Ara
Gümüşhane
Kapalı
5°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
42,6049 %0.07
49,5926 %0
5.744,33 % -0,03
Gümüşhane Haberleri Gümüşhane ‘Sadak sulaması bitsin artık’

‘Sadak sulaması bitsin artık’

Gümüşhane’nin Kelkit ilçesinde bölge halkının 40 yıllık rüyası olan Sadak Barajının tamamlanmasının ardından başlatılan ve kılcal damar gibi Kelkit’in arazilerini saracak olan sulama projesinin tamamlanmaması sektör temsilcilerini huzursuz ediyor.

1931
Gösterim
2 Dakika
Okunma Süresi

Gümüşhane’nin Kelkit ilçesinde bölge halkının 40 yıllık rüyası olan Sadak Barajının tamamlanmasının ardından başlatılan ve kılcal damar gibi Kelkit’in arazilerini saracak olan sulama projesinin tamamlanmaması sektör temsilcilerini huzursuz ediyor.

Kelkit Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Servet Daltaban, konuyla ilgili yaptığı açıklamada Sadak sulama projesinin halen devam ettiğini hatırlatarak, tarımsal gelenekleri, verimliliği, hasılayı ciddi oranda etkileyecek projenin biran önce tamamlanmasını istedi.

2014 yılında ilk su tutulumu ile birlikte Kelkit’in 40 yıllık hayali, rüya projenin gerçekleştiğini hatırlatan Daltaban, “Artık tek yapılması gereken 73 bin 600 dekar alanın su ile kavuşturulmasıydı. 2016’da sulama projesi ihalesi yapılmış 24 Mart 2017’de bitirilmesi öngörülmüştü. 30 bin 000 kişiyi etkileyecek ve tarımsal hasılayı 5 kat arttıracak projede artık sona gelinmişti. Ancak aksilikler, 2018 krizi derken Sadak Sulama projesi hala devam ediyor.  Gümüşhane’miz 149 bin 7 hektar toplam arazisinin yüzde 63’ü yani 94 bin 486 hektarı sulanabilir durumda. Bunun da Gümüşhane’de sadece 36 bin 661 hektarı kullanılmakta. İlimiz coğrafi işaretli ürünümüz kurufasulye yetiştiriciliğinde 18 bin 990 dekar ile yıllık 3 bin 600 ton üretim kapasitesi ile Türkiye’de 8. sıradadır. Sadak Barajı sulama projesinin bitirilmesi ile bu sayının artacağı daha yukarılara çıkacağı aşikardır” dedi.

Sadak barajı ve sulamasının bölgede tarımsal gelenekleri, verimliliği, hasılayı ciddi oranda etkileyecek bir proje olduğunun altını çizen Daltaban, “Öncelikle siyasi temsilcilerimiz başta olmak üzere, bürokrasimiz ve sivil toplum örgütlerimiz, bu konu üzerinde hassasiyetle durmak zorundayız. Bölgemizin Ekonomik katma değerinin yarısından fazlasını tarımsal hasılanın oluşturduğu düşünülürse konunun önemi bir kez daha gün yüzüne çıkmaktadır. Bölgemizin ticaretini yakından ilgilendiren bu projenin tamamlanması için tüm paydaşlardan katkısını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *