Son mesaj - Gönderen: Recep Ergin - Salı, 01 Kasım 2011 23:40
Sitemizin yeni hali www.gumushane.gen.tr/v2 adresinde test edilmektedir. Lütfen belirli aralıklarla ziyaret ederek, yaşadığınız aksaklıkları ve önerilerinizi admin@gumushane.gen.tr adresinden veya buradaki formdan bize bildirin.
Köşe Yazıları Bölgesi

Köşe Yazıları->Ahmet İkbal PİR->I. ULUSLARARASI ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ SEMPOZYUMU [ Arama ]

I. ULUSLARARASI ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ SEMPOZYUMU
Başlık I. ULUSLARARASI ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ SEMPOZYUMU
Açıklama -
e-Posta aip29@hotmail.com
Siteye Ekleyen AdamGibi
        Dünyada olduğu gibi ülkemizde de odun dışı orman ürünlerine olan rağbet günden güne artmaktadır. Bu ürünlerin bir bölümü için Orman Genel Müdürlüğü tarafından amenajman planları çerçevesinde yıllık üretim programı yapılmakta ve pazarlanmaktadır. Bir bölümü ise yerel halk tarafından kendi ihtiyaçları için kullanılmaktadır.

        I.Uluslararası Odun Dışı Orman Ürünleri Sempozyumu, Trabzon'da,  Karadeniz Teknik Üniversitesi Prof. Osman Turan Kültür ve Kongre merkezinde 1-4 Kasım 2006 tarihlerinde yapıldı. Odun dışı orman ürünlerinin neler olduğu, bugünü ve yarını konuşuldu. Ekonomik anlamda getirilerinin neler olacağı belirtildi. Gündeme alınan konular yerli ve yabancı uzman akademisyenler tarafından tartışıldı ve bilgi alışverişinde bulunuldu.
       
        Ülkemizde ormanlar, çevresel fonksiyonları ve odun hammaddesi üretimi yanında, sağladıkları odun dışı orman ürün ve hizmetleriyle başta gıda ve tıp olmak üzere; kimya, tekstil, deri ve kozmetik sektör ve sanayicilerin ihtiyacını karşılamaktadır.

        Sempozyum esnasında, odun dışı orman ürünlerinin hangi sektörlere kaynaklık ettiğinden bahsedilmişti. Bunlardan bazılarını sizlere aktarmak istiyorum:

        Deri sanayinde ham derilerin işlenmesinde "sepi maddesi" kullanılmaktadır. Bu madde çeşitli tanenli bitkisel kaynaklardan elde edilmektedir. Özellikle Palamut Meşesinde ve Mazı Meşesinde büyük oranda bu madde bulunmaktadır. Toz haline getirilerek deriye uygulanmaktadır. Sepi maddesi, hayvan derilerinin işlenerek giysilik ve ayakkabılık deriler haline getirilmesini sağlanmaktadır. Bu madde ile yapılan işleme sanayiciler tarafından sepileme adı verilmektedir. Sepi maddesi derileri güneş, yağmur, böcek ve mantar gibi çeşitli zararlara karşı korumaktadır. Dünyanın en büyük endüstrileri arasında yer alan deri endüstrisinin yıllık sepi maddesi ihtiyacının %30'u bitkisel sepi maddelerinde karşılanmaktadır. Ayrıca ipeksi kumaşların siyaha boyanmasında tekstil sanayisinde de kullanılmaktadır. 

                Keçiboynuzunun özellikle "legümen" meyvesinden elde edilen ürünler birçok sanayi kuruluşunda değerlendirilmektedir. Bunun yanında yurt dışına ihracat yapılmaktadır. Başta gıda sanayi olmak üzere yem, kimya, kâğıt, fotoğraf, dokuma, kozmetik, medikal, otomotiv sanayi gibi pek çok endüstri kuruluşunda hammadde kaynağı oluşturur. Hayvan ve insan besinlerinde çekirdek zamkı, dondurma, yoğurtlarda sabitleyici olarak, marmelâtlar ve meyve jellerinde jel maddesi olarak, salçalarda viskoziteyi artırmada, salata süslemelerinde ve paket çorbalarda vb  kullanılmaktadır.

        Karanfil, tüm dünya mutfağında bir baharat olarak kullanılmaktadır. Aynı zamanda Çin ve Japon kültüründe önemli bir tütsü maddesidir. "Karanfil uçucu yağı" koku tedavisinde ve dişçilikte diş ağrısının tedavisinde yaygın olarak kullanılmaktadır.  "Öjenol", baharatsı karanfile özgü hoş bir kokuya sahiptir. Öjenol parfümeride, tatlandırıcılarda ve tıpta lokal antiseptik ve anestetik olarak kullanılmaktadır.

        "Göl soğanı" içermiş olduğu alkoloidlerle tıbbi bitki, sahip olduğu güzel çiçekleri nedeniyle de süs bitkisi olarak kullanılmaktadır. Yurt dışına ihraç edilen bu bitki ne yazık ki  ülkemize işlenmiş ürün olarak geri dönmektedir. Bu bitki alzaymır hastalığına iyi geldiği için ilaç sanayinde de kullanılmaktadır.

        "Moringa oleifera" bitkisine yeryüzünde tohumundan köklerine kadar çok amaçlı olarak kullanılabilen ve Afrika'da açlık tehlikesi ile karsı karsıya olan milyonlarca insanın ihtiyacı olan önemli vitaminlerin alınabileceği yegâne kaynak olarak görülmektedir.

        Önceleri kimyasal maddelerle yapılan ilaçların insan sağlığına büyük zararlar verdiği anlaşılması üzerine; insanlar artık kendilerine uygulanan bu yöntemlerin hem doğal hem de sağlıklı olmasını istemektedir. Bu yüzden günümüzde bitkisel kökenli ilaçların tıbbi tedavilerde kullanılmasına yönelik talepler her geçen gün artmaktadır.

        I.Uluslararası Odun Dışı Orman Ürünleri Sempozyumu, Türkiye ormancılığı açısından büyük öneme sahiptir. Türkiye ormancılığının daha geniş sektörlere açılmasında kapı görevi görecektir. Önceleri sadece yakacak ve kereste gözüyle bakılan ormanlar, insanlara yeni faydalar sağlamakta ve hizmetler sunmaktadır. Ormanların farklı işlevlerinin de olduğunu, farklı sektörler için umut kapısı olduğu ve değişik sanayilere hammadde sağlaması açısından çok önemli bir konumda olduğu anlaşılmaktadır. Bu da farklı istihdam kapılarını açabilecek gelecek adına umut verici bir gelişmedir.  

        I.Uluslararası Odun Dışı Orman Ürünleri Sempozyum sonuçlarının başta ülkemiz olmak üzere tüm insanlığa ve bilim camiasına hayırlar getirmesini diliyor, sempozyumu organize edenleri ve katkıda bulunanları kutluyorum.
Oyu Puanı: 31 - Ortalama: 4.33

Yorum Gönder Değerlendir Yazdır
Yorumlar

Bilgiler
Burda 2491 Köşe Yazısı Kayıtlı
Enfazla Bakılan: TARİMİZDEKİ KAHRAMAN KADINLAR...
Enfazla Değerlendirilen: TEKNOLOJİ VE İNSAN

Köşe Yazıları Bölgesini Gezen: 21 (0 Kayıtlı Üye 21 Ziyaretçi ve 0 Bilinmeyen Üye)
Görünen üyeler: 0


 


MKPortal M1.1.1 ©2003-2006 mkportal.it
Bu safya 1.45811 saniyede 15 sorguyla oluşturuldu