Son mesaj - Gönderen: Recep Ergin - Salı, 01 Kasım 2011 23:40
Sitemizin yeni hali www.gumushane.gen.tr/v2 adresinde test edilmektedir. Lütfen belirli aralıklarla ziyaret ederek, yaşadığınız aksaklıkları ve önerilerinizi admin@gumushane.gen.tr adresinden veya buradaki formdan bize bildirin.
Köşe Yazıları Bölgesi

Köşe Yazıları->Eyüphan ÖZYURT->BAŞ BELASI SİGARA YASAĞI! [ Arama ]

BAŞ BELASI SİGARA YASAĞI!
Başlık BAŞ BELASI SİGARA YASAĞI!
Açıklama 02 Eylül 2009 tarihli Gümüşkoza Gazetesindeki yazısı
e-Posta eyup29@hotmail.com
Siteye Ekleyen Recep Ergin
Gün geçtikçe Sigara yasağına çözüm üreten halkımız birbirinden ilginç görüntülere yol açmaktadır. Ana caddemizde kapıların önünde sandalye atıp oturanlardan tutunda masalarını dışarı taşıyan kahvehane ve kıraathaneler gerçekten sigara yasağının boyutlarını gözler önüne seriyor. Hizmet sektöründe bulunduğumuz için bizlerinde karşılaştığı durumlar benzer konumda. Restaurantlara gelen müşteri sigara yasağını bizler getirmişiz gibi sitem edebiliyor. Bizlerde elimizden gelen bir şey yok demekle kalıyoruz sadece. Yasa yasaklamış ve yasakları delecek bir çareyi devamında eklememiş şurada sigara için diye…Bundan dolayı sigara içenler isyankar ve mağdur rollerinde, bir yandan hükümete çatarken bir yandan devlete sitem ediyor! Özgürlüğümüzü de elimizden aldılar yakında kim bilir daha nelere karışacaklar diyor!

Evet belki haklılar istediklerini yapamamakta… Ya sigara içmeyenlerin bugüne kadar ki alınmış özgürlüklerine ne olacak? Alacağı zararı almış pasif içicilere ne olacak? Özgürlük sözlük tanımı gereği başkasının özgürlük çemberinin başladığı yerde biten bir olgudur. Doğal olarak sigara kullanmayan bir insanın başkaları tarafından zarar görmesi ilginç, garip ve geç kalınmış bir farkındalık öyküsüdür bence… Hayatında sigara kullanmamış biri olarak halimden memnunum ve sonuna kadar da destekliyorum alışamadığımız yasaklarımızı… Çünkü sigaranın bilançosu bugüne kadar incelenmesi gereken vahim bir durumdu. Buna el atan ve sosyal bir proje haline dönüştüren hükümeti de attığı cesaretli adımlardan dolayı kutlamak gerekiyor. Sosyal bir devlet olma gereğini yerine getiren hükümet daha önce görmediğimiz bir şekilde devlet politikasında baskın bir şekilde sosyal devlet açılımını son dönem açılım hareketleriyle de ispat etmiş durumdadır. Birde sigaranın ekonomik boyutları var.Yaptığım araştırmaları sizlerle de paylaşmak isterim…

Dünya da 75 ülke dumansız hava sahasına geçiş yapmış bulunmakta, 5 ülke daha bu alanda yasakları çıkarmaya hazırlanıyor ve 2004 te imzalanan Tütün Kontrolü anlaşmalarınca 161 ülke bunu ilerleyen dönemlerde yasaklayacak! Sigara yasağının sosyo-kültürel kalkınmada en önemli adım olduğu görülmektedir. Dünya Bankası ve IMF’nin yaptığı araştırmalara göre yıllık 3-4 milyar dolar civarında bir tasarruf gelişmekte olan ülkelerce ceplerde kalmakta. Bunu bir de daha uzun vadeli düşündüğünüzde sigaradan zarar gören insanların tedavi ve hastane masrafları hesaplandığında devletlere karı 10-20 milyar dolar arasında değişen rakamları ortaya koymaktadır. Bunun yanında bu tasarruflar farklı noktalarda tüketim olarak geri dönerek ekonominin çeşitli kalemlerindeki hareketleri de canlandırmaktadır. Tam bir ters rüzgâr etkisi yani! Bir yerlerden borç alıp ekonomiyi canlandıralım derken, borç almak için defalarca bükülüyoruz. Oysaki sigara şirketlerince ülke dışına çıkarılan paralar istediğimiz borcun tam iki katı! Buna ek olarak sigaranın sebep olduğu hastalıklarla mücadele için harcanan onca ilaç parası da direk ya da dolaylı şekilde yine yabancı firmalara akmaktadır. Yani her yönüyle ülkeye, insanlara ve topluma tümden zarar veren bir maddeden bahsediyoruz…

Zarar demişken sosyal boyutlardaki zararlarına değinecek olursak; Türkiye’ de 2008 yılında 2 bini bebek olmak üzere 115 bin kişi sigaradan hayatını kaybetmiştir. Hayatını kaybedenlerin yaklaşık 15 bini pasif içici konumdadır. Buna ek olarak 19 yaşın altında yaklaşık 3 milyon genç sigara tüketmektedir. Ve halen sigaranın verdiği zararlarla mücadele eden kişilere 2008 yılında 15 milyar TL para harcanmıştır. Rakamlara dikkat etmenizi istiyorum! IMF ile yapacağımız anlaşmada en çok alacağımız miktar 20 milyar dolar ve bunu yaklaşık 30 milyar dolar olarak geri ödeyeceğiz faizleriyle birlikte! Bir de işin ilginç yanı bunun ekonomiye verdiği kümülatif hasarı Sağlık Bakanlığı uzmanlar yaklaşık 50 milyar dolar olarak hesaplıyor. Ayrıca bu miktar her yıl buharlaşıp gidiyor!

Bir zamanlar şehirlerarası otobüslerde serbest olan sigara günlerini hatırlıyor ve gülüyorum. Ne günlerdi onlar; camlar açılmaz dumanı sevmeyen rahatsız olan ses çıkaramazdı… İnanıyorum ki yıllar sonra bugünün çocukları yarının büyükleri bizim bu hallerimize gülecekler! Kapalı alanlarda sigara içiyorlar diye! Lütfen bu yasaklara tepki göstereceğimize anlamaya çalışalım. Sigara bir insanlık sorunu… İnsanları kendine köle edip para aktarmanın en kolay yolu. Zararı olmadığı en ufak bir şey yok! Çevreden sağlığa ekonomiden çeşitli sektörlere kadar her yeri yaralayan bir madde! Stres atma yöntemi diye kullanılan bu madde insan iradesini bu denli zorlamaktadır. Kendi ömrünü kısaltan bu maddeye karşı devlet dahi sizi düşünürken, siz devlete neden beni düşünüyorsun diyebiliyorsunuz… Ne derece mantıklı? Sağlıklı bir ömür herkesin hakkıdır sağlıklı! ve mutlu yarınlar için Sigara’ya hayır diyorum…

EYÜPHAN ÖZYURT
Ekonomist
Oyu Puanı: 5 - Ortalama: 5

Yorum Gönder Değerlendir Yazdır
Yorumlar

Bilgiler
Burda 2491 Köşe Yazısı Kayıtlı
Enfazla Bakılan: TARİMİZDEKİ KAHRAMAN KADINLAR...
Enfazla Değerlendirilen: TEKNOLOJİ VE İNSAN

Köşe Yazıları Bölgesini Gezen: 22 (0 Kayıtlı Üye 22 Ziyaretçi ve 0 Bilinmeyen Üye)
Görünen üyeler: 0


 


MKPortal M1.1.1 ©2003-2006 mkportal.it
Bu safya 1.31574 saniyede 15 sorguyla oluşturuldu