Son mesaj - Gönderen: Recep Ergin - Salı, 01 Kasım 2011 23:40
Sitemizin yeni hali www.gumushane.gen.tr/v2 adresinde test edilmektedir. Lütfen belirli aralıklarla ziyaret ederek, yaşadığınız aksaklıkları ve önerilerinizi admin@gumushane.gen.tr adresinden veya buradaki formdan bize bildirin.
Köşe Yazıları Bölgesi

Köşe Yazıları->Necip SARAÇOĞLU->BELEDİYE BAŞKANIMIZA ARZUHALİMDİR [ Arama ]

BELEDİYE BAŞKANIMIZA ARZUHALİMDİR
Başlık BELEDİYE BAŞKANIMIZA ARZUHALİMDİR
Açıklama 16 Nisan 2007 tarihli Kuşakkaya Gazetesindeki yazısı
Siteye Ekleyen AdamGibi
            I. ARZUHALİM:

            Daha önceki yıllarda da yazdığım gibi şehrimizin "çöp meselesi" çözülememiştir. Bunun için bazı tedbirler almamız gerektiğini düşünüyorum.

            Trabzon'da bir-iki ay önce uygulamaya koyulan, cadde ve sokak başlarının önemli yerlerine sabitlenen çöp toplama kutularını bilmem gördünüz mü? Çelik-krom alaşımından yapılmış gayet sağlam üç bölümlü, bir bölümüne kağıt ve gazete, diğer bölümüne cam, kavanoz, şişe, diğer bölümüne ise naylon ve plastik kapların alüminyum meşrubat kutularının atıldığı deliklerin üzerinde de de şekil ve yazılarla halkın uyarıldığı dikdörtgen şeklinde ayaklı depolar koyuldu. Ayakları dört bir yerden vidalarla yere sabitleniyor.

            Diyorum ki, sizlerde bu dönüşümü olan maddeleri atık nesneleri toplayarak şehir dışında  ayrı ayrı bölmeleri olan depolar yapıp saklayabilirsiniz. Karton, koli, gazete, atık defter kitap... vs. leri bir kamyon olunca yükleyip Giresun SEKA Kâğıt Fabrikasına gönderebilirsiniz. Karşılığında ya istediğiniz cins ve miktarda kâğıt veya para alabilirsiniz. 10 kg. kâğıt 5 tane yaş ağacın kesilmesini önlüyor. Hammadde olarak, mesela alüminyum meşrubat kutuları, presleniyor, fabrikaya gidip belli bir sıcaklıkta eritilerek  yine kalıplara dökülü-yor merdanelerden geçip inceltiliyor. Kısa yoldan, üretime az maliyet ve zamanda kazandırılıyor.

            Evlere de renk renk büyük naylon poşetler dağıtılarak çöpleri evsel (mutfak atıkları) hariç diğer şişe ve kavanozları, metal kutuları (mavi)gazete dergi, kitap(okunmuş, yırtık, kullanılmayan defterler.. vs.) atık ambalaj kağıtlarını(sarı) naylon poşete; naylon deterjan kutuları, naylon poşetler (kırmızı) ayrı ayrı evlerde biriktirilerek haftanın belli günlerinde görevliler tarafından alınarak; geri dönüşümü olan ve yurt kalkınmasına, çevre temizliğine büyük yararlar sağlayacak bu çöpleri ayrıca tahsis edilmiş bir kamyona veya çöp arabasına büyük çuvallara koyularak depoya götürüp saklanacak. Ev ve işyerlerinde, devlet dairelerinde özellikle okullarda, hükümette, adliyede günde çuvallar dolusu kâğıt atılıyor.

            Bu kuruluşlarla irtibata geçip günlük veya haftalık kağıtlarını alabilirsiniz. Trabzon belediyesi bu çalışmayı başlattı.

            İnşallah sizlerde planlı olarak başlatırsınız hem siz hem de Gümüşhane halkı kazanır. Çünkü, toprağa atılan naylon poşet veya torba 60 yılda ancak çürüyebiliyor, yok oluyor...

            Dağın başında da yakmakla çıkan duman ve gazlarla havada "sera gazı" etkisi yapıyor. Ozon tabakası deliniyor. Bu sene "küresel ısınma" olacağını bilim adamları söylüyor. Buzullar eriyor...

            Bu çalışmalar Trabzon'da pilot mahallesinde başlatıldı. İnşallah sizlerde başlatırsınız da Gümüşhane'miz daha temiz, insanlarımız daha huzurlu, güzel çevrede yaşarlar... kolay gelsin diyorum...

 

            II. ARZUHALİMİZ:

            İki yıldır Mesire'den gelen suyumuzu alıp şehir şebekesine kattınız. Keson kuyuların klorlanmış suyunu Karşıyaka mahallesi olarak içiyoruz.

            Şimdi dağdan gelen ve yıllardır çeşmelerimizden akan, bahçelerimizi suladığımız su bel kalınlığında selhanedan akarak taş merdivenlerin yanından, Trabzon Erzurum yolunun yanından menfezden geçerek Harşit Çayı'na dökülü-yor.

            Mahalleli olarak yine eskiden olduğu gibi tertemiz dağ suyunu içmek istiyoruz. Bunun için de size iki önerim var.

            1. Öneri:Mesire'deki su deposunun yanına çok büyük bir depo yapıp boşa akan bu güzel, hafif, temiz, kokusuz suyu şehir şebekesine verin. Bir boruylada bizim mahalleye bağlayın. Çünkü o kadar çok akıyor ki, üç dört mahalleye yeter. Temmuz, ağustos  aylarında havalar sıcak olduğu için o zamanlar su azalıyor.

            2. Öneri; geçen yıl sulama problemi olduğu için bahçelerimizdeki meyve ağaçlarını yeterince sulayamamıştık. Sizlerde gelip görmüştünüz. Derenin içinde bulunan 40 yıl önce yapılan bahçe sulamak için planlanan havuzun dışı sıvanmadığı için su kaçırıyordu. Bir-iki sefer dolduruldu, saat tutularak bahçele-rimiz sulanmıştı. Daha sonra kimse su bağlamadı, öylece atıl bir durumda kaldı. İçinde otlar, çalılar, sazlar büyüdü...

            Şimdi siz, bu büyük havuzun içini temizletip tabanını yağlı harçla sıvayıp üstünü betonla örterseniz, dış duvarını sıvarsanız hem kullanılmayan havuz depo görevini görecek, hem de az masrafla çok iş görülecek...

            Nasrettin Hoca'nın dediği gibi; un var, şeker var, yağ var, niçin helva yapıp yemiyorsunuz?... misali... Su var, çimento var, kum var, demir var niye boşu boşuna akan suyu kullanmış oluruz. "SU AKAR, TÜRK BAKAR!" sözünü: "SU AKAR, TÜRK FAYDALANIR" şekline dönüştürebiliriz.

            Kısa zamanda gerçekleştirebileceğinizi ümit ediyorum. Çünkü bu kalıcı su deposu gelecek yıllar için "güç ve güven kaynağı" olacak.

            Biliyoruz ki "SUSUZ HAYAT OLMAZ", "HER CANLI SUYA MUHTAÇTIR"

 

            III. ARZUHALİMİZ:

            Sayın Başkanımız, Karşıyaka mahallesi mimari dokusu bozulmamış tek mahalledir. Diğer mahalleler, sizden önceki dönemlerdeki belediye başkanları tarafından plansız, programsız, alt yapısız olarak halka devlet hazinesindeki dağların, taşların üzerine kurularak meydana geldi.

            Ama bizim mahallemizde de  korumaya alınmış Mahmut ve Hamit Beylerin konaklarının ve Mehmet Saraçoğlu'nun konağı'nın karşısında 7+1 planında 8 katlı çift daireli aparmanlar yükseliyor. Dikkatli bakacak olursanız yanındaki yöresindeki binalar, evler ya iki katlı ya üç katlı veya bir katlı...

            Bina sahibi Coşkun Ürkmez'in oturduğu ev (Şimdiki) bir katlı, apartman hemen evin yanında bir katı bitti. Daha 7 kat var... Hacı Ahmet'in evi iki katlı, Hacı Ali'nin evi üç, Sani Saraçoğlu'nun evi bir, Cemal Ürkmez'in evi iki katlı... Nurettin ve Günay kardeşlerin evi birer katlı... hemen apartmanın önünde... yolun baş tarafında geçen sene bitirilen apartman beş katlı...

            Şimdi size soruyorum; eskiden Aziz Karabey'in tarlasına iki blok halinde sekiz katlı apartmanlara izin vermek doğru muydu? Bu kararı nasıl ve neye istinaden alındı?

            Konaklarla ve bahçelerle süslü mahallemizde mimarimizi bozacak olan çok katlı apartmanlar istemiyoruz. Bütün mahalleli bundan şikayetçi.

            Kararı bir daha gözden geçirmenizi, korumaya alınmış konakların görüntüsünü bozmayacak yükseklikte olmalarını istiyoruz, çalışmalarınızda başarılar diliyoruz. 
Oyu Puanı: 32 - Ortalama: 5

Yorum Gönder Değerlendir Yazdır
Yorumlar
M.Aslan
16 Nis 2007
Değindiz konu için teşekkür ederim. Çevreye karşı oldukça hassas olmam dolayısıyla yazınız ilgimi çekti. Çağdaş bir Gümüşhane kenti için Belediye Başkanının çok şeyler yapması gerekir. Küçük bir şehir olan Gümüşhane'yi çağdaşlaştırmak zor olmasa gerek. Daha çağdaş, daha medeni bir Gümüşhane'yi görebilmek dileklerimle..

Bilgiler
Burda 2491 Köşe Yazısı Kayıtlı
Enfazla Bakılan: TARİMİZDEKİ KAHRAMAN KADINLAR...
Enfazla Değerlendirilen: TEKNOLOJİ VE İNSAN

Köşe Yazıları Bölgesini Gezen: 13 (0 Kayıtlı Üye 13 Ziyaretçi ve 0 Bilinmeyen Üye)
Görünen üyeler: 0


 


MKPortal M1.1.1 ©2003-2006 mkportal.it
Bu safya 1.29094 saniyede 15 sorguyla oluşturuldu