Son mesaj - Gönderen: Recep Ergin - Salı, 01 Kasım 2011 23:40
Sitemizin yeni hali www.gumushane.gen.tr/v2 adresinde test edilmektedir. Lütfen belirli aralıklarla ziyaret ederek, yaşadığınız aksaklıkları ve önerilerinizi admin@gumushane.gen.tr adresinden veya buradaki formdan bize bildirin.
Köşe Yazıları Bölgesi

Köşe Yazıları->Necip SARAÇOĞLU->AĞAÇ DİKMENİN FAYDALARI [ Arama ]

AĞAÇ DİKMENİN FAYDALARI
Başlık AĞAÇ DİKMENİN FAYDALARI
Açıklama 27 Mayıs 2005 tarihli Kuşakkaya Gazetesi
Siteye Ekleyen AdamGibi

            İlkbaharın geldiği, havaların ısındığı, çiçeklerin açtığı  tabiata yeniden hayat geldiği şu günlerde biz de bir fidan alıp evimizin veya -varsa- apartmanımızın önüne bahçemize dikelim.

            Dinimizde de ağaç dikmenin çok güzel bir iş olduğu, dikenin büyük sevap kazanacağı bildirilmiştir.

            Ashabtan Ebü’d Derda (R.A.) Şam’da bulunuyordu. Birgün ağaç diktiği sırada yanına bir kişi geldi ve: “Sen Resülullah’ın ashabından olduğun halde böyle işlerle mi uğraşıyorsun?” dedi. O da “Acele etme, işimi bitirip konuşacağım”. ben Resülullah’ı şöyle söylerken işittim: “Kim bir fidan dikerse, onun meyvesinden gerek insan gerekse Allah’ın yarattığı herhangi bir mahluk yedikçe onu diken kimse için bir sadaka (ecri yazılmış olur.)” (1) (Ebu Davud)

            Hazreti Peygamberin bu hadis-i şerifi Allah’ın emrine sadakatın ve insanlara, hayvanlara faydalı olmanın bir çeşit sadaka olduğunu açıkça göstermektedir.

            Kim  bir ağaç dikerse Allah Teala o ağaçtan çıkacak meyve miktarlarınca o kimseye ecir (ve sevap) yazar” hadis-i şerifi bu hususu daha açık ifade etmektedir. (2) ET-TERĞİB VET-TERHİB, C. 3, S. 377

            Ağaç dikmenin önemi çok büyüktür. İnsan ne kadar meşgul olsa ve yaşlansa bile bu görevi ihmal etmemelidir. Resülullah Efendimiz şöyle buyurmaktadır: “Eğer biriniz elinde (dikeceği) bir hurma fidanı bulunurken kıyamet alametleri ayağa kalkarsa onu dikecek kadar ayakta durmağa ancak gücü yetse bile o fidanı diksin.” (3) (BUHARİ)

            ORMANIN FAYDALARI

            1- Ormanlar insanlar için eğlenme, dinlenme ve boş zamanlarını değerlendirmeleri bakımından önemlidir. Sakin ortamı, suyu, havası, görüntüleri ile insanları etkiler. Bu yönüyle insanların beden ve ruh sağlığı üzerinde önemli rolü vardır.

            2- Ormanlar her zaman ihtiyaç duyduğumuz yakacak ve yapacak hammadde kaynağı olmuştur. Ayrıca çiçek, tohum, kozalak ile çakıl, kum vb. hammadde kaynaklarının bir kısmı ormanlardan elde edilmektedir.

            3- Ormanlar, hayvanlar ve bitkiler için doğal bir su kaynağıdır. Kar ve yağmur biçimindeki yağışları kökleri, gövdeleri, dalları ve yaprakları ile tutarak sellerin olmasını önler.

            4- Yerleşim alanlarındaki gürültü ve hava kirliliğini önlemesi ile insan sağlığı açısından önemi büyüktür. Ormanların insan sağlığı üzerindeki olumlu yararları sebebiyle özellikle kentlerde ormanlar yetiştirilmektedir.

            5- Ormanların önemli görevlerinden birisi de erozyonu önlemesidir. Ormanlar toprağı kökleri ile tutarak sellerin ve yağışların toprağı taşımasını önler rüzgarın hızını azaltır.

            6- Ormanlar, av hayvanlarını korur. Nesli tükenmekte olan hayvanların korunmasında ve barınmasında koruma alanı oluşturur. Bu nedenle milyonlarca canlı yuvası olarak tanımlanır.

            7- Ormanlar, doğal afetleri önlemede ve ülke turizmine yardımcı olmada önemli rol oynar.

            8- Ormanlar büyük miktarda karbon depoladıklarından, iklim üzerinde önemli etkileri vardır.

            9- Rüzgarın hızını azaltarak, rüzgarın kurutucu etkisini yok eder. Bu nedenle ormanlarda açık alanlara oranla gündüzler daha serin, geceler daha sıcaktır.

            10-Ormanlar, insanlara iş imkanı sağlayarak işsizliği önlemede önemli bir rol oynar. Böylece göçler azalmış olur.

            ORMAN VARLIĞIMIZ

            Dünya kara alanının % 30 unu kaplayan ormanlar 3,8 milyar hektardır. Tropikal ve yarı tropikal ormanlar bu alanın % 56 sını teşkil etmektedir. Bu ormanların % 95 i doğal ormanlar, % 5 i ise ağaçlandırma ile tesis edilen  suni ormanlardır.

            Ülkemizin ormanlık alanları ise 1963-1972 dönemi arasında 20,2 milyon hektar olarak belirlenmiştir. 1999 yılı sonu itibari ile ormanlık alanımız 20,milyon hektar olup yurdumuzun genel oranının % 26,8 ini oluşturduğu saptanmıştır.

            Ormanlarımızda yetişen asli ağaç türlerimiz; Dişbudak, çınar, kayın, sığla, akağaç, karaağaç, kızılağaç. ıhlamur, kestane, meşe, söğüt, kavak, ceviz ve huş gibi yapraklı ağaçlar ile porsuk, sedir, çam, servi, göknar, ardıç ve ladin gibi iğne yapraklı ağaçlardır. (4) DENGE-KTÜ-TEMA KULÜBÜ DERGİSİ.

            On yıldan fazla TEMA Vakfı gönüllü üyesi olarak eğitim faaliyetlerinde ve fidan dikme çalışmalarında görev yapmaktayım. Sizleri de çocuklarınıza veya torunlarınıza kalacak bir fidan dikmeye davet ediyorum.

Oyu Puanı: 48 - Ortalama: 3.79

Yorum Gönder Değerlendir Yazdır
Yorumlar
BOZKURT-61
29 May 2005
Muhterem Hocam;

Ormanlar bizim geleceğimiz...Ağacın önemiyle ilgili yazınızda ifade ettiğiniz görüşlere katılmamak mümkün değil...Biz öğretmenler,gençlere ağaç ve orman sevgisi şuurunu vermeliyiz...

Selâm,saygı ve muhabbetlerimle!...

M.Nihat MALKOÇ

Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni

E-mektup: mnihatmalkoc@hotmail.com

Bilgiler
Burda 2491 Köşe Yazısı Kayıtlı
Enfazla Bakılan: TARİMİZDEKİ KAHRAMAN KADINLAR...
Enfazla Değerlendirilen: TEKNOLOJİ VE İNSAN

Köşe Yazıları Bölgesini Gezen: 15 (0 Kayıtlı Üye 15 Ziyaretçi ve 0 Bilinmeyen Üye)
Görünen üyeler: 0


 


MKPortal M1.1.1 ©2003-2006 mkportal.it
Bu safya 1.31224 saniyede 15 sorguyla oluşturuldu