köy naklettirdi 12
12 / 19
Gümüşhane’de afet riski köy naklettirdi 13
13 / 19
Gümüşhane’de afet riski köy naklettirdi 14
14 / 19
Gümüşhane’de afet riski köy naklettirdi 15
15 / 19
Gümüşhane’de afet riski köy naklettirdi 16
16 / 19
Gümüşhane’de afet riski köy naklettirdi 17
17 / 19
Gümüşhane’de afet riski köy naklettirdi 18
18 / 19
Gümüşhane’de afet riski köy naklettirdi 19
19 / 19
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *