Son mesaj - Gönderen: Recep Ergin - Salı, 01 Kasım 2011 23:40
Sitemizin yeni hali www.gumushane.gen.tr/v2 adresinde test edilmektedir. Lütfen belirli aralıklarla ziyaret ederek, yaşadığınız aksaklıkları ve önerilerinizi admin@gumushane.gen.tr adresinden veya buradaki formdan bize bildirin.
Köşe Yazıları Bölgesi

Köşe Yazıları->Altan EKMEN->ÖLÇMEDİĞİNİZ BİRŞEYİ GELİŞTİREMEZSİNİZ ! [ Arama ]

ÖLÇMEDİĞİNİZ BİRŞEYİ GELİŞTİREMEZSİNİZ !
Başlık ÖLÇMEDİĞİNİZ BİRŞEYİ GELİŞTİREMEZSİNİZ !
Açıklama 7 Ekim 2009 tarihli Demokrat Gümüşhane Gazetesindeki Yazısı
Siteye Ekleyen Recep Ergin
        Gelişimin,değişimin tek göstergesi onun ölçüm aygıtları ile değerlendirilmesidir. Neredeyiz,nereye varmak istiyoruz, bu hedefe nasıl ulaşacağız? Bu üç sorunun her birini derecelendirmek gerekir.Şu anda bulunduğumuz durumu bilmek aslında ilk ve en önemli adımdır: sağlık alanında tedavilerde uygulanan teşhis de diyebiliriz. Bulunduğumuz yeri bilmeyi,kendimizi boy aynasında  gözlemeye benzetebiliriz. Kendi boyunuzu bilmeniz yetmez aynı zamanda emsallerinizin boyunu da bilmeniz gerekir ki; kendiniz hakkında yorum yapabilesiniz;kıyas yapabilesiniz. Buna kısaca “mevcut durum analizi diyebiliriz.”

      İkinci adım ise; varmak istediğimiz hedefi tespit etmektir. Bu durumu açıklamak gerekirse:belirli bir zaman diliminde ne kadar yol alacağımızın menzilini belirlemektir. Bu hedefi belirlerken bir ölçü aracını kullanmak gereklidir. Ne kadar zamanda bu hedefe varılabilir? Daha doğrusu benim elimde bulunan materyallerle bu hedefe ne kadar sürede ulaşabilirimin bir belirgin ölçüsünün konmasıdır. Daha somut bir örnekle: Bir dünya turu yapmaya kalkan birisi bu işi deniz yolu ile yapacaksa deniz araçlarının saatte en fazla 30-35 km yol alabileceğini, bunu bisikletle yapacaksa saatte 10-15 km hızla yol alacağını bilmelidir.   
         Ayrıca dünyanın etrafını dolanmak için 40.000. km yol gitmesi gerektiğini de unutmamalıdır.

        Üçüncü adım  ise;bu hedefe nasıl gidileceğinin planlanmasıdır. Yani;nerede ne zaman hangi iş yapılacak,bu işi kim nasıl yapacak, bu işin maliyeti ne olacaktır?Faaliyet basamakları da denen bu adımda kullanılacak her bir araç gereç, insan unsuru,teknolojik araçlar bir bir ayrıntılarla anlatılmalıdır.

     Bu üç adımı doğru planlarsanız siz aynı zamanda bir proje yapmış olursunuz. Bütün projelerin ve  stratejik planların  ortak noktası bu üç noktayı iyi planlamaktan geçer.

   Sayın Valimizin  her ay düzenli olarak yaptığı eğitimi değerlendirme toplantılarımıza bütün İlçe Kaymakamları, İl Milli Eğitim Müdürümüz ,İl Milli Eğitim Müdürlüğü yöneticileri, İlçe Milli Eğitim Müdürleri, ve sendika temsilcileri de  katılarak,eğitimin dünü ve bu günü masaya yatırılarak çözümler aranır .Bu çalışmalarda istatistiki verilerle dün nerdeydik, bu gün nerdeyiz, yarın nerede olmak zorundayız soruları cevaplanır. Gelişime engel olan öğeler nelerdir,ve nasıl bertaraf edilirin çareleri anlatılır. Sayın Valimizin herkesi tek tek konuşturması ve herkesin görüşüne kıymet vermesi bizlerin özgüven içerisinde kendimizi ifade etmemize  sebep olur. Bizlerden verileri alırken en çok önem verdiği husus ise:istatistiklerin zamanla iniş çıkışlar gösterebileceğini,bunun elde olan ve olmayan çeşitli sebeplerinin olabileceğini  vurgulayarak,  "yeter ki süreci iyi yönetelim ve kontrol edelim gerekli değerlendirmeler yaparak çözüm üretmesini bilelim"der.

    Her bir köyü, her bir belde  ve okulumuzu tek tek bilen, yad eden ve değerlendiren  Valimizin bu  ufku bizlere daha fazla çalışma azmi ve kararlılığı vermektedir.

     Bunları anlatmaktaki muradımız ise; hayatın her alanının en az eğitim kadar ehemmiyetli olduğu, başarmak için her alanda sorgulama yapmak zorunda olduğumuzdur. Hangi işi yaparsak yapalım;o iş çok kıymetlidir;kendine göre önemi ve toplumsal bir yararı mevcuttur. Bu işi önemsemezsek toplumsal çıkarları zedelemiş oluruz. Hastanede çalışan işçi ile doktor,okulda çalışan öğretmen ile bekçinin yaptıkları işlerin kendine göre kıymet-i harbiyesi mevcuttur. Toplumsal yararı korumanın en kestirme yolu yaptığımız işi önemsemek ve geliştirmektir. Nasıl geliştireceğimizi tekrar edelim mi?

      Bu gün neredeyiz,yarın nerede olmak istiyoruz,olmak istediğimiz yere nasıl gideceğiz?

      Eğer menzile varmış isek, orda sırt üstü yatıp bir güzel uyku çekelim derseniz, yine geride kalırsınız. Hemen bir yeni hedef daha belirlemek lazım gelir.

      Not: Yaz tatilinde kendisini Ankara’da ziyaret ettiğim değerli kardeşimiz Ekrem Yıldız'ın bu ziyarete bir köşe ayırıp yayınlamış olması bizleri ziyadesi ile memnun etti. Hak ettik mi bilemiyorum. Kendisine çok teşekkür eder "Ankara notlarını"büyük bir keyifle okuduğumuzu içtenlikle belirtirim.
Oyu Puanı: 26 - Ortalama: 3

Yorum Gönder Değerlendir Yazdır
Yorumlar

Bilgiler
Burda 2491 Köşe Yazısı Kayıtlı
Enfazla Bakılan: TARİMİZDEKİ KAHRAMAN KADINLAR...
Enfazla Değerlendirilen: TEKNOLOJİ VE İNSAN

Köşe Yazıları Bölgesini Gezen: 15 (0 Kayıtlı Üye 15 Ziyaretçi ve 0 Bilinmeyen Üye)
Görünen üyeler: 0


 


MKPortal M1.1.1 ©2003-2006 mkportal.it
Bu safya 1.31136 saniyede 15 sorguyla oluşturuldu