Ara
Gümüşhane
Kapalı
3°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
42,5354 %0.07
49,5729 %-0.06
5.746,23 % -0,12
Gümüşhane Haberleri Gümüşhane Gümüşhane’de bal üretimi beklentilerin altında kaldı

Gümüşhane’de bal üretimi beklentilerin altında kaldı

Gümüşhane Arıcılar Birliği Başkanı Niyazi Gül, bu yılki bal üretiminin aşırı yağışlar ve soğuk hava nedeniyle Gümüşhane’de beklentileri karşılayamadığını söyledi.

244
Gösterim
3 Dakika
Okunma Süresi
KAYNAK: Gümüşkent Gazetesi
Gümüşhane Arıcılar Birliği Başkanı Niyazi Gül, bu yılki bal üretiminin aşırı yağışlar ve soğuk hava nedeniyle Gümüşhane’de beklentileri karşılayamadığını söyledi.

BAL ÜRETİMİ 750 TONA DÜŞTÜ

Gümüşhane’de bal üretiminin geçen yıla oranla düştüğünü ve beklentilerin altında kaldığını belirten Gül, “İlkbaharda yağışlı güzel bir mevsimle başlamıştık. Arıcılarımız çok umutluydu. 5 yıllık yokluk üzerine güzel bir bolluk gelecek diye düşünmüştük. Fakat aşırı yağmurlar, soğuklar nedeniyle arıyı bir türlü canlandıramadık. Bu yağışlı hava bitkiyi çiçeği de etkiledi. Etkileyince beklenen olmadı. Bu yıl ki bal üretimi yaklaşık 750 oldu. Geçen yıl bu sayı 850 ton civarındaydı” dedi.

Birliğe kayıtlı 480 üyenin bulunduğunu ifade eden Gül, “Bunların 450’si aktif üreticidir. Diğer üyelerimizin çeşitli nedenlere arıları yok olmuştur ya da üretim yapamamaktadır. Bu 450 üyemizin yaklaşık 60 bin kovanı var. 60 bin arılı kovanda da ortalama 10’ar kilodan 600-700 ton bal eder. Bu da yabana atılmayacak bir miktardır. Fakat bu üretimi pazarlamada değerlendiremiyoruz. İstediğimiz fiyata veremiyoruz. Arıcı balı üretene kadar birçok masraf yapmış, borçlanmış ve borcunu da ödemek zorundadır. Bu yüzden pazara giren tüccarların verdiği paraya razı oluyor. Arıcı çok güçlü olsa balını bir yıl bekletir satmaz. Tüccar da alıcının dediği fiyattan almak zorunda kalacaktır” şeklinde konuştu.

“KIŞ MEVSİMİNDE BAL TÜKETİN”

Kış mevsimi ile birlikte daha fazla duyulan enerji ihtiyacının karşılanmasında balın önemli bir besin olduğu ve şifa kaynağı olduğunu belirten Gül, “Kış aylarında yakalanılan hastalıklardan korunmak için bağışıklık sistemini güçlendiren balın, birçok faydası var. Kış sezonunda bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek, direncini arttırmak ve rahatsızlıkların artmaması, kendilerini dinç hissetmeleri, çocukların kuvvetlenmesi ve zekalarının artması için arısütü bal tüketilmesi gerekir. Vatandaşlarımız bal alırken dikkatli olmaları gerekiyor. Vatandaş; tanıdığı, bildiği kişilerden balını almalı” dedi.

Balda önemli olan şeyin içinde kimyasal kalıntıların olmaması olduğunu kaydeden Gül, “Arıcı arılarını korumak için çeşitli ilaçlar kullanır. Bunlara dikkat edilmesi lazım. Kalıntı bırakmayan ilaçlar seçilmelidir. Sağlık Bakanlığı ya da Tarım Hayvancılık Bakanlığı’nın önerdiği ilaçlar vardır. Bunlar kullanılmalıdır. Vatandaş bunu yapmıyor. Atasından dedesinden görmüş olduğu bir takım şeyleri uygulamaya devam ediyor. Bunun için naftalin, pelizin veriyor. Değişik değişik ilaçlar veriliyor. Bunlara dikkat edilmesi lazım. Bizim balımızın yurt dışına ihraç edilememesinin sebebi de budur. İçindeki kalıntının olmasıdır” diye konuştu.
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *