Yazdırdığınız Makale: ÜLKEMİZDE İYİ ŞEYLER DE OLUYOR....


ÜLKEMİZDE İYİ ŞEYLER DE OLUYOR...

 
        Yabancı bir ülke tarafından Türkiye\'de okul açma sözünü ben ilk defa 1970\' li yıllarda lise tahsilim sırasında duymuştum. O yıllarda İstanbul\'da eğitim veren Robert Kolej adı sık sık telaffuz ediliyordu. Olayın beni etkileyen yönü ise,  Okyanus ötesinden Türkiye\'ye gelerek okul açmanın zorlukları idi... Bu zorluklar o yaşta benim gibi pek çok kişinin de muhayyilesini zorluyordu.

        Robert Kolej, Amerika Birleşik Devletleri sınırları dışında kurulan ilk Amerikan okuludur. 1863 yılında İstanbul\'da Bebek\'te kurulmuştur.

        Bir ülkenin kendi sınırları dışında okul açması, hem o ülkenin kuvvetini, hem de kendi dili ve kültürünü başka diyarlara taşımadaki idealizmini göstermektedir.

        Çok uzak değil; en fazla onbeş yirmi yıl gibi yakın yıllarla ifade edilebilecek zaman dilimlerinde Türk girişimcileri tarafından dünyanın dört bir tarafında kurulan Türk okulları bugün hem Türkiye\'nin hem de dünyanın gündeminde en ön sıralarda yer almaktadır.

        Bu bağlamda, geçtiğimiz pazar günü İstanbul\'da gala gecesi yapılan 6. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları\'na bu yıl 110 ülkeden 550 öğrenci katılmıştır.

        Bu öğrenciler 110 ülkede açılan Türk okullarında okuyan ve Türkçeyi öğrenip, Türk bayrağını tanıyıp, İstiklal Marşımızı söyleyen gençlerdir. Bu güzel olay karşısında tebrik, alkış ve gözyaşından öteye ne söylenebilir ki...

            Çoğumuzun adını ve yerini bile bilmediği dünya ülkelerinde binbir zorluklarla kurulan Türk okulları ve bu okullarda ülkesini en iyi şekilde temsil eden fedakâr Türk öğretmenleri...

        110 ülkenin seçilmiş çocukları Türkiye\'ye gelip güzel Türkçemizi en güzel kullanma yarışmasına katılıyorlar. Bundan daha büyük mutluluk olabilir mi?.. Bundan daha büyük bir milli moral olabilir mi?

        Yurt dışındaki okullara farklı gözle bakıp farklı yorumlayanlar ebetteki olabilir. Ama vicdan ölçülerinde olaya bakan her insan bu muhteşem tablo karşısında duygulanmaktan başka ne yapabilir ki?

        ABD, Finlandiya, Kuzey İrlanda, R.F. Tataristan Ö.C., Afganistan, Fransa, Laos, Romanya, Almanya, G. Kore, Letonya, Rusya Federasyonu, Angola, Gana, Liberya, Senegal, Arjantin, Gine, Litvanya, Sırbistan, Arnavutluk, Güney Afrika, Macaristan, Singapur, Avustralya, Gürcistan, Madagaskar, Slovenya, Avusturya, Hindistan, Makedonya, Sri Lanka, Azerbaycan, Hollanda, Malavi, Sudan, Nahçıvan Ö.C., Irak, Maldiv Adaları, Suriye, Bangladeş, İngiltere, Malezya, Suudi Arabistan, Belarus, İran, Mali, Şili, Belçika, İskoçya, Meksika, Tacikistan, Benin, İspanya, Mısır, Tanzanya, Birleşik Arap Emirlikleri, İsveç, Moğolistan, Tayland, Bosna-Hersek, İsviçre, Moldova, Tayvan, Brezilya, İtalya, Moritanya, Togo, Bulgaristan, Japonya, Mozambik, Türkmenistan, Burkina Faso, Kamboçya, Myanmar (Burma), Uganda, Cezayir, Kamerun, Nepal, Ukrayna, Çad, Kanada, Nijer, Ürdün, Çek Cumhuriyeti, Karadağ, Nijerya, Venezuella, Danimarka, Kazakistan, Norveç, Vietnam, Endonezya, Kenya, Orta Afrika Cumhuriyeti, Yemen, Estonya, Kırgızistan, Özbekistan, Yunanistan, Etiyopya, Kolombiya, Pakistan, Zambiya, Fas, Kongo, Papua Yeni Gine, Fildişi Sahili, Kosova, Polonya, Filipinler, Kuveyt, Portekiz. Bu ülkelerin kaçına kaçımız gittik veya gidebiliriz...

        Fedakâr öğretmenlerimiz bu ülkelerde açılan özel Türk okullarında Türkçe öğretip, İstiklal Marşımızı söyletip, Türk Bayrağını göndere çektiriyorlar...

        Fedakâr girişimcilerimize ve öğretmenlerimize ufuk gösteren münevver düşünürlerin ne kadar doğru bir iş yaptığı 6.Uluslararası Türkçe Olimpiyatları\'nda bir kez daha dünyanın gözü önüne serilmiştir.

        Ülkemizde demek ki güzel şeyler de yapılabiliyormuş. Her gün onlarca iç karartan konulardan oluşan gündemlerin ötesinde; dünya çocuklarına Türkçe öğretilmesi, Türk kültürünün aktarılması, yarının dünyasına Türk kültürünü seven dünya gençleri yetiştirilmesi ve daha da önemlisi sevgi öğretilmesi Türkiye\'de artık yeni gündemlerin en önemli konularıdır.

        Atalarımız sınırlarımızı aşıp serhat boylarında cengâverlik yapmışken, onların torunları ise, dünyanın ufuk sınırlarında hayalleri zorlayan fedakârlıklar yapıp sevgiyle, kalemle ve kelamla destanlar yazıp dünyaya Türk medeniyetini tanıtıyorlar.

        Adlarını, sanlarını bilmediğimiz girişimcilerimize ve genç öğretmenlerimize binlerce tebrik ve başarı dileklerimizle... Allah yardımcıları olsun...