Yazdırdığınız Makale: TEKNOLOJİ VE İNSAN.


TEKNOLOJİ VE İNSAN

 
        Günümüzde insan hayatında her geçen gün daha çok yer bulan  bilgisayar ve internet kullanımı,bilinçsiz kullanma ve eğitimsiz tüketim kültürü açısından değerlendirildiğinde büyük bir teknolojik gelişme olmasına rağmen fayda yerine daha çok zarar vermektedir. Günde ortalama 15 bin yeni sitenin internete eklendiği, kullanıcıların da günde ortalama 3-3.5 saatini internete bağlanarak geçirdiği düşünüldüğünde bilinçsiz kullanım sonucu  Yüce Allah\'ın insanlara en büyük armağanı olan zamanın boşa kullanımı söz konusudur. 

        Birazda bilinçsiz  internet kullanımının  sağlığa verdiği zararlardan bahsedelim. Yapılan  araştırmalar sonucunda, insanların bilgisayar başında dikkat artırarak yaptığı işlemlerde kirpiklerini kırpma sayısında azalma olduğu görülmüştür. Normal zamanda  dakikada 12 kez gözlerini kırparken, bilgisayar karşında bu sayı 5 ‘e düşmektedir. Kırpma sayısındaki bu azalma gözde kuruluk, yanma, batma ve sulanma gibi bir çok göz rahatsızlığını da beraberinde getirmektedir. Göz doktorlarına en fazla başvurma nedenlerine bakıldığında da göz kuruluğuna bağlı şikayetlerde önemli ölçüde artış vardır.

        Bilgisayar karşısında uzun süre kalmanın   göz rahatsızlıkları ile sınırlı olmayıp, çeşitli rahatsızlıklara da sebep olduğu belirtilmiştir. Bilgisayar bağımlılarında en çok ortopedi ile ilgili rahatsızlıklar ilk sıralarda yer almaktadır. Bu rahatsızlıkları sayacak olursak; Vücudun çeşitli bölgelerine şekil bozuklukları, kamburlaşma, disk kaymaları, boyun, omuz, sırt, bel, eklem ve kas ağrıları, uzun süre oturmaya bağlı olarak gelişen geçici felçler, eklem bölgelerinde  kireçlenmeler, çene tutulması, otururken kuyruk sokumunun içeri girmesi nedeniyle bu bölgede oluşan ağrılar, bacaklarda hareketsizlik sonucu gelişen varis ve ödem, yetersiz nefes alışverişi ve iç organlara baskıdır.

        Tüm bu zararların en aza indirilmesi için kullanıcılarında yapabileceği bazı önlemlere ilişkin önerilerimiz ise şunlardır;   

        1-Bilgisayar kullanırken açık renk elbise giymeyin: Işık yansımalarını artıran açık renk giysiler, bilgisayardan kaynaklanan mide bulantısı,baş ve göz ağrısı, yorulma gibi şikayetleri daha fazla hissetmenize yol açabilir.Uzmanlar, birçok elektrikli cihaz gibi elektromanyetik kirlenmeye yol açan bilgisayarın zararlarına karşı alınması gereken önlemlerden biri olarak koyu renk giymeyi öneriyorlar.

        2- Göz yukarıda ekran aşağıda olmalı

        Göz kuruluğu yanma, batma ve kızarıklık olarak ortaya çıkar ve kişinin gündelik yaşamını, iş verimini olumsuz yönde etkiler. Bilgisayara uzun süre bakıldığında göz yüzeyinde kurumaya bağlı yanma, batma ve kızarıklığı önlemek için, ekran göz seviyesinden aşağıda olmalıdır. Çünkü, göz hizasından yukarıdaki ekrana bakan gözün kapağı daha fazla açılacağı için, kuruma daha fazla olur. Bilgisayar ekranı eğer göz hizası ya da biraz aşağıda olacak şekilde konumlandırılırsa, göz kapağı daha az açılacağı için göz kuruması daha az olacaktır.Uzun süre bilgisayar ekranı karşısında oturan kişiler, gözlerini 2-3 saniye kapalı tutma egzersizleri yaparak, kuruyan gözün yeniden yeterli sıvıya kavuşmasını sağlayabilir.

        3-Bilgisayar monitörlerinin yaydıkları elektrik alanlar topraklı iletken filtreler vasıtasıyla azaltılabilir.

        4-Laptopların yaydıkları elektrik ve manyetik alandan korunmak için onları kucağa almak yerine çalışabilecek uygun mesafede masa üstüne konulmalıdır.

        5-Kullanmadığınız zamanlar bilgisayarınızın hard disk ve monitörünü tümüyle kapalı tutun.

       
6- Bilgisayarınızın ELF,VLF ve statik elektrik emisyonları için güvenlik standartlarını sağlayıp sağlamadığından emin olun ( Bilgisayarlar, çevrelerine ultraviyole, mikrodalga x ışınları, radyo dalgaları,kızıl ötesi ve görülen ışın, düşük frekanslı elektrik ve manyetik alan denilen radyasyon yani ELF kirliliği yaratıyor)

        7-Aşağıda  önerilen egzersizleri  yapın


\"\"


Sağlığınızı bizim önemsediğimiz kadar siz de önemseyin "Keşke" demenin ağırlığı yerine "iyi ki" demenin rahatlığını yaşayın.

Sağlıklı ve mutlu günler sizin olsun.

Saygılarımla