Son mesaj - Gönderen: Recep Ergin - Salı, 01 Kasım 2011 23:40
Sitemizin yeni hali www.gumushane.gen.tr/v2 adresinde test edilmektedir. Lütfen belirli aralıklarla ziyaret ederek, yaşadığınız aksaklıkları ve önerilerinizi admin@gumushane.gen.tr adresinden veya buradaki formdan bize bildirin.
Köşe Yazıları Bölgesi

Köşe Yazıları->Mevlüt ERGİN->KÜRESELLEŞEN DÜNYADA İNSAN SAĞLIĞI [ Arama ]

KÜRESELLEŞEN DÜNYADA İNSAN SAĞLIĞI
Başlık KÜRESELLEŞEN DÜNYADA İNSAN SAĞLIĞI
Açıklama 04 Mart 2009 tarihli Demokrat Gümüşhane Gazetesindeki yazısı
email mevlut29@mynet.com
Siteye Ekleyen Recep Ergin
        Küreselleşme; ülkeler arasında ekonomik, sosyal, teknolojik, kültürel, politik ve ekolojik açılardan global bütünleşmenin, ve dayanışmanın artması anlamına gelmektedir. Küreselleşme çağı olarak adlandırılan yaşadığımız dönem de, insanlara karmaşık bir çevre içinde yaşama zorunluluğunun dayatılması denmektedir.

        Gerçektende yapılan tüm tartışmaların başlangıç noktalarını küreselleşme ve etkileri oluşturmaktadır. Yani küreselleşmeyi ister kabul edin, ister etmeyin, yaşamınızın her alanını etkileyen bir süreç halini aldığı görülmektedir.

        Bir zamanlar şehrin en güzel yerinde bahçe içerisinde bir evde kıt gelirine rağmen geniş geniş yaşayabilen bir aile; şimdilerde içerisinde tüm teknolojik araç gereç bulunan yüksek, dar konutlarda yaşamaya zorlanmıştır ve bu yaşamsal farkı, fark edemeyecek biçimde de uyuşturulmuştur.

       Tüm bunların yanında küreselleşen dünyamızın; küresel sermaye, küresel ısınma, küresel mali kriz ve küresel kararma gibi bir sürü sorunu daha bulunmaktadır. İlk üçü bizlere tanıdık gelse de, küresel kararma da sonuçları açısından son derece ilginçtir.

       Bilim adamlarına göre hava böyle kirletilmeye devam ederse, günün birinde dünyayı kapkara bulutların kaplayacağını, bu yüzdende güneş ışınlarının yeryüzüne ulaşamayacağını, dolayısıyla da küresel kararma dediğimiz felaketin gerçekleşeceğini söylüyorlar.

     Ellili yıllardan bu yana, güneş ışığını kesen koyu renkli toz bulutlarının bütün kıtaları etkilediğini, küresel ısınmayı tetiklediğini, aynı zamanda da sağlık açısından büyük tehlike oluşturduğunu belirtiyorlar. Anlayacağınız oksijenin azaldığı, bitkilerin öldüğü, besin zincirinin daraldığı bir dünyaya doğru hızla ilerliyoruz.

     İnsanları, iri toz parçacıklarının hasta ettiğini sanıyorduk. Oysa bilim adamları 0,1 mikrometreden çok daha küçük olan parçacıkların bile tehlikeli olduğunu söylüyorlar. Yani gözle görülemeyen ince toz parçacıklarının, akciğerlerimize ulaşarak solunum hastalıklarına, kalp ve dolaşım bozukluklarına ve akciğer kanserine neden olduğunu söylüyorlar.

      Havada ki toz parçacıklarının oranını da; başta egzoz filtresi bulunmayan dizel otomobiller ve kamyonlar olmak üzere, kaloriferler, sigara dumanı, çöplerin yakılması, mangal, hatta ülkemizde son yıllarda moda olan havai fişeklerin artırdığını söylüyorlar.

      Tüm ülkelerde sıkı tedbirler alınmasına rağmen, Avrupa Birliği tarafından, ''ince toz tanecikleri yüzünden Avrupa da yılda üç yüz binden fazla kişinin yaşamanı kaybettiği'' açıklanıyor.

      Merak ediyorum. Gümüşhane'mizde de ince toz taneciklerine bağlı kirliliğin ölçümü yapılıyor mu? Bu kirlilik bulutu kaç kişiyi etkiliyor, kimleri hasta ediyor? Yerel seçimlerin yaklaştığı şu günlerde de, kenti yönetmeye talip olan başkan adaylarından,  projelerinin arasına 'küresel kararma' ve 'İnce toz tanecikleri' gibi önemli konuları da katmalarını bekliyoruz.

      Neticede dünyamızın küreselleşmeyle ve büyük sağlık sorunlarıyla boğuştuğunu biliyoruz. Bütün bu değişen ve gelişen yapılar karşısında, ülkeler aynı gemide olduklarının bilincinde olmalı, politik kararlarını kendileri için değil, bütün dünya insanları için almalıdırlar.

      Saygı ve Sevgiler…
Oyu Puanı: 23 - Ortalama: 5

Yorum Gönder Değerlendir Yazdır
Yorumlar

Bilgiler
Burda 2491 Köşe Yazısı Kayıtlı
Enfazla Bakılan: TARİMİZDEKİ KAHRAMAN KADINLAR...
Enfazla Değerlendirilen: TEKNOLOJİ VE İNSAN

Köşe Yazıları Bölgesini Gezen: 14 (0 Kayıtlı Üye 14 Ziyaretçi ve 0 Bilinmeyen Üye)
Görünen üyeler: 0


 


MKPortal M1.1.1 ©2003-2006 mkportal.it
Bu safya 0.82749 saniyede 15 sorguyla oluşturuldu