Yazdırdığınız Makale: GÜMÜŞHANE "KÖME" ve "PESTİL" ine SAHİP ÇIK!.


GÜMÜŞHANE "KÖME" ve "PESTİL" ine SAHİP ÇIK!

 
Beni yakından tanıyanlar veya herhangi bir iş sebebiyle çalışma ofisime gelenler misafirlerime genellikle doğal ürünler (dut kurusu, pestil, köme, gün kurusu kaysı, fındık, üzüm kurusu vb.) ikram ettiğimi bilirler.

Klasik ofis çalışma düzeniyle pekte uyuşmayan bu ikram tarzı, bazen konuklarımı oldukça şaşırtmakta, bezende onların oldukça hoşuna gitmektedir. Ama ben bunu birilerini şaşırtmak veya farklılık oluşturarak hoşlarına gitmek amacıyla yapmam. İçimden geldiği için, doğal ürünlere, doğal yiyeceklere, bitkilere, yeşile, doğaya ilgi duyduğum için yaparım. 

Bu vesileyle bu ürünlerin satıldığı iş yerlerini yakından takip ederim. Ürünlerini beğendiğim - kendime göre - iş yerlerinin sattıkları malları sürekli inceler, neyi nereden getirdiklerini araştırır bazen de istediğim ürünleri sipariş veririm.

Son zamanlarda dikkatimi çeken bir husus var. Gerek ikamet ettiğim Kocaeli\'nde gerekse, sık sık iş ziyareti amacıyla bulunduğum İstanbul, Bursa ve Ankara gibi büyük şehirlerde doğal ürünlerin satıldığı yerlerde Gümüşhane Kömesi ve Gümüşhane Pestili gibi ürünlerinin taklitlerinin oldukça çoğaldığını görüyorum.

Şüphesiz ki son yıllarda bazı Gümüşhaneli girişimcilerin üstün gayretleriyle pestil ve köme üretimi alanında önemli bir gelişme sağlandı. Ve bu alanda hizmet veren bir çok işyeri açıldı, yeni firmalar kuruldu. Gümüşhane\'deki bu hareketlilikle birlikte pestil ve kömenin farklı şekillerde yeni ürünleri piyasada yerini aldı.

Özellikle pestil ve köme yaz aylarında il dışından gelenler, kenti ziyaret edenler ve girişimcilerin gayretleriyle ülkemizin çeşitli yörelerinde de tanınmaya -ve aranmaya- başladı. İşte ne olduysa bu noktadan sonra olmaya başladı.      

Gümüşhane\'nin tarihsel birikiminden ve eşsiz damak tadından süzülerek günümüze gelen bu eşsiz ürünler bazı uyanık işadamlarının dikkatini çekti. Ve bu hareketliliği kendi lehlerine değerlendirmeyi amaçlayan bu kişiler farklı adlarda kurdukları firmalarla,  farklı adlar altında  "Gümüşhane Kömesi" ve "Gümüşhane Pestili" nin taklit ürünlerini yaparak piyasaya sürmeye başladılar. 

Bu kişiler, kimine "pekmez sucuğu", kimine "çevizli sucuk", kimine " çevizli tel sucuğu" vb. isimleri verdikleri ürünlerle piyasada önemli bir yer elde etmek üzereler.

Zira, özellikle İstanbul\'da kurulmuş olan iş yerlerinde üretilen bu ürünler, bu bölgenin üreticiye sunduğu cazip pazarlama imkanlarıyla da kısa zamanda sektörde önemli bir yer işgal etti.  

Yukarıda da ifade ettiğimiz gibi bu gün, İstanbul, Ankara, Kocaeli, Bursa, İzmir vb. eklenebilecek birçok büyük ilde Gümüşhane kömesi ve pestilinin taklit ürünleriyle karşılaşıyorsunuz. (Hatta bu ürünlerden bazılarını satın alıp inceledim, tadına baktım. Gümüşhane\'de üretilen ürünlerden oldukça farklı, garip tatlarda olduklarını gördüm.)

24-27 Temmuz 2009 tarihleri arasında düzenlenecek olan "16. Uluslararası Kuşburnu-Pestil ve Kültür ve Turizm Şenlikleri" öncesinde, Gümüşhane\'nin pestil ve kömesinin karşı karşıya kaldığı durum ne yazık ki budur.

Gümüşhane İl Özel İdaresinin başvurusuyla, Türk Patent Enstitüsü tarafından 23.01.2004 tarihinde "Gümüşhane Kömesi" ve "Gümüşhane Dut Pestili" olarak tescil edilen pestil ve köme için bundan sonra daha dikkatli olunmak zorundadır. Çünkü sayıları her geçen çoğalan ve kısa sürede 28\'e ulaşan Gümüşhaneli pestil ve köme üreticileri için bu son derece önemli.

Pestil ve kömeyle ilgili bu yazıyı hazırlarken Gümüşhaneli birçok firma yetkilisiyle görüştüm. Hepside aynı şeylerden yakındılar. Fiyatların düşüklüğünden, bazı firmaların niteliksiz hammadde kullanarak kaliteyi düşürdüklerinden, bölgenin coğrafik konumundan kaynaklanan pazarlama sorunundan...

Ama hiçbirisi şu soruları sormadılar:

Biz Gümüşhaneli pestil ve köme ürecileri olarak bir araya gelip ürünlerimizi gerek yurt içinde gerekse yurt dışında nasıl pazarlayabiliriz?

Gümüşhane Sanayi ve Ticaret Odası\'nın önderliğinde bir araya gelerek profesyonel reklam yapımcılarından da destek alıp, ulusal basın-yayın organlarında pestil ve kömeyi nasıl tanıtabiliriz?

Pestil ve kömenin gerçek ana vatanının Gümüşhane olduğunu nasıl pekiştirebiliriz?

Her geçen gün hızla yayılan ve piyasayı hızla ele geçirmeye başlayan taklit ürünlere karşı neler yapabiliriz? vb.

Her platformda söylemeye çalışıyoruz. Bu küçük, şirin Anadolu şehrine bir gün büyük sanayi kuruluşlarının gelip de, binlerce insana iş imkânı sağlayacağı, koca koca fabrikalar açacağı bir şansı yok. Veya binlerce insana iş imkânı sağlayacak, büyük ölçekli ticaret merkezlerinin buraya kurulma şansı yok. 

Ama bu kentin elinde, tarihin derinliklerinden süzülüp gelen tarihsel ve kültürel mirası, Yüce Yaratıcının bu kente armağan ettiği eşsiz turizm güzellikleri, insanı cezbeden doğası madenleri, şehrin o eşsiz damak tadını yansıtan pestili, kömesi vb. ürünleri var. Bunları değerlendirebileceği bir şansı hep var...

Bu nedenle Gümüşhane\'de birçok aile için kazanç kapısı olan pestil ve köme sektörü oldukça önemli.

Kalitesiz Çin ürünlerinin Türkiye\'deki piyasada birçok alanı ele geçirdiği gibi, korkarım bir önlem alınmazsa taklit ürünlerde Gümüşhane pestil ve kömesine büyük bir darbe vuracak. Veya korkarım, Gümüşhane\'de biz, kendi kendimize Uluslararası Kuşburnu-Pestil ve Kültür ve Turizm Şenlikleri kutlarken atı alan Üsküdar\'ı geçecek...  

Bu vesileyle şehrimizin yerel yöneticilerine, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına, bu sektörde üretim sağlayan firma yetkililerine ve Gümüşhane kamuoyuna sesleniyor ve diyoruz ki:

Gümüşhane\'nin Geleceği İçin Bu Şehirle Özdeşleşmiş Olan

KÖME ve PESTİLİNE SAHİP ÇIK!"



\"\"\"\"
\"\"\"\"
\"\"\"\"

-*-*-*-*-*-*-*-*-

PESTİL ve KÖMENİN BESİN DEĞERİ

Gümüşhane, coğrafi yapı itibariyle pestil ve köme imalatı için uygun bir konumda bulunmaktadır. Toprak, su ve hava kirliliğinin çok az olması, mikroklima iklim yapısına sahipliği yanında pestil ve köme imalatında kullanılan çeşitli meyvelerin yetiştiriciliği için uygun bir yerdedir.

Gümüşhane pestilinin yapımında bölge insanının ustalık tutkusu en üst seviyededir. Bölgenin temiz hava ve suyunun yanında ekolojik koşullarda yetişen dut, ceviz meyveleri ile bal ve sütünün karıştırılmasıyla elde dilen pestilin tadına doyum olmaz. Maharetli eller her zaman kaliteli ürünler ortaya koyamayabilirler. Fakat Gümüşhane\'de pestil yapımında farklı bir ekol yaşanmaktadır. Doğasıyla bütünleşmiş, tabiatın güzelliklerini içerisinde toplayan tamamen doğal pestil ve kömenin tadı bir yana, güzelliği, hoş kokusu ve besleyici değeri yönüyle de tüketilmesi gereken en önemli besin maddelerinden biri haline gelmiştir. Bu kadar güzel bir gıda maddesinin pazarlanmasında problem yaşanmamalıdır.

Gümüşhane\'de yeterli sanayi ve tarım alanlarının olmayışı burada yaşayan halkın önemli bir çoğunluğu yakın zamana kadar daha iyi geçim koşullarına sahip olabilmek için, büyük şehirlere göç etmiştir. İl genelinde yaşayan insanların ana geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Tarımın sanayi ile entegrasyonunun sağlandığı ürünler arasında pestil ve köme\'de sayılabilir. Aile tipi işletme şeklinde kurulan bu imalathaneler küçük çapta ve kendi imkanlarıyla pazarlamasını da yapmaktadırlar. Pestil ve kömenin ilimizde ilk yapıldığı tarih bilinmemekle birlikte yüzyıllar öncesine dayandığı tahmin edilmektedir. Çok eski teknoloji ile hala evlerde üretim yapanlarda mevcuttur. İmalathanelerimiz dünyadaki teknolojik gelişmelere ayak uyduramamıştır. Ülkemizdeki teknolojik gelişmenin de gerisindedir.

Önceleri kışın tüketilmek için pestiller kurutulur ve soğuk aylarda insanlar enerji ihtiyaçlarını onunla karşılardı. Yüksek enerji değerine sahip olan pestil ve kömeler ayni zamanda içerdikleri diğer besin kaynakları bakımından da önemli gıda maddelerinden biri haline gelmiştir. 100 gr. Pestil 332 kcal enerji verirken, 139 mgr. Fosfor, 1260 mgr Potasyum ve 33 mgr. Sodyuma sahiptir. Sodyum bakımından fakir potasyum bakımından zengin olması kalp- damar hastalıklarının önlenmesi açısından önemini artırmaktadır. Pestil ve kömenin besin içeriği, üretim aşamasında kullanılan bal, süt, dut, ceviz veya fındığın kalitesiyle yakından ilgilidir.

Pestil; K, Ca, S, P,Mg, Cu, Zn, l, Cl, Mn gibi mineraller açısından zengindir. Biyolojik değeri yüksek proteine de içerir. Ayrıca suda eriyen (A,D,E,K) vitaminler ile B grubu vitaminlere de sahiptir. Dolayısıyla vücut doku ve hücrelerinin yenilenmesinde, su dengesinin korunmasında, hormon, enzim üretiminde, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde önemli etkiye sahiptir.

Son 30 yıl içinde kanser, kalp hastalıkları ve kısırlık vakalarında önemli artışlar olmuştur. Bunun önemli nedenlerinden biri selenyum mineralinin yeterince tüketilmemesinden kaynaklanmaktadır. Selenyum eksikliği vücudun genel savunma mekanizmasının zayıflamasında önemli faktörlerden biri olarak görülmektedir. Günlük ihtiyaç 70-100 mcg arasındadır.

Gümüşhane yöremizin meşhur tatılarından.giden tanıdık olunca sipariş etmek farzdır

http://www.uludagsozluk.com/k/kome/


gümüşhane-bayburt civarlarında bolca satılan pestil/fındık-fıstık/pekmez karışımı. rulo haline gelmişini parçalara ayırıp tatlı bir sıvıya bularlar.

2. 

3.    gümüşhane-bayburt civarlarında bolca satılan pestil/fındık-fıstık/pekmez karışımı. rulo haline gelmişini parçalara ayırıp tatlı bir sıvıya bularlar.

(margi kleinjan, 15.06.2006 14:20) e(256,9685069,due(\'margi+kleinjan\'));

 

#9685069

 

 !? 

 

4.    içerik olarak bal, şeker, dut şırası, süt, un, çeşidine göre ceviz, fındık, antep fıstığı, yer fıstığı, badem olan gümüşhanenin yöresel ürünü. herkes ben yaparım şeklinde çıkıyor ticaretine ve üretimine geçiyor ama yavan lezzetler sunmaktan öteye gitmiyor, ha yok değil bir kaç firma alnının akıyla yapıyor.
sade köme ve pikolalı köme favorilerim arasındadır.
http://www.reyhanpestil.com\'u tüm ekşi sözlük camiasına şiddetle tavsiye ederim.

(tanjant, 11.05.2009 12:01) e(256,16133161,due(\'tanjant\'));

 

#16133161

 

 !? 

 

5.    ilk olarak gümüşhane\'de kral pestil tarafından bulunan tabiri caizse icat edilen lezzet ve tad kralı tatlıdır. zamanla ülke geneline yayılmasından sonra patent sorunu nedeniyle cevizli sucuk adı ile kopyalanmaya başlanmıştır. pek bir gelir sansı olmayan iş sahası kısıtlı olan gümüşhane\'nin gelir kaynağı olma ihtimali nedeniyle bölge bu olaya tutunmuştur. ilk üreten ve pazarlayan kuruluş kral pestildir. zamanla geliştirilip çeşitleride tasarlanmış üretilmiştir. http://www.kralpestil.com/index.asp

(ssdemir, 11.05.2009 12:23) e(256,16133260,due(\'ssdemir\'));

 

#16133260

 

 !? 

 

6.    nefis bir gümüşhane yiyeceği. cevizin en güzel hali. hele bir de tazeyse kiloluk kutuyu bir oturuşta yiyebilirsiniz. gümüşhane\'de bu işi en iyi kral yapıyor.

(ne olsun ne olsun, 13.05.2009 19:49) e(256,16148479,due(\'ne+olsun+ne+olsun\')); 
 

http://sozluk.sourtimes.org/show.asp?t=k%C3%B6me